Ai Weiwei: Ο διάσημος καλλιτέχνης κατασκεύασε ένα πελώριο γυάλινο γλυπτό στη μνήμη των θυμάτων του Covid


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2022

Ai Weiwei: Ο διάσημος καλλιτέχνης κατασκεύασε ένα πελώριο γυάλινο γλυπτό στη μνήμη των θυμάτων του Covid
Ένα πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο, αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, δημιούργησε ο διάσημος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, στο πλαίσιο της νέας του έκθεσης που παρουσιάζεται στη Βενετία

Ένα μνημειώδες γλυπτό από γυαλί μουράνο– ένα από τα μεγαλύτερα που έχει δημιουργηθεί ποτέ- έργο του Ai Weiwei, με τίτλο «Η Ανθρώπινη Κωμωδία», παρουσιάζεται σε έναν καθεδρικό ναό του 16ου αιώνα, στο νησί San Giorgio Maggiore της Βενετίας, στο πλαίσιο μιας νέας έκθεσης με 32 πρόσφατα γλυπτά του διάσημου Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή.

Πρόκειται για έναν μαύρο πολυέλαιο δύο χιλιάδων κομματιών- ανθρώπινα κρανία, σκελετοί, εσωτερικά όργανα, κόκκαλα, καβούρια, νυχτερίδες και κάμερες παρακολούθησης- με βάρος που κυμαίνεται στα 2,700 κιλά. Ο τίτλος της γιγαντιαίας αυτής εγκατάστασης αναφέρεται στο επικό ποίημα του Δάντη, «Θεία Κωμωδία», το οποίο χρονολογείται τον 14ο αιώνα. Αν και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο γλυπτό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19, ωστόσο, αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν αυτή την περίοδο.

«Το θέμα της έκθεσης είναι ο θάνατος. Ο πολυέλαιος κατασκευάστηκε από σκελετούς και κόκαλα ανθρώπων και ζώα. Έχει να κάνει επίσης με την ανθρωπότητα», σχολιάζει ο Ai Weiwei, «Ο θάνατος είναι πάντα εδώ και μάς συντροφεύει. Όμως δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε- τείνουμε να το σκεφτόμαστε ως κάτι που συμβαίνει στους άλλους».

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr