WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ροφήματα πρωτεΐνης: Τα χρειάζεστε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2021

Ροφήματα πρωτεΐνης: Τα χρειάζεστε;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορούν να μας υποσχεθούν πολλά για να γίνουν κομμάτι στην καθημερινότητας μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ δεν είναι αθλητές ζητάνε περισσότερη πρωτεΐνη σε μορφή συμπληρώματος. Έτσι καταλήγουν στο να πίνουν ροφήματα πρωτεΐνης.

Είναι όμως αναγκαία η κατανάλωση συμπληρωματικής πρωτεΐνης ακόμη και σε άτομα τα οποία δεν είναι επαγγελματίες αθλητές;

Καταρχάς ας δούμε τι είναι τα ροφήματα πρωτεΐνης. Είναι ροφήματα που τα βρίσκουμε είτε σε υγρή μορφή είτε σε σκόνη. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα πρωτεΐνης από αθλητές που προσπαθούν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζα. Η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται σε αυτά τα ροφήματα χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: τη ζωικής προέλευσης και τη φυτικής προέλευσης. 

Η σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή

Ο οργανισμός μας χρειάζεται 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως οι αθλητές. Όμως σχεδόν όλοι μπορούν να λάβουν πρωτεΐνη από τις τροφές, καθώς οι επιλογές είναι πολλές. Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως θα πάρουν πρωτεΐνη μόνο από το κρέας, το ψάρι και το αυγό, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού πολλές άλλες κατηγορίες τροφίμων είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα αμυλούχα τρόφιμα.

Αλλά από την ανάγκη πολλών να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών προκειμένου είτε να χτίσουν μύες, είτε να διατηρήσουν τους μύες τους, είτε  να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματός τους, είτε να χάσουν βάρος, οδηγούνται στην υπέρβαση των φυσιολογικών ορίων. Και ενώ πιστεύουν ότι δεν πειράζει, η αλήθεια είναι διαφορετική. 

Γιατί εάν καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεστε, δεν θα αποκτήσετε μυϊκή μάζα, αντ’ αυτού θα έχετε πλεόνασμα θερμίδων άρα θα αυξήσετε το βάρος σας. Επίσης η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι επιβαρυντική για τη λειτουργία των νεφρών, ενώ υπάρχει και θετική συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου.

Οπότε εάν δεν αθλείστε σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν μπορείτε να παίρνετε παραπάνω πρωτεΐνη από αυτή που αναλογεί στους υγιείς ενήλικες (0,8 γρ/ΣΒ)

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνης του κάθε ατόμου μπορούν να καλυφθούν μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Οι επαγγελματίες αθλητές σαφώς μπορεί να χρειάζονται συμπληρωματική πρωτεΐνη όπως είναι τα ροφήματα, αλλά άλλο αθλούμαι και άλλο γυμνάζομαι μερικές ώρες την εβδομάδα. Ακόμα και οι vegans εάν ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής μπορούν να πάρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη από τις τροφές, χωρίς να χρειαστούν κάποιο συμπλήρωμα.  

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.