WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η καφεΐνη να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Ιουλίου 2023

Μπορεί η καφεΐνη να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;
pexels
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι και τη σοκολάτα.

Τα ενεργειακά ποτά, ο καφές, το τσάι, η σόδα και η σοκολάτα περιέχουν όλα καφεΐνη και αυτή η χημική ουσία λέγεται ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος, που σημαίνει ότι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια βάρους, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της.

Εκτός από τις δυνατότητές της να επιταχύνει το μεταβολισμό, η καφεΐνη έχει επίσης διαφημιστεί ως κατασταλτικό της όρεξης και χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να αυξήσει τη συνολική καύση θερμίδων. Αλλά δεν θα να είναι μια δραστική αλλαγή και δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο βάρος τους ή στο ισοζύγιο θερμίδων τους για την ημέρα.

Βοηθάει πραγματικά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους;

Η έρευνα για την καφεΐνη προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να λένε ότι η κατανάλωση καφέ θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια βάρους.

Τα μοντέλα σε ζώα και οι βραχυπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Ορισμένες ενδιάμεσες δοκιμές για την κατάποση καφεΐνης ή την πρόσληψη καφέ έχουν δείξει επίδραση στη μέτρια μείωση του σωματικού λίπους.

Μια μικρή μελέτη από το 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα κατά τη διάρκεια 24 εβδομάδων έχασαν λίπος σε μάζα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη με εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτή η απώλεια λίπους ήταν «μέτρια» και η ομάδα του καφέ είχε γενικά υψηλότερο σωματικό λίπος σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Έτσι λοιπόν όσοι πίνουν καφέ δεν θα πρέπει να περιμένουν θαυματουργές αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Jenny.Gr
pexels

Η καφεΐνη ενισχύει την απόδοση της άσκησης;

Εκτός από την απώλεια βάρους, η καφεΐνη έχει επίσης προωθηθεί ως ενισχυτικό απόδοσης. Πολλά ποτά πριν την προπόνηση περιέχουν καφεΐνη και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν.

Μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν οφέλη από τη λήψη καφεΐνης για την ενίσχυση της μυϊκής αντοχής, της μυϊκής δύναμης, της αναερόβιας δύναμης και της αερόβιας αντοχής. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ειδικά επειδή τα ευρήματα ισχύουν κυρίως για άνδρες και νεαρά άτομα.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καφεΐνη ή ο καφές μπορεί να αυξήσουν την απόδοση της άσκησης σε πολλούς ανθρώπους υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, οι διάφοροι παράγοντες, όπως η ώρα που παίρνετε την καφεΐνη, η ποσότητα που καταναλώνετε, η γενετική και το είδος της άσκησης που κάνετε, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα σας αντιδρά στο συμπλήρωμα.

Οι άνθρωποι αντιδρούν στην καφεΐνη διαφορετικά. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με γιατρό πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφική σας ρουτίνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.