CELEBRITIES STAR LOOKS

Τρεις γυναικείοι θρύλοι της φωτογραφίας που πρέπει να γνωρίζετε


18 Αυγούστου 2016

Άλλαξαν την ιστορία της φωτογραφίας και μας έκαναν να δούμε τον κόσμο μέσα από άλλα μάτια. Τα δικά τους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι γυναίκες, που αν και πλέον θεωρούνται vintage, κάποτε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Louise Dahl-Wolfe

Η Louise Dahl-Wolfe δεν είναι μία φωτογράφος με καλή αισθητική, είναι η γυναίκα της οποίας η δουλειά ήταν πάντα δέκα βήματα μπροστά και κατάφερε να επηρεάσει μεγάλους φωτογράφους, όπως τον Richard Avedon και τον Irving Penn. Από το 1930 μέχρι το 1950 δούλεψε για το Harper's Bazaar, ενώ λίγο πριν αποχωρήσει από το προσκήνιο, τη δεκαετία του 60, δούλεψε ως freelance για το περιοδικό Vogue. 023-louise-dahl-wolfe-theredlistjessica-taft-trinidad-1957-louise-dahl-wolfe-archiveLouise Dahl-Wolfelouise-dahl-wolf-1953model-jean-patchett-with-map-granada-spain-some-legit-sunglassesbmary-sykes-photo-by-louise-dahl-wolfe-escambron-beach-club-puerto-rico-harpers-bazaar-december-1938 Στις φωτογραφίες της το φυσικό φως, το ανεπιτήδευτο στυλ και φυσικά το location είχαν πάντα τον πρώτο λόγο, ενώ αυτό που μπορεί ακόμα και ένα απαίδευτο μάτι να διακρίνει είναι ότι ενώ οι φωτογραφίες της ξεχείλιζαν σχεδόν πάντα από έναν αέρα glamour, τα μοντέλα της έμοιαζαν απίθανα γήινα. Οι γυναίκες που φωτογράφιζε έδειχναν να ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή, ήταν θηλυκές και συγχρόνως ανεξάρτητες. Ο μεγάλος Avedon θα δηλώσει για εκείνη πως "Ήταν πάντα το μέτρο σύγκρισης για εμάς". Αυτή η φράση του τα λέει όλα.

Ruth Orkin

H Ruth Orkin μνημονεύεται από τους λάτρεις της φωτογραφίας για την διάσημη σειρά φωτογραφιών "An American Girl in Italy", που στην ουσία ήταν ένα χαλαρό project που έκανε μαζί με μία φίλη της, με σκοπό να δείξουν πως είναι στην πραγματικότητα να είσαι ένα νέο κορίτσι σε μία ξένη χώρα, και το οποίο φυσικά project κατέληξε να εμπνέει μεγάλους φωτογράφους, αλλά και bloggers σήμερα. Η κόρη της, η οποία έχει πάει και εκείνη στη Ιταλία, έχει πει πως "ακόμα και τώρα που έχω τις δικές μου αναμνήσεις από την Ιταλία. Κάνω εικόνα τις φωτογραφίες της μητέρας μου, όταν σκέφτομαι αυτή τη χώρα. Έπιασε την ουσία, όπως άλλωστε έκανε με όλα τα πράγματα".

Orkin.Jinxwithstatue_10

ruth-orkin-1

ruth-orkin-brando-as-caesar

Γυναίκα με την περιπέτεια να κυλά μέσα στο αίμα της - το πρώτο της βήμα στη σοβαρή φωτογραφία το έκανε όταν γύρισε με ποδήλατο την Αμερική, από τον Λος Άντζελες έως τη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 17 ετών - ήταν περισσότερο φωτορεπόρτερ, παρά κάθε τι άλλο. Έχει φωτογραφήσει performers νυχτερινών κέντρων, παιδιά και διάσημους ηθοποιούς, ενώ έχει φωτογραφήσει και για το περιοδικό LIFE πηγαίνοντας σε αποστολή στο Ισραήλ.

Regina Relang

Η Regina Relang ήταν Γερμανίδα φωτογράφος που δούλεψε για τη Vogue στη δεκαετία του 30 και συνέχισε να είναι κορυφαία φωτογράφος κατά τη διάρκεια του 50 και του 60. Οι φωτογραφίες της αν και vintage έχουν κάτι το σύγχρονο, σε σημείο που νομίζεις ότι ήταν έγχρωμες και έχουν περάσει από πάνω το ασπρόμαυρο φίλτρο, παρά για φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με ασπρόμαυρο φιλμ.

gisela-ebel-penkert-wearing-butterfly-glasses-photo-by-regina-relang-1950model-wearing-hat-by-jean-barthet-photo-by-regina-relang-paris-1954regina

Οι φωτογραφίες της διακρίνονται από μία αίσθηση του χιούμορ, ενώ μία δεύτερη ματιά σε αυτές θα σας κάνει να παρατηρήσετε λεπτομέρειες που δεν είχατε παρατηρήσει με την πρώτη. Η Regina ήταν η βασίλισσα του αυθορμητισμού. Πιστέψτε μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.