COOL GREECE

Λακωνία: Ανεξάντλητη ομορφιά


1 Μαΐου 2019

lakonia_7.jpg

Η Λακωνία είναι ένας προορισμός ανεξάντλητος. Από την ιστορική πόλη της Σπάρτης και την ξακουστή βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά μέχρι τον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς, την ονειρική Ελαφόνησο και τη Μάνη με το άγριο τοπίο και τους επιβλητικούς πύργους, αυτός ο τόπος έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να σου πει και τον δικό του τρόπο να σε γοητεύσει.

Πλούσια ιστορία και ιδιαίτερη παράδοση, κάστρα και παλάτια που θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, όμορφα βουνά και άγρια τοπία, ατμοσφαιρικά χωριά και γραφικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, αλησμόνητο φαγητό, σαγηνευτικές παραλίες και δραστηριότητες για όσους αγαπούν τη φύση, κάνουν τον νομό Λακωνίας, τον νοτιότερο της ηπειρωτικής Ελλάδας, έναν συναρπαστικό προορισμό που τα έχει όλα. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις χρόνο και όρεξη για χιλιόμετρα...

Η ατμοσφαιρική καστροπολιτεία του Μυστρά

Σε ένα λόφο του Ταυγέτου, 5 χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, υψώνεται ο λόφος του Μυστρά, γεμάτος ερείπια και ιστορία. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιστορία της αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έχτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην κορυφή ενός υψώματος που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μια ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών. Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά αποτελείται από το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα από τα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Τα πιο γνωστά σωζόμενα μνημεία είναι η επιβλητική Αγία Σοφία, το Παλάτι των Δεσποτών, η Μονή της Παντάνασσας, η Μητρόπολη (ή Άγιος Δημήτριος), οι Άγιοι Θεόδωροι και η Παναγία η Οδηγήτρια, ενώ στη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας υπάρχουν τα ερείπια από τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου. Το μουσείο ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ.