WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσες θερμίδες καίτε


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Φεβρουαρίου 2022

5 παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσες θερμίδες καίτε
unsplash
Εάν έχετε κάνει ποτέ ποδήλατο στο γυμναστήριο, όπου οι καρδιακοί παλμοί και οι εκτιμώμενες καύσεις θερμίδων εμφανίζονται σε μια οθόνη, γνωρίζετε ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.

Πιθανότατα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι, γενικά, οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ γιατί διαφορετικοί άνθρωποι καίνε θερμίδες με τόσο διαφορετικούς ρυθμούς, ακόμα και εάν κάνουν την ίδια προπόνηση;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα ή αργά καίτε θερμίδες ανά πάσα στιγμή και παρακάτω θα δούμε 5 από αυτούς.

Σωματικό βάρος

Γενικά, όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο περισσότερες θερμίδες μπορείτε να κάψετε. Οι θερμίδες είναι απλώς ένα μέσο που μας δίνει ενέργεια, επομένως όσο πιο πολλά κιλά έχουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται το σώμα μας για να κινείται. Αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που η απώλεια βάρους είναι τόσο περίπλοκη.

Μυϊκή μάζα

Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα. Κάποιος με αυξημένη μυϊκή μάζα θα κάψει περισσότερες θερμίδες, από κάποιον άλλο που ζυγίζει το ίδιο αλλά έχει λιγότερους μύες. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από ό,τι ο λιπώδης ιστός. Με λίγα λόγια, εάν θέλετε να βελτιώσετε την καύση θερμίδων σας, σκεφτείτε να ενισχύσετε τη μυϊκή σας μαζα.

Φύλο

Γενικά, οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης από τις γυναίκες. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στο γιατί συμβαίνει αυτό - είναι επειδή το μυϊκό σύστημα των ανδρών, χάρη στην τεστοστερόνη, είναι κατά 10-15% πιο ανεπτυγμένο από αυτό των γυναικών.

Επίσης οι γυναίκες λόγω γενετικής προδιάθεσης έχουν περισσότερο λίπος, για να μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή ορμονών και την τεκνοποίηση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών εξηγεί ότι το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο για λειτουργίες όπως η αποθήκευση ενέργειας, η προστασία των εσωτερικών οργάνων και η υποστήριξη βασικών λειτουργιών όπως η ανάπτυξη, η ανοσία, η παραγωγή ορμονών, η αναπαραγωγή και ο μεταβολισμός. Αντί όμως να ανησυχείτε για το πώς το φύλο γέννησής σας επηρεάζει την καύση θερμίδων σας, εστιάστε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να χάνουμε μυϊκή μάζα. Μετά την ηλικία των 30 ετών, αρχίζετε να χάνετε έως και 3 έως 5 τοις εκατό της μυϊκής σας μάζας ανά δεκαετία. Και αυτή η απώλεια μειώνει τον μεταβολικό σας ρυθμό - την ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αν και δεν μπορείτε να σταματήσετε τον χρόνο, μπορείτε όμως να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

Ένταση της άσκησης

Είναι πιθανό δύο άτομα που κάνουν την ίδια προπόνηση να καίνε διαφορετικό αριθμό θερμίδων επειδή στην πραγματικότητα δεν κάνουν την ίδια προπόνηση. Όταν κάποιος ασκείται σε υψηλή ένταση, που σημαίνει ότι αναπνέει βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει μια συζήτηση, μπορεί να κάψει διπλάσιες θερμίδες στον ίδιο χρόνο, από κάποιον που ασκείται σε χαμηλή ένταση. Μόνο και μόνο επειδή διανύετε την ίδια απόσταση με κάποιον άλλον ή κάντε τις ίδιες ασκήσεις, δεν σημαίνει ότι γυμνάζεστε με την ίδια ένταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.