Αυτά τα μπισκότα όταν τα φτιάξεις θα μυρίσει το σπίτι σου Χριστούγεννα
Δήμητρα Πραντάλου
16 Δεκεμβρίου 2025
Αν με ρωτήσει κάποιος ποια είναι η αγαπημένη μου περίοδος, χωρίς σκέψη θα πω τα Χριστούγεννα. Δεν είναι μόνο γιατί τα σπίτια και οι δρόμοι ντύνονται με μόνοχρωμα και πολύχρωμα φωτάκια, αλλά γιατί ως παιδί έχω πολλές αναμνήσεις, που προσπαθώ να τις κρατήσω μέχρι σήμερα ζωντανές. Η αγαπημένη μου, για παράδειγμα, ήταν όταν μαζευόμασταν όλοι για να φτιάξουμε γλυκά για τα γιορτινά τραπέζια. Για μένα ήταν μια μικρή τελετουργία. Δεν ήταν μόνο το ότι τα αγαπημένα μου πρόσωπα συγκεντρωνόμασταν στον πάγκο της κουζίνας, αλλά το ότι το σπίτι μύριζε Χριστούγεννα.
Κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, μυρωδιές χριστουγεννιάτικες που χάριζαν αυτή την αναγκαία στιγμιαία μαγεία. Για μένα, αυτή η μαγεία σημαίνει οικογένεια, σπίτι, τραπέζια και χριστουγεννιάτικα γλυκά και μπισκότα. Και αυτά τα μπισκότα έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να μαγέψουν πολύ κόσμο.
Και επειδή είμαι σίγουρη ότι ήδη θα έχεις ξεκινήσει την αναζήτηση για συνταγές στο διαδίκτυο για τα γλυκά των Χριστουγέννων, είμαι εδώ για να σου πω πώς θα φτιάξεις τα καλύτερα μπισκότα τζίντζερ. Είτε είσαι καλή στα γλυκά και τα μπισκότα είτε όχι, έχε στο νου σου πως ένα είναι το μυστικό της επιτυχίας: το βούτυρο και δη το βούτυρο Lurpak.
Το βούτυρο είναι το βασικό (για να μην πω μαγικό) συστατικό για τη γεύση και την υφή των μπισκότων, επομένως η επιλογή του δεν είναι τυχαία. Για να γίνουν τα μπισκότα τζίντζερ αφράτα και να απλώσουν στο ψήσιμο όπως πρέπει, χρειάζεσαι το βούτυρο Lurpak που παράγεται από 100% αγνό αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά. To Lurpak Soft δεν περιέχει καθόλου αλάτι, οπότε είναι ιδανικό για όλους εμάς που ναι μεν μας αρέσουν τα γλυκά, αλλά προσέχουμε τουλάχιστον να είναι στην πιο υγιεινή εκδοχή τους.
Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις το αλουμινόφυλλο (όπως κι εγώ), μια πρακτική συσκευασία με μεζούρα για περισσότερη ευκολία για όταν φτιάχνεις γλυκά και μπισκότα. Μετά από όλα αυτά, τα Xριστούγεννα είμαι σίγουρη ότι θα χαρίσεις κι εσύ λίγη γευστική μαγεία, με την ακόλουθη συνταγή για τα πιο λαχταριστά μπισκότα τζίντζερ.
Υλικά για 20 μπισκότα τζίντζερ
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. (110 g) βούτυρο Lurpak
1 αυγό
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
1–2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2–3 κ.σ. λευκή ζάχαρη για επικάλυψη
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C και στρώσε ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τζίντζερ, κανέλα, μπέικιν πάουντερ και αλάτι.
Σε άλλο μπολ χτύπησε το βούτυρο Lurpak Soft με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδη.
Πρόσθεσε το αυγό, τη βανίλια και το μέλι και ανακάτεψε καλά.
Ρίξε μέσα τα στερεά υλικά και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη.
Πλάσε 20 μπαλάκια ίδιου μεγέθους. Αν θέλεις, κύλησέ τα σε λίγη λευκή ζάχαρη.
Τοποθέτησέ τα στο ταψί με απόσταση και ψήσε 10–12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στις άκρες.
Άφησέ τα να κρυώσουν 5 λεπτά και σέρβιρε.
Ανακάλυψε εύκολες και νόστιμες συνταγές για κάθε μέρα. Ακολούθησε το JennyGr στο Google News.