WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβιοτικά: Τι είναι και γιατί μας κάνουν καλό


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Δεκεμβρίου 2021

Προβιοτικά: Τι είναι και γιατί μας κάνουν καλό
Όπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι τα τρόφιμα δεν προορίζονται μόνο για να καλύψουν την αίσθηση της πείνας και να παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για να αποτρέπουν και να μειώνουν την ανάπτυξη των ασθενειών.

Και σε αυτό το σημείο επέρχονται τα προβιοτικά.

Ο διεθνώς αποδεκτός ορισμός των προβιοτικών στηρίζεται στο ότι αφορούν ζωντανούς μικροοργανισμούς, που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν όφελος στην λειτουργία του οργανισμού.

Τα οφέλη για την υγεία προσδίδονται από συγκεκριμένα προβιοτικά στελέχη των ακόλουθων γενών: Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Enterococcus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc, Bacillus.

Τα προβιοτικά είναι παρόμοια ή τα ίδια με τα "καλά βακτήρια" που υπάρχουν ήδη στο σώμα, ιδιαίτερα εκείνα του εντέρου. Η φυσιολογική ανθρώπινη εντερική οδός περιέχει 300- 1.000 διαφορετικά είδη βακτηριακών ειδών με περίπου 1014 μεμονωμένα βακτηρίδια. Και ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, όταν λαμβάνονται από το στόμα, ωφελούν την υγεία βελτιώνοντας την ισορροπία των βακτηρίων στα έντερα.

Πηγές προβιοτικών

Γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται ένα από τις κύριες τροφές που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια. Έχει αναγνωριστεί από καιρό ως ένα προϊόν με θετικές επιπτώσεις στον καταναλωτή. Σημαντικό είναι, να αναγράφεται πάνω η προσθήκη των προβιοτικών και να μην υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα

Μαύρη σοκολάτα

Στη μαύρη σοκολάτα δεν υπάρχουν μόνο προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά, τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, που τρέφονται τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. Πολλές έρευνες έδειξαν πως για να έχουν τη θετική επίδραση τα προβιοτικά στη μαύρη σοκολάτα, θα πρέπει το κακάο να μην είναι λιγότερο από 70% σε περιεκτικότητα και να μην περιέχει προστιθέμενη ζάχαρη.

Κεφιρ

Το κεφίρ είναι ένα από τα πιο γνωστά προβιοτικά προϊόντα, το οποίο θεωρείται ως ένα ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, έρευνες έδειξαν ότι τα διατροφικά προβιοτικά όπως το κεφίρ, έχουν μεγάλες δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Επιπλέον, βοηθά στη δυσανεξία των γαλακτοκομικών, οδηγώντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Πίκλες

Οι πίκλες, οι οποίες προέρχονται από αγγούρι, είτε από άλλα λαχανικά, όπως καρότο και πιπεριά είναι μια καλή επιλογή σε προβιοτικά. Ωστόσο, επειδή έχουν αρκετό αλάτι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Ξινολάχανο

Πρόκειται για ζυμωμένο λάχανο, πλούσιο σε λακτοβάκιλλους, το οποίο παραδοσιακά παράγεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ορισμένα τυρία, όπως τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα

Το pH, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του τυριού, που επηρεάζει την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηριδίων. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των τυριών, χρειάζονται λιγότερο όξινο περιβάλλον απ’ ότι στο ζυμομύκητα για να αναπτυχθούν. Γι’ αυτό το λόγο, τα προβιοτικά βρίσκονται κυρίως στο κέντρο του τυριού, καθώς το pH είναι πιο κοντά στη βέλτιστη τιμή του. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε λίπος, προστατεύει τα βακτηρίδια κατά την διέλευσή τους στο έντερο. Έτσι, τα ώριμα τυριά, θεωρούνται ωφέλιμα, γιατί διατηρούν τα ευεργετικά βακτήρια που έχουν.

Συμπληρώματα

Είναι μια καλή επιλογή αφού μας δίνουν τη δυνατότητα να διαλέξουμε το είδος των μικροοργανισμών που θα καταναλώσουμε, καθώς και την ποσότητα τους.

Πιθανές ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών

- Απορρόφηση και / ή καταστροφή των τοξίνων που απελευθερώνονται από ορισμένα «κακά» βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

- Πρόληψη και θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως είναι η ελκώδη κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

- Αναστολή σημάτων στα κύτταρά για την ενίσχυση της βλέννας στο έντερο, η οποία βοηθάει να δρα ως φραγμός κατά της λοίμωξης.

- Παραγωγή βιταμινών Β. Η βιταμίνη Β είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, υγιούς νευρικού συστήματος και για την πρόληψη της αναιμίας.

- Αποκατάσταση της παραγωγής αερίων και του φουσκώματος.

- Αντιμετώπιση δυσανεξίας στη λακτόζη.

- Αντικαρκινικές ιδιότητες.

- Ενδυνάμωση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

- Περιορισμός της δράσης του Helicobacter pylor.

- Περιορισμός λοιμώξεων του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος

Σε γενικές γραμμές, τα προβιοτικά προϊόντα έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για τα λειτουργικά τρόφιμα και λόγω των καλά τεκμηριωμένων ωφελειών για την υγεία κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα στα προϊόντα διατροφής με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.