COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Αυτά τα κολοκυθάκια με σκόρδο και βούτυρο είναι το απόλυτο σνακ του καλοκαιριού


JTeam

30 Ιουνίου 2025

Αυτά τα κολοκυθάκια με σκόρδο και βούτυρο είναι το απόλυτο σνακ του καλοκαιριού
www.eatingwell.com, Photographer: Kyle Carpenter
Τα σημερινά κολοκυθάκια θυμίζουν σκορδόψωμο αλλά με λιγότερες θερμίδες – τρυφερά, αρωματικά και γεμάτα γεύση, με παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά.

Αυτά τα κολοκυθάκια με σκόρδο και βούτυρο είναι εμπνευσμένα από τις πλούσιες γεύσεις του σκορδόψωμου, αλλά αντί για ψωμί χρησιμοποιούνται τρυφερά και ψητά κολοκυθάκια. Τα κολοκυθάκια χαράζονται ώστε να απορροφήσουν τη γεύση του σκόρδου σε κάθε μπουκιά. Ψήνονται μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και στο τέλος περιχύνονται με ένα μείγμα βουτύρου και πασπαλίζονται με παρμεζάνα και φρέσκα μυρωδικά για να θυμίζουν την απόλαυση του κλασικού σκορδόψωμου.

Υλικά
2 μέτρια κολοκυθάκια, ακαθάριστα και κομμένα κατά μήκος στα δύο
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους, τριμμένες (περίπου ¾ κουταλάκι), χωρισμένες
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανός ή σχοινόπρασο)
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Jenny.Gr
www.eatingwell.com, Photographer: Kyle Carpenter

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, τοποθετώντας τις σχάρες στο επάνω και κάτω ράφι του φούρνου. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις κομμένες πλευρές των κολοκυθιών σε μοτίβο σταυρού, σε βάθος περίπου 3 χιλιοστών. Στεγνώνουμε τα κολοκυθάκια με χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, ¼ κουταλάκι του σκόρδου και το πιπέρι. Αλείφουμε το μείγμα και στις δύο πλευρές των κολοκυθιών. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στο ταψί με τις χαραγμένες πλευρές προς τα κάτω. Ψήνουμε στη χαμηλότερη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν, περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρουμε το ταψί στην επάνω σχάρα και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να ροδίσουν ελαφρώς σε σημεία, 8-10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού, ¼ κουταλάκι του αλατιού και την υπόλοιπη ποσότητα σκόρδου. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από τον φούρνο, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αλείφουμε αμέσως με το μείγμα βουτύρου. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του αλατιού. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.