WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζάχαρη: Πώς συνδέεται με τους πονοκεφάλους και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Ιουλίου 2023

Ζάχαρη: Πώς συνδέεται με τους πονοκεφάλους και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό
pexels
Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την επιστήμη πίσω από το πώς η διατροφή και η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσουν το σώμα και να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους για μερικούς ανθρώπους.

Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της απελευθέρωσης ορισμένων ορμονών στο σώμα, και η δυσανεξία στις χημικές ουσίες των τροφίμων είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζονται όλοι από τη διατροφή με τον ίδιο τρόπο και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.

Μπορούν οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να προκαλέσουν πονοκεφάλους;

Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, το σώμα μας τους διασπά σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας και προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό ενεργοποιεί την απελευθέρωση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οποιουδήποτε υδατάνθρακα (άμυλα ή σάκχαρα), ειδικά αυτών που απορροφώνται γρήγορα (τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση και πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτές οι αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Το σάκχαρο στο αίμα - επίσης γνωστό ως γλυκόζη, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος. Όταν τρώμε, το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Στη συνέχεια, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλάζουν γρήγορα, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, το σώμα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας περισσότερη ινσουλίνη από το συνηθισμένο και αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Επιπλέον, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου μας, κάτι που είναι επίσης μια κοινή αιτία πονοκεφάλων.

Διαχείριση πονοκεφάλων που σχετίζονται με το σάκχαρο του αίματος

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους που σχετίζονται με αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους διαχειριστείτε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Τρώτε τακτικά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων ή η παραμονή χωρίς φαγητό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Φροντίστε να τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες.

Περιορίστε την πρόσληψη τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα ζαχαρωτά

Τροφές όπως τα γλυκά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια να πέσει γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Επιλέξτε τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, γάλα και λαχανικά.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να συμβάλει σε πονοκεφάλους. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Εξετάστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Εάν έχετε διαβήτη ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να τα παρακολουθείτε τακτικά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε μοτίβα και να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές στη διατροφή ή τα φάρμακά σας ανάλογα με τις ανάγκες.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης να προκαλέσει πονοκεφάλους;

Όταν το σώμα μας διασπά τη ζάχαρη, χρησιμοποιεί νερό για να το κάνει. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό για να αντισταθμίσετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι γνωστό ότι προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ζάλη και ναυτία.

Διαχείριση αφυδάτωσης και πονοκεφάλων

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους που σχετίζονται με αφυδάτωση, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τους διαχειριστείτε:

Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και των πονοκεφάλων.

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας: Εάν αντιμετωπίζετε συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους, ίσως αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και να συζητήσετε πιθανές επιλογές θεραπείας.

Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να αποτρέψετε την αφυδάτωση και τους πονοκεφάλους και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας. Εάν αντιμετωπίζετε συνεχώς πονοκεφάλους, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.