WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφεΐνη: Πώς επηρεάζει την υγεία του εντέρου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Αυγούστου 2023

Καφεΐνη: Πώς επηρεάζει την υγεία του εντέρου σου
pexels
Η καφεΐνη βοηθάει ή όχι την υγεία του εντέρου μας;

Αν το παρακάνατε ποτέ με τον αγαπημένο σας καφέ, ξέρετε ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, μικρότερες ποσότητες καφεΐνης από τον καφέ και το τσάι μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και να ενισχύσουν το μικροβίωμά σας.

Εάν όμως η καφεΐνη είναι πραγματικά καλή για το έντερο σας, γιατί η πέψη σας φαίνεται να τρελαίνεται αφού πιέιτε τον πρωινό σας καφέ; Η κατανάλωση καφέ διεγείρει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος και γαστρίνης, δύο βασικών πεπτικών υγρών στο στομάχι. Ο καφές χαλαρώνει επίσης την πίεση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτή η βαλβίδα ελέγχει την κίνηση της τροφής στο στομάχι και κρατά το περιεχόμενο του στομάχου έξω από τον οισοφάγο.

Για μερικούς ανθρώπους, ο συνδυασμός περισσότερων εκκρίσεων στομάχου και λιγότερης πίεσης του σφιγκτήρα μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η δυσπεψία ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και των συμπτωμάτων της ΓΟΠ δεν είναι τόσο ξεκάθαρη στην έρευνα.

Η καφεΐνη προκαλεί επίσης την απελευθέρωση μιας άλλης πεπτικής ένωσης: της ορμόνης χολοκυστοκινίνης (CCK) . Η CCK σηματοδοτεί το πάγκρεας να εκκρίνει ένζυμα που συνεχίζουν την πέψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών στο λεπτό έντερο. Η χοληδόχος κύστη ανταποκρίνεται στη CCK με συσπάσεις που απελευθερώνουν τη χολή για να διασπάσει τα λίπη, βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και απομακρύνουν τις τοξίνες και τη χοληστερόλη από το σώμα σας.

Και, φυσικά, η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα—γρήγορα. Μελέτες δείχνουν ότι οι συσπάσεις των μυών στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου αυξάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση καφέ. Στην πραγματικότητα, η καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει τη μυϊκή δραστηριότητα σε όλο το πεπτικό σας σύστημα , αν και δεν αλλάζει τη συνολική ταχύτητα της πέψης.

Επηρεάζει η καφεΐνη το μικροβίωμα του εντέρου;

Εκτός από την πρόκληση φυσιολογικών αλλαγών, η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα μικρόβια που κατοικούν στο έντερο σας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί:

  • Παρέχει μικρές ποσότητες φυτικών ινών που ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια

  • Προωθεί την ανάκτηση των ευεργετικών βακτηρίων μετά από στρες του εντέρου

  • Αυξάνει τις ομάδες βακτηρίων που σχετίζονται με τη μεταβολική υγεία και τη διαχείριση βάρους

  • Προωθεί τη μικροβιακή ισορροπία και αποτρέπει τη δυσβίωση

  • Διορθώνει τις μικροβιακές ανισορροπίες

  • Αυξάνει της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας με ευρέως διαδεδομένα οφέλη για την υγεία

Οι ενώσεις του καφέ εκτός από την καφεΐνη μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες από τις παραπάνω επιδράσεις. Οι πολυφαινόλες, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ασκούν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι ο καφές κακός για το έντερό σας;

Μέχρι στιγμής, η επιστήμη δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία του εντέρου, όπως η ενίσχυση των ευεργετικών βακτηρίων και η αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην οφείλονται μόνο στην καφεΐνη. Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα πιθανά οφέλη του καφέ στο έντερο, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων καβουρδίσματος και παρασκευής.

Για να μεγιστοποιήσετε τα πιθανά οφέλη της καφεΐνης για την υγεία του εντέρου, παραλείψτε τη ζάχαρη και πιείτε τον καφέ σας σκέτο. Η ζάχαρη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου σας, προκαλώντας φλεγμονή.

Το τσάι με καφεΐνη μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εντέρου

Εάν δεν είστε λάτρης του καφέ, μην ανησυχείτε. Το αγαπημένο σας τσάι μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία του εντέρου χάρη στις ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες που συνοδεύουν την καφεΐνη.

Ειδικότερα, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι:

  • Προωθεί την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροβίων του εντέρου

  • Αντιστρέφει τη δυσβίωση και αποκαθιστά τη μικροβιακή ισορροπία

  • Αυξάνει τα είδη βακτηρίων του εντέρου που υποστηρίζουν τη διατήρηση υγιούς βάρους

Τέλος προσέξτε πώς αντιδράτε στην κατανάλωση καφεΐνης και διατηρήστε την σε ασφαλή και υγιή επίπεδα για το σώμα σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.