WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση: Αυτό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες


JTeam

3 Απριλίου 2024

Εμμηνόπαυση: Αυτό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες
Unsplash
Οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπυασης συμφώνησαν

Η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα θέμα που αφορά όλες μας, όποια κι αν είναι η ηλικία που βρισκόμαστε. Το σώμα μας αλλάζει και οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής είναι ορατές στην καθημερινότητά μας. Με την πάροδο του χρόνου, οι ατέλειωτες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο - πολλές φορές και αναληθείς - δημιουργούν μια σύγχυση και τείνουν να μας μπερδεύουν τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ισχύει και τι όχι.

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που απασχολεί τις γυναίκες που έχουν περάσει τα 40, είναι ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Κι ενώ το θέμα είναι υποκειμενικό, αφού κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποια κοινά «καμπανάκια» που μας επηρεάζουν και συνεπώς καλό θα ήταν να τα γνωρίζεις.

Σύμφωνα με την επιστήμη, για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα μπήκε στην εμμηνόπαυση πρέπει να έχει συμπληρώσει έναν χρόνο χωρίς περίοδο. Η περιεμμηνόπαυση ξεκινάει, όταν μειώνονται οι ημέρες που κρατάει η περίοδος και ολοκληρώνεται όταν αυτή σταματήσει να εμφανίζεται για 12 μήνες.

Jenny.Gr
Unsplash

Τα συχνότερα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση

Τα συχνότερα συμπτώματα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως στις γυναίκες που βρίσκονται είτε στην περιεμμηνόπαυση είτε στην εμμηνόπαυση είναι:

-οι εξάψεις - νυχτερινές εφιδρώσεις
-οι διαταραχές ύπνου
-ο μυϊκός πόνος
-η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
-η ξηρασία στον κόλπο
-τα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ωστόσο εκείνο που παρατηρήθηκε σε όλες και συνεπώς είναι το συχνότερο σύμπτωμα που συνδέεται με την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις.

Όπως αναφέρει έρευνα που έγινε σε γυναίκες στην Αυστραλία, το 67% όσων βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση και το 74% εκείνων που είναι στην εμμηνόπαυση συμφώνησαν ότι οι πρωινές εξάψεις και οι βραδινές εφιδρώσεις ήταν το σύμπτωμα που είχαν καθημερινά και σχετιζόταν απόλυτα με την εμμηνόπαυση. Δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, οι εξάψεις είναι πάντοτε εκεί.

Το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης ήταν τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα - η απότομη χαρά και η σχεδόν καταθλιπτική διάθεση, καθώς ταλαιπώρησαν πολλές γυναίκες, χωρίς να μπορούν με κάποιον τρόπο να ελέγξουν τα αισθήματά τους. Οι συχνές εναλλαγές στην ψυχολογία και στη διάθεση σχετίζονται με την αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα και απαιτούν ψυχραιμία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.