WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί έχετε τόσα πολλά αέρια και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί έχετε τόσα πολλά αέρια και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Είτε πρόκειται για φούσκωμα, είτε για πόνους στο στομάχι, τα αέρια μπορεί να είναι ενοχλητικά και ακόμη και άβολα. Αλλά με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να τα αποφύγετε.

Τα αέρια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πέψης. Το σώμα σας παράγει αέρια με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Κατάποση αέρα: Το μάσημα τσίχλας, το κάπνισμα και το γρήγορο φαγητό μπορεί να σας κάνουν να καταπιείτε αέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα και πόνο.

Βακτήρια στο παχύ έντερο που χωνεύουν την τροφή: Καθώς η άπεπτη τροφή κινείται στο σώμα σας, τα βακτήρια εργάζονται για να τη διασπάσουν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό.

Υπάρχουν και άλλες κοινές αιτίες μετεωρισμού, όπως:

  • Τρώτε πικάντικα, λιπαρά ή πλούσια σε φυτικές ίνες τροφές

  • Υπερφαγία

  • Πίνετε ανθρακούχα ποτά

  • Διατροφικές ευαισθησίες

  • Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η εκκολπωματίτιδα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

  • Δυσκοιλιότητα

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τα αέρια

Πιείτε νερό πιο αργά. Το πόσιμο νερό βοηθά στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Όμως αν θέλετε να καταπιείτε λιγότερο αέρα (και να αποφύγετε τα αέρια και το φούσκωμα), είναι σημαντικό να πίνετε νερό αργά, αντί για μεγάλες γουλιές.

Δοκιμάστε ένα πεπτικό βοήθημα. Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων κατά των αερίων διαθέσιμη. Καθένα λειτουργεί με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο για να κρατήσει μακριά τα αέρια. Μερικά βοηθούν στη διάσπαση ορισμένων σακχάρων ή υδατανθράκων, ενώ άλλα ανακουφίζουν από πόνους στο στομάχι, δυσπεψία και φούσκωμα.

Να τρώτε αργά. Ένα άλλο κόλπο που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το αέρια είναι να μασάτε και να τρώτε αργά, έτσι ώστε να καταπιείτε λιγότερο αέρα.

Προσέξτε τι βάζετε στο πιάτο σας. Αν έχετε συχνά αέρια είναι καλύτερα να ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικέ ίνες και επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα στο πιάτο σας πρωτεΐνη. Όμως καλό είναι στο πιάτο σας να υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός τροφών από όλες τις ομάδες: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Πάρτε προβιοτικά. Τα προβιοτικά βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, αυξάνοντας τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα για να το διατηρήσουν ισορροπημένο. Αυτή η ισορροπία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα εντερικά αέρια και το φούσκωμα.

Το να έχετε αέρια κατά διαστήματα είναι φυσιολογικό, αλλά εάν συνοδεύονται με έντονους πόνους, , ίσως θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ένας άλλος λόγος για να μιλήσετε με τον γιατρό σας είναι εάν τα αέρια συνοδεύονται από διάρροια, έμετο, , δυσκοιλιότητα ή καούρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.