ΣΤΙΛ

Butterfly Effect: O λόγος που οι πεταλούδες έγιναν το απόλυτο σύμβολο της μόδας για το 2022


Μάρθα Κουμπάνη

7 Ιανουαρίου 2022

Butterfly Effect: O λόγος που οι πεταλούδες έγιναν το απόλυτο σύμβολο της μόδας για το 2022
O λόγος που οι πεταλούδες γίνονται το απόλυτο σύμβολο της μόδας το 2022

The Butterfly Effect.

Η θεωρία του χάους όπως διατυπώθηκε από τον Αμερικανό μετεωρολόγο Edward Lorenz τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την οποία αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα! Η θεωρία αυτή εξηγεί: πώς μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας ενός συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Και ίσως κι εγώ, αν το 2008 είχα κάνει ένα τατουάζ πεταλούδα στην πλάτη μου - όπως πολλές γυναίκες στα 00s-, να το είχα μέχρι σήμερα στα 30 μου. Kι αν είχα τρυπήσει τον αφαλό μου, ίσως να έβλεπα με άλλο μάτι τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια που επιστρέφουν, αφού θα μπορούσαν να αναδείξουν το butterfly piercing μου.

jenny.gr

jenny.gr

Τα τελευταία runway shows του Alexander McQueen ήταν γεμάτα με πεταλούδες (αποκορύφωμα το show La Dame Bleue άνοιξη/καλοκαίρι 2008). Η metamorphosis ήταν βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του και αυτό το πνεύμα μεταμόρφωσης παραμένει κεντρικό στον οίκο υπό τα ηνία της Sarah Burton. Οι Moschino, Valentino και Givenchy έχουν επίσης εξερευνήσει το μοτίβο της πεταλούδας στις συλλογές τους. Εκτός από τη luxury fashion, το νεανικό κοινό στο TikTok δείχνει μεγάλη αδυναμία στο έντομο της Τάξης των Λεπιδόπτερων.

Στον fashion month με τις συλλογές για την σεζόν S/S 2022, που μόλις ολοκληρώθηκε, είδαμε σε πολλές περιπτώσεις τις πεταλούδες να γίνονται έμπνευση, όπως στο show της Alberta Ferretti.

jenny.gr
jenny.gr

Το poster girl Y2K Dua Lipa είναι μια μεγάλη οπαδός του trend. «Μόνο ενέργεια πεταλούδας το 2021», έγραφε η ποπ σταρ στο Instagram στα τέλη του περασμένου έτους. Η εικόνα προφίλ της στην πλατφόρμα δείχνει το φως μιας τιρκουάζ πεταλούδας να προβάλλεται στο πρόσωπό της. Οι πεταλούδες όμως έχουν φτερουγίσει και στην γκαρνταρόμπα της.

.

Στα βραβεία Grammy 2021, η Dua επέλεξε για άλλη μια φορά πεταλούδες, φορώντας ένα λαμπερό, κρυστάλλινο φόρεμα Versace που θύμιζε εκείνο που φορούσε η Naomi Campbell στα τέλη της δεκαετίας του '90.

jenny.gr

Αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, οι πεταλούδες είναι παντού. Tυπωμένες, σε ρούχα και αξεσουάρ, κεντημένες, 3D, σε μικροσκοπικά hair clips, αλλά και filters στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ariana Grande, η Queen Latifah και ο Harry Styles έχουν και οι τρεις τατουάζ πεταλούδας. Για τον Billy Porter έχει να κάνει με την απελευθέρωση από την αρρενωπότητα. Το 2020 ο σταρ εμφανίστηκε στα Critics ’Choice Awards με ζωγραφισμένες πολύχρωμες πεταλούδες στους ώμους τους και στην συνέχεια δήλωσε «Είναι το θέμα μου για το 2020, το οποίο απελευθερώνεται από τη δουλεία της αρρενωπότητας και πετάει ελεύθερα».

Για άλλους οι πεταλούδες συμβολίζουν την απελευθέρωση, για άλλους την μεταμόρφωση και αλλαγή, την ελευθερία και ομορφιά. Μπορούμε πολύ έυκολα λοιπόν να καταλάβουμε γιατί είναι το σύμβολο του 2021, την στιγμή που εκφράζει όλα εκείνα που αισθανόμαστε, καθώς βγαίνουμε από την πανδημία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.