COOKING

Κεράσια: Πώς να διαλέξεις τα καλύτερα και πώς να τα αποθηκεύσεις


JTeam

6 Ιουνίου 2023

Κεράσια: Πώς να διαλέξεις τα καλύτερα και πώς να τα αποθηκεύσεις
pexels
Κεράσια, ο κόκκινος θησαυρός…

Διανύουμε την περίοδο που τα κεράσια, αυτά τα νόστιμα, ζουμερά και πολύ ωφέλιμα φρούτα, βρίσκονται στα καλύτερά τους. Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία.

Γενικά μπορούμε εύκολα να τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: τρυφερά κεράσια , αυτά που φτάνουν τον Μάιο, με λαμπερό και σκούρο χρώμα και απαλό και ζουμερό πολτό. Και τα μεγαλύτερα, με χρώμα που από πολύ σκούρο κόκκινο γίνεται κιτρινωπό. Έχουν γλυκιά αλλά πιο τραγανή σάρκα.

Πώς επιλέγονται τα κεράσια

Όταν επιλέγουμε κεράσια πρέπει να βασιζόμαστε πολύ στην όραση. Επίσης καλό είναι να φροντίσουμε τα κεράσια που επιλέγουμε να είναι χωρίς βαθουλώματα ή τρύπες , ίσως λόγω κάποιου εντόμου ή παρασίτου ή λόγω κακοκαιρίας. Πρέπει επίσης να έχουν και ωραίο χρώμα.

Ένα έξυπνο κόλπο για να καταλάβετε αν τα κεράσια είναι καλά είναι απλά να τα γευτείτε. Αν είναι ακόμα άγουρα, έχουν ελάχιστη γεύση. Αν είναι υπερώριμα, έχουν πολύ γλυκιά γεύση και ελαφρά ζυμωμένη χροιά.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποθηκεύσετε τα κεράσια

Αφού αγοράσουμε ή μαζέψουμε τα κεράσια, πρέπει να τα διατηρούμε στην λιγότερο κρύα περιοχή του ψυγείου, ίσως σε χάρτινη σακούλα ή σε δίσκο. Έτσι ο αέρας θα μπορεί να κυκλοφορεί καλύτερα και θα τα αποτρέψουμε να μουχλιάσουν. Μια συμβουλή είναι να μην τα πλύνετε αν δεν πρέπει να τα φάτε αμέσως. Ας τα ξεπλύνετε λίγο πριν τα καταναλώσετε. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να τα φάτε εντός 3-4 ημερών.

Μια συνταγή για να έχετε κεράσια διαθέσιμα όλο το χρόνο είναι η σπιτική μαρμελάδα κεράσι. Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή και απαιτεί ένα κάπως ιδιαίτερο συστατικό: ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κατά το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο η μαρμελάδα είναι λίγο λιγότερο γλυκιά και με ευχάριστη επίγευση. Το αλκοόλ εξατμίζεται εντελώς, ενώ το άρωμα των κερασιών ενισχύεται.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα κεράσια και να τα διατηρήσετε για πολύ καιρό είναι να ετοιμάσετε λικέρ κεράσι. Είναι ένα μυρωδάτο και νόστιμο λικέρ, πραγματικά πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Όταν φτάνει η εποχή των κερασιών, μπορείτε να ετοιμάσετε αυτό το λικέρ, ώστε να το απολαμβάνετε όλο τον χρόνο.

Τα κεράσια μπορούν επίσης να καταψυχθούν. Απλώς κάντε μια καλή επιλογή και αφήστε τα στο σωστό σημείο ωρίμανσης. Δεν πρέπει να είναι πολύ πράσινα ή πολύ ώριμα, αλλά υγιή και χωρίς μώλωπες.

Για να παγώσετε τα κεράσια, τα πλένετε προσεκτικά και τα στεγνώνετε καλά. Μπορείτε να αποφασίσετε αν θα τα αποθηκεύσετε ολόκληρα, τοποθετώντας τα πρώτα σε ένα δίσκο, σε καλή απόσταση, για να παγώσουν στην κατάψυξη και μετά μεταφέροντάς τα σε μια σακούλα. Ή μπορείτε να τα κόψετε στη μέση και μετά να προχωρήσετε με τον ίδιο τρόπο.

Ένας άλλος τρόπος για να παγώσετε τα κεράσια είναι να τα πασπαλίσετε (πριν τα βάλετε στην κατάψυξη) με κρυσταλλική ζάχαρη.

Ό,τι και να επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι πως τα κεράσια είναι καλοκαιρινά, δροσερά και αποτελούν ένα φρούτο που λατρεύουν οι περισσότεροι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.