Τι να μαγειρέψω για τη δουλειά: 3 απολαυστικές συνταγές για κάθε μέρα με υλικά θρεπτικής αξίας
Branded Content Team
30 Δεκεμβρίου 2024
Το meal prepping δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Γιατί η κάθε μέρα είναι γεμάτη με υποχρεώσεις. Από το πρωί στο γραφείο μέχρι το σπίτι και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Όλοι καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η προετοιμασία των γευμάτων είναι δύσκολο task. Και ακόμα πιο δύσκολο να σκεφτόμαστε κάθε εβδομάδα νέες συνταγές και πιάτα που θα μας συνοδεύουν καθημερινά στο γραφείο. Γιατί αυτές δεν πρέπει να είναι απλά γρήγορες αλλά παράλληλα να είναι θρεπτικές και φυσικά λαχταριστές, για να σου ανοίγουν την όρεξη.
Τα ΓΙΩΤΗΣ Μαγειρέματα μπορούν να συνδυαστούν με πληθώρα θρεπτικών υλικών, μετατρέποντας κάθε γεύμα σε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Από λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια, μέχρι πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα όπως όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, αβγό και θαλασσινά, η μπεσαμέλ αναδεικνύει κάθε πιάτο συνδυάζοντας τη νοστιμιά με τη θρεπτική αξία.
Εμείς, λοιπόν, μετά από πολλά «Τι να μαγειρέψω σήμερα», ψάξαμε και βρήκαμε τρεις συνταγές που προσφέρουν θρεπτική αξία και ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας σου.
#1 Τάρτα με μανιτάρια
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
Για την τάρτα
- 350 γρ. (3 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 240 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 αυγό
- 30 γρ. (6 κουτ. σούπας) νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 350 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 350 γρ. μανιτάρια λευκά
- 1 κρεμμύδι
- 50 γρ. λιαστή τομάτα ψιλοκομμένη
- 70 γρ. γκούντα τριμμένο
- 70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
Οδηγίες παρασκευής:
-Χτυπάς με το φτερό του μίξερ το βούτυρο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το αυγό και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο.
-Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
-Κόβεις τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε φέτες. Κρατάς γύρω στις 10 φέτες μανιταριών.
-Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνεις ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια με το κρεμμύδι λίγα - λίγα προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο.
-Σε ένα μπολ ανακατεύεις τα μανιτάρια με τη μπεσαμέλ, τα 2/3 από τα τυριά, το θυμάρι και τον μαϊντανό.
-Ανοίγεις τη ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την τοποθετείς σε μια μεγάλη ταρτιέρα 26 εκατοστών.
-Τρυπάς με ένα πιρούνι και ψήνεις στους 180°C για 15 λεπτά.
-Στη συνέχεια απλώνεις τη γέμιση, βάζεις από πάνω τα κομμένα μανιτάρια και το υπόλοιπο τυρί και συνεχίζεις το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά ακόμα.
#2 Πράσα Ογκρατέν
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 2 κιλά πράσα
- 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 ½ λίτρο γάλα
- 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Οδηγίες παρασκευής:
-Κόβεις τα πράσα και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζεις την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτεις το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
-Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, που το έχεις βουτυρώσει, στρώνεις τα πράσα, τα πασπαλίζεις με τα 2/3 του τυριού και τα σκεπάζεις με την μπεσαμέλ.
-Ραντίζεις με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Μικρά μυστικά για μεγάλες απολαύσεις
Μπορείς να αντικαταστήσεις τα πράσα με μπρόκολο, κουνουπίδι ή σπαράγγια, που τα βράζεις και τα στραγγίζεις πριν τα βάλεις στο πυρίμαχο σκεύος.
*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.
#3 Protein Παστίτσιο σε ατομικές μερίδες
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
- 1 κουτί Mπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 ½ λίτρο γάλα για τη μπεσαμέλ ή γάλα αμυγδάλου για πρωτεΐνη
- 700γρ. κιμά
- ½ κιλό μακαρόνια Νο 2
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι ή μαργαρίνη για το σοτάρισμα
- αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός
- 2 μεγάλες ντομάτες ή 250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό
- 200γρ. κεφαλογραβιέρα, 200 γρ. κεφαλοτύρι ή 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
- Προαιρετικά 2 αυγά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Οδηγίες παρασκευής:
-Σοτάρεις τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτεις ένα κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή τον συμπυκνωμένο χυμό και 2½ ποτήρια νερό.
-Αφήνεις τον κιμά να σιγοβράσει για μισή ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό του.
-Προσθέτεις αν θέλεις 2 αυγά χτυπημένα στον έτοιμο κιμά.
-Βράζεις τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και μόλις βράσουν ρίχνεις λίγο κρύο νερό και τα στραγγίζεις.
-Προσθέτεις 2 κουταλιές βούτυρο και τα τριμμένα τυριά εκτός από 2 κουταλιές. Τα ανακατεύεις και βάζει από μία πιρουνιά μακαρόνια σε ατομικά φορμάκια.
-Τα σκεπάζεις με το βρασμένο κιμά. Βάζεις τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από τον κιμά. Αν δεν θέλεις το παστίτσιο σε στρώσεις, μπορείς να τα ανακατέψεις όλα μαζί (τον κιμά, τα μακαρόνια και τα τυριά).
-Ετοιμάζεις τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, καλύπτεις τα μακαρόνια και περιχύνεις την επιφάνεια της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ με 1 κουταλιά σούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη. Για έξτρα πρωτεΐνη, προσθέτεις επιπλέον γραβιέρα ή/και γιαούρτι μέσα στην μπεσαμέλ ή αντί για φρέσκο γάλα, προσθέτεις γάλα αμυγδάλου με πρωτεΐνη.
-Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί που κράτησες.
-Ψήνεις στους 200°C για 45-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
*Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση ενός φυτικού ροφήματος, στις ίδιες ποσότητες με το γάλα.
Για περισσότερες συνταγές ΓΙΩΤΗΣ Μαγειρέματα δείτε εδώ.
Advertorial
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.