WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 μύθοι για την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Φεβρουαρίου 2022

3 μύθοι για την αύξηση βάρους στην εμμηνόπαυση
unsplash tamara-bellis
Η αύξηση βάρους στη μέση ηλικία είναι πραγματική. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ένα από τα λάθη που κάνουμε είναι ότι δεν μιλάμε αρκετά για την εμμηνόπαυση και δεν μαθαίνουμε ως γυναίκες για τις αλλαγές που θα υποστεί το σώμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αιφνιδιάζονται όταν ο αριθμός στη ζυγαριά ανεβαίνει και τα παλιά τους ρούχα δεν τους μπαίνουν.

Γι' αυτό λοιπόν παρακάτω ακολουθούν μερικοί μύθοι σχετικά με την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία, ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει και να νιώσετε καλύτερα σωματικά και συναισθηματικά.

Μύθος #1: Η αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση είναι δικό σας λάθος

Ξεχάστε την προσβλητική και χρονοβόρα κατηγορία του «Παραμελήσατε το σώμα σας και αφεθήκατε ». Η αλήθεια είναι ότι πολλές γυναίκες μπορεί να πάρουν μερικά επιπλέον κιλά μετά τα 40 έτη. Και αυτό οφείλεται στα εξής: Καταρχάς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία. Επίσης, χάνετε μυϊκή μάζα - οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση.

Μύθος # 2: Η αύξηση βάρους δεν συμβαίνει μέχρι να φτάσετε στην εμμηνόπαυση

Η αύξηση βάρους στην πραγματικότητα ξεκινά στην περιεμμηνόπαυση, τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση (η οποία ορίζεται επίσημα ως 12 μήνες στη σειρά χωρίς περιόδους). Αυτή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια.

Μύθος #3: Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Αν και η αύξηση βάρους είναι φυσιολογική στη μέση ηλικία, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την επιβραδύνετε ή να τη σταματήσετε:

  • Προσθέστε (ή αυξήστε) την προπόνηση δύναμης: Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται με την ηλικία κυρίως λόγω της απώλειας μυών. Επομένως, η διατήρηση και ακόμη και η οικοδόμηση μυών αυτή τη στιγμή είναι το κλειδί. Όλες οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καύση θερμίδων, κάτι που βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Όμως οι ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως προπόνηση με βάρη, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε την απώλεια της μυϊκής μάζας. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως προβλήματα ύπνου, κυκλοθυμία και χαμηλό επίπεδο ενέργειας.

  • Αποφύγετε τις δραστικές δίαιτες: Μπορεί να λειτουργούν βραχυπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερες είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν είναι βιώσιμες. Το να κάνετε μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες είναι μια πολύ καλύτερη προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευτυχία.

  • Επικεντρωθείτε στις πρωτεΐνες και στους σύνθετους υδατάνθρακες: Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να "κόψετε τους υδατάνθρακες" για να χάσετε βάρος στη μέση ηλικία. Όμως η σωστή διατροφή επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ισορροπία και όχι στην απέλαση. Είναι αληθές ότι υπάρχουν υδατάνθρακες που καλό θα ήταν να μην τους προτιμάμε, όμως υπάρχουν και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, που μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν. Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στα γεύματα και σνακ είναι επίσης σημαντική.

Εν κατακλείδι είναι γεγονός ότι το σώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής και σίγουρα μετά την εμμηνόπαυση φαίνεται διαφορετικό από αυτό που είχαμε όταν ήμασταν 20. Όμως αυτό είναι φυσιολογικό και δεν είναι κακό.

Είναι επίσης φυσικό να δυσκολεύεστε με την αποδοχή των αλλαγών, αλλά προσπαθήστε να αγαπήσετε το σώμα σας και να απολαμβάνετε το φαγητό χωρίς να νιώθετε ενοχές και άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.