WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 στρατηγικές από όλο τον κόσμο για έναν καλύτερο ύπνο


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουλίου 2023

5 στρατηγικές από όλο τον κόσμο για έναν καλύτερο ύπνο
pexels
Τι κάνουν άλλες χώρες για να προωθήσουν τον καλύτερο ύπνο

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να πάτε για ύπνο, να αποκοιμηθείτε γρήγορα και να ξυπνήσετε νιώθοντας ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Οι περισσότεροι από εμάς όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα και αναλύουμε πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούμε για το πόσο λίγο κοιμόμαστε.

Από το άγχος της δουλειάς και της οικογένειας μέχρι τις ενοχλητικές παρενέργειες των φαρμάκων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να τηρήσουμε τις 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal Science Advances εξέτασε τα «κανονικά» προγράμματα ύπνου χρησιμοποιώντας δεδομένα σε 20 διαφορετικές χώρες. Έδειξε ότι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Φιλανδία και η Δανία ήταν οι πέντε κορυφαίες χώρες των οποίων οι κάτοικοι κοιμούνταν περισσότερο. Κάθε μία από αυτές τις χώρες είχε κατά μέσο όρο περισσότερες από οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία . Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμόμαστε καλά, ας δούμε 5 στρατηγικές ύπνου από όλο τον κόσμο και γιατί μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση του καλύτερου ύπνου.

Inemuri στην Ιαπωνία

Μπορεί να μας φαίνεται ασυνήθιστο, ωστόσο, στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι κοιμούνται συχνά σε δημόσιους χώρους όπως παγκάκια πάρκων, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους γραφείων, δρόμους, τρένα, σκάλες, σε συναντήσεις ή ακόμα και κατά τη διάρκεια δείπνων.

Το Inemuri μπορεί να οριστεί ως «να είσαι παρών ενώ κοιμάσαι». Στην ιαπωνική κουλτούρα, ο ύπνος στη δουλειά δεν θεωρείται κακό, είναι κοινωνικά αποδεκτό, καθώς δείχνει ότι το άτομο εργάζεται σκληρά και δίνει προτεραιότητα στην παραγωγικότητα.

Στημ Ιαπωνία πολλές εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να κοιμούνται κατά τις ώρες εργασίας για να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της εστίασης και της απόδοσης.

Jenny.Gr
pexels

Ύπνος στην Ισπανία

Η siesta είναι μια συνήθεια ύπνου που πολλοί γνωρίζουν. Στα ισπανικά, siesta σημαίνει ο μεσημεριανό ύπνος και περιλαμβάνει ένα διάλειμμα στη μέση της εργάσιμης ημέρας για να πάνε οι Ισπανοί σπίτι και να απολαύσουν το μεσημεριανό γεύμα με την οικογένεια, ακολουθούμενο από μια siesta.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την πτώση της ενέργειας μετά το γεύμα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουμε σε εγρήγορση, εάν δεν κοιμηθήκαμε αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, ένας 10λεπτος ύπνος μπορεί απλώς να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την ενέργειά μας.

Μια μελέτη εξέτασε τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου. Λήφθηκαν μέτρα εγρήγορσης και γνωστικής απόδοσης σε συμμετέχοντες που δεν κοιμήθηκαν το μεσημέρι, που κοιμήθηκαν για 10 λεπτά μετά από μια νύχτα 4,7 ωρών ύπνου.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αλλαγές σε όσους δεν κοιμήθηκαν το μεσημέρι. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εγρήγορση και στη γνωστική απόδοση που κράτησε για μία ώρα σε όσους κοιμήθηκαν 10 λεπτά.

Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου

Στις σκανδιναβικές χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία, πολλά ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι έχουν τις δικά τους ατομικά σκεπάσματα. Δεν μοιράζονται το ίδιο πάπλωμα και δεν χρησιμοποιούν το ίδιο σεντόνι. Αυτή η στρατηγική αναφέρεται ως η Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου .

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει να πέφτουμε για ύπνο και να ξυπνάμε από το τράβηγμα του σκεπάσματος από τον σύντροφό μας, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος μας

Το να μοιράζεστε μια κουβέρτα μπορεί να σας κάνει να κρυώνετε ή να ζεσταίνεστε. Ο σύντροφός σας μπορεί να πάρει ολόκληρο το πάπλωμα μαζί του, αφήνοντάς σας ακάλυπτους ή μπορεί να ρίξει όλη την κουβέρτα επάνω σας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε ιδρωμένοι.

Το σώμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ζέστη και το κρύο ενώ κοιμόμαστε. Ακόμη και μια ήπια αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας. Η χρήση χωριστών σκεπασμάτων μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμάστε καλύτερα.

Φινλανδική σάουνα

Τι θα λέγατε να τελειώσετε τη μέρα με μια ζεστή σάουνα; Αυτή η πρακτική ευεξίας που πολλοί Φινλανδοί κάνουν τακτικά, έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Οι σάουνες είναι χαλαρωτικές και μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο.

Μια συγχρονική μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Έρευνας Σάουνας έδειξε ότι το 83,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν οφέλη ύπνου μετά τη χρήση της σάουνας. Η μελέτη εξήγησε ότι οι σάουνες μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Στην Γαλλία κοιμούνται γυμνοί

Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνται γυμνοί. Υπάρχει λίγη έρευνα σχετικά με το εάν κοιμάστε γυμνοί βοηθά στην προώθηση του ύπνου. Η θερμοκρασία του πυρήνα μας πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυξάνεται όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτός ο κύκλος ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας .

Μπορεί να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα εάν η θερμοκρασία του σώματός σας μειωθεί πιο γρήγορα. Επομένως, εάν έχετε την τάση να ξυπνάτε επειδή ζεσταίνεστε, ο ύπνος χωρίς ρούχα μπορεί να σας κρατήσει δροσερούς και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε περισσότερο.

Όλοι γνωρίζουμε πως ο επαρκής ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Γι αυτό και ηυιοθέτηση ορισμένων από αυτές τις παγκόσμιες στρατηγικές μπορεί να αξίζει μια δοκιμή.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα με τον ύπνο ή εάν αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι ακόμα και αφού έχετε κοιμηθεί τον συνιστώμενο αριθμό ωρών ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.