CELEBRITIES

Ο Matthew Perry παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική χρήση ουσιών: «Οι γιατροί έδιναν 2% πιθανότητες να ζήσω»


Τόνια Τζάφερη

20 Οκτωβρίου 2022

Ο Matthew Perry παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική χρήση ουσιών: «Οι γιατροί έδιναν 2% πιθανότητες να ζήσω»
H σκοτεινή πλευρά του διάσημου ηθοποιού με τις ουσίες και το αλκοόλ, αποκαλύπτεται μέσα από το νέο του βιβλίο. Ο Matthew Perry για τις στιγμές λίγο πριν τον θάνατο και ο ψυχοθεραπευτής που του έσωσε την ζωή

Ήταν μόλις 24 ετών όταν συμμετείχε στο «Friends» και είδε την καριέρα του στην υποκριτική να εκτοξεύεται. Εκείνη την περίοδο που όλα έμοιαζαν τέλεια στην ζωή του γνωστού ηθοποιού, είχαν μόλις ξεκινήσει και οι πρώτοι εθισμοί σε αλκοόλ και ουσίες. Κάτι το οποίο λίγα χρόνια μετά, τον έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο.

Ο Matthew Perry έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό μέσα από τον ρόλο του Chandler Bing, στα θρυλικά «Φιλαράκια». Κανείς τότε ωστόσο, δεν γνώριζε την αλήθεια για τη ζωή του ηθοποιού. Σήμερα ο 53χρονος Perry αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά για τους δικούς του δαίμονες και αυτό το έκανε, όπως ο ίδιος είπε, προκειμένου να περάσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα, σε όσους είναι εξαρτημένοι στο ποτό και τα οπιοειδή.

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες, ήταν αρκετές οι φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν με τον ηθοποιό και προκαλούσαν ανησυχία για την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Ο Perry μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Friends, Lovers, and The Big Terrible Thing», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου, εξιστορεί τις καταστάσεις που τον οδήγησαν σε χρόνια εξάρτηση και σε έναν παραλίγο θάνατο. Για καλή του τύχη όμως, η ψυχοθεραπεία, ήταν αυτή που τον έβγαλε από τον σκοτεινό δρόμο:

Jenny.Gr

«Ήθελα να μιλήσω όταν πλέον θα ένιωθα σίγουρος για τον εαυτό μου. Έπρεπε να περιμένω μέχρι να είμαι εντελώς απεξαρτημένος και μακριά από την "ασθένεια" του αλκοολισμού, για να τα γράψω όλα. Με ενδιέφερε τα δικά μου βιώματα να βοηθήσουν κι άλλους ανθρώπους» ανέφερε ο ηθοποιός στο περιοδικό People.

Στην συνέντευξη αυτή, ο Matthew αναφέρθηκε και στην στιγμή που βρέθηκε κοντά στον θάνατο. Σε ηλικία 49 ετών, παραλίγο να πεθάνει από υπερβολική χρήση οπιοειδών. Όπως τόνισε, πέρασε δύο εβδομάδες σε κώμα και πέντε μήνες στο νοσοκομείο, ενώ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει σάκο κολοστομίας για εννέα μήνες.

«Με είχαν σε μηχάνημα ECMO (υποκαθιστά την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία). Οι γιατροί είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2% πιθανότητες να ζήσω» υπογράμμισε ο ηθοποιός. Όταν ήταν νεότερος, πρόσθεσε πως ο εθισμός του ήταν διαχειρίσιμος, ωστόσο στα 34 του, δέκα χρόνια μετά, το αλκοόλ και οι ουσίες, είχαν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή του, το οποίο του δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στην δουλειά του. «Υπήρχαν χρόνια που ήμουν νηφάλιος, όπως η 9η σεζόν. Και μαντέψτε ποια σεζόν πήρα υποψηφιότητα για καλύτερος ηθοποιός; Έλεγα: "Αυτό πρέπει να μου λέει κάτι"».

Όπως αποκάλυψε για ένα διάστημα, είχε φτάσει να παίρνει 55 χάπια την ημέρα: «Δεν ήξερα πώς να σταματήσω. Δεν μπορούσα να σταματήσω, γιατί η ασθένεια και ο εθισμός είναι προοδευτική. Έτσι όσο μεγαλώνεις γίνεται όλο και χειρότερο».

H αναφορά του Matthew Perry στα «Φιλαράκια» και στην στήριξη που δέχτηκε από τους υπόλοιπους ηθοποιούς

Αναφέρθηκε λοιπόν και στους συμπρωταγωνιστές του, οι οποίοι ήταν εκεί, να τον στηρίζουν ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες: «Είναι σαν τους πιγκουίνους. Οι πιγκουίνοι, στη φύση, όταν κάποιος είναι άρρωστος ή όταν κάποιος είναι τραυματισμένος, οι άλλοι πιγκουίνοι τον περιβάλλουν και τον στηρίζουν. Περπατούν γύρω του, μέχρι ο πιγκουίνος να μπορέσει να περπατήσει μόνος του. Κάπως έτσι έκαναν και οι άλλοι ηθοποιοί για μένα».

Να σημειωθεί επίσης πως ο ηθοποιός έχει πάει 15 φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ πλέον γνωρίζει πώς ελέγχει τον εαυτό του και να παραμείνει νηφάλιος. Τόνισε ακόμη πως έχει κάνει 14 χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι του μέχρι στιγμής. «Είναι πολλές οι υπενθυμίσεις για να παραμείνω νηφάλιος. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να κοιτάξω το σώμα μου».

Εκείνο που έσωσε τον Perry, από την θλιβερή του κατάσταση ήταν ο θεραπευτής του: «Εκείνος μου τόνισε "Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να πάρεις Oxycontin (οπιοειδές φάρμακο), σκέψου ότι θα έχεις μια σακούλα κολοστομίας για το υπόλοιπο της ζωής σου". Και ένα μικρό παράθυρο άνοιξε και έφυγα από αυτό τον εφιάλτη» σημείωσε για τον τρόπο που ξέφυγε από τα αχανή μονοπάτια των εξαρτήσεών του».

Συνεχίζοντας την εξομολόγηση του, με μνήμες από εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν πέντε άτομα που ήταν συνδεδεμένμοι με ένα μηχάνημα ECMO εκείνο το βράδυ και οι άλλοι τέσσερις πέθαναν, μόνο εγώ επέζησα. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί; Γιατί ήμουν εγώ; Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος».

To μήνυμα για τον εθισμό στο αλκοόλ και τις ουσίες από τον Matthew Perry

«Νομίζω ότι θα εκπλαγούν. Βρέθηκα σε πολύ άσχημη κατάσταση ορισμένες στιγμές, ήμουν πολύ κοντά στον θάνατο. Λέω στο βιβλίο ότι αν πέθαινα, θα σοκάριζα τους ανθρώπους στιγμιαία, αλλά δεν θα εξέπληττα κανέναν. Είναι πολύ τρομακτικό να ζεις με αυτή τη σκέψη. Αυτή η ασθένεια επιτίθεται σε όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι επιτυχημένος ή όχι».

Στο τέλος της συνέντευξης του ο διάσημος ηθοποιός υπογράμμισε το πόσο ευγνώμων νιώθει, αφού επέζησε της περιπέτειάς του: «Είμαι ευγνώμων που ζω, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω τα πάντα. Αυτό με το οποίο εκπλήσσομαι περισσότερο είναι η ανθεκτικότητά μου».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.