WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 υγιεινές τροφές που προκαλούν φούσκωμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιανουαρίου 2022

5 υγιεινές τροφές που προκαλούν φούσκωμα
pexels
Μέχρι τώρα ίσως αποφεύγετε τα επεξεργασμένα και αλμυρά τρόφιμα όταν θέλετε να μειώσετε το φούσκωμα. Όμως ακόμα κ αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, υπάρχουν μερικές υγιεινές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

Καταρχάς είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα προκαλούν φούσκωμα. Πρώτον, τα τρόφιμα που τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερο μπορούν να παράγουν αέρια. Δεύτερον, το πεπτικό σας σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μετακινεί την τροφή. Όταν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να μεταφέρει την τροφή αποτελεσματικά, προκαλείται το φούσκωμα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως κάποιες τροφές που είναι υγιεινές μπορεί να σας φουσκώσουν. Ας δούμε μερικές από αυτές…

Φασόλια

Από τη μια πλευρά, τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, αλλά από την άλλη μεριά περιέχουν επίσης ένα άμυλο που ονομάζεται ραφινόζη, το οποίο είναι δύσκολο για το σώμα μας να το αφομοιώσει και επομένως είναι ευαίσθητο στη ζύμωση, προκαλώντας πολλές φορές φούσκωμα και αέρια.

Εναλλακτικά, το ψάρι είναι μια εξαιρετική άπαχη πρωτεΐνη. Ή αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να ενσωματώσετε βούτυρα ξηρών καρπών.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με το φούσκωμα, κυρίως σε εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τούτου λεχθέντος, εάν το σώμα σας μετακινεί τις ίνες πολύ αργά ή αυξήσετε ξαφνικά την πρόσληψη φυτικών ινών σας - τότε μπορεί να νιώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του φουσκώματος.

Κάποια λαχανικά που πρέπει να προσέξετε είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το να μαγειρεύετε τα λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει πολύ στο να γίνουν πιο εύπεπτα.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Είναι ένας νόστιμος συνδυασμός, αλλά δυστυχώς, και τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα κυρίως σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Για να αρωματίσετε το φαγητό σας χωρίς αυτά τα συστατικά, χρησιμοποιήστε μπαχαρικά που είναι πιο φιλικά προς το πεπτικό σύστημα, όπως τζίντζερ, κουρκουμάς και μάραθο. Αυτά τα μπαχαρικά όχι μόνο προσθέτουν γεύση αλλά είναι επίσης εξαιρετικά για την πέψη.

Επεξεργασμένα vegan τρόφιμα

Σκεφτείτε τα υποκατάστατα κρέατος και το vegan τυρί. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε σε αυτήν την κατηγορία. Πρώτον, μπορεί να περιέχουν πολλή γλουτένη, στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι. Στη συνέχεια, είναι συχνά πλούσια σε φυτικά άμυλα ή φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, ειδικά όταν έχουν υποβληθεί σε υψηλή επεξεργασία. Αντ 'αυτού, επιλέξτε το τόφου ως μια καθαρή πηγή άπαχης πρωτεΐνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.