COOL GREECE TRAVELLERS

Βόλος hip & χικ


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Δεκεμβρίου 2011

1-VOLOS_1.jpg

Προορισμός Βόλος!

Με την αίγλη της πόλης που έμαθε να πρωταγωνιστεί σαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο να πλανιέται πάντα στον αέρα της και με μια εξαιρετικά προνομιακή θέση –στη μια μεριά η θάλασσα κι ο κόλπος-λίμνη του Παγασητικού κι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας στην άλλη–, είναι επόμενο ο Βόλος να θεωρείται μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις σε μία χώρα που, όσο κι αν της περισσεύει η φυσική ομορφιά, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα μεγάλα της αστικά κέντρα.

Αν ρωτήσετε ένα Βολιώτη γιατί του αρέσει ο Βόλος, μπορεί και να σας απαντήσει χαριτολογώντας «Γιατί από εδώ ξεκίνησε η Αργώ του Ιάσονα», ίσως γιατί δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει για να σημειολογήσει πάνω στην ποιότητα ζωής που προσφέρει ετούτη η πόλη στους κατοίκους της. Διόλου τυχαία, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ντόπιων νέων που επιστρέφουν στην πόλη τους μετά το τέλος των σπουδών τους, αναζητώντας εδώ την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν εδώ, καθώς ο Βόλος είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι σχολές του οποίου θεωρούνται από τις καλύτερες στο είδος τους.

Διάσημη εντός και εκτός συνόρων είναι και η παραλία του Βόλου - κλάσεις ανώτερη από της Θεσσαλονίκης κατά τους ντόπιους, ακριβώς γιατί στο μεγαλύτερό της μέρος απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα και ακόμη περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, από το πρωί αλλά κυρίως στη δύση του ηλίου, και ακόμη πιο αργά, όλη η πόλη απολαμβάνει μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας, ξεκινώντας από εκεί που βρίσκονται αραγμένες οι ψαρόβαρκες κοντά στην είσοδο της πόλης, συνεχίζοντας μπροστά από την είσοδο του εμπορικού λιμανιού, κατόπιν περνώντας μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (στη γωνία που βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο που παλιά στεγάζονταν οι καπναποθήκες Παπαστράτου και τώρα κάποια τμήματα του πανεπιστημίου), για να καταλήξουν στο πάρκο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, εκεί που παραδοσιακά μαζεύονται για την Ανάσταση οι σοσιαλιτέ της πόλης.

Μερικά στενά παράλληλα πάνω από την παραλία, βρίσκεται η πεζοδρομημένη οδός Ερμού, ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Και ναι, σωστά καταλάβατε, εκεί βρίσκεται ο κύριος όγκος της εμπορικής κίνησης του Βόλου. Γνωστές αλυσίδες καταστημάτων διαδέχονται ψαγμένες μπουτίκ που στις προθήκες τους θα δείτε ρούχα με βαρύτιμες υπογραφές, και εμβόλιμα θα βρείτε μερικά λιλιπούτεια μαγαζάκια που έχουν ντύσει τις σημερινές πενηντάρες και βάλε μαμάδες της πόλης. Ένα σωστό μωσαϊκό δηλαδή. Περίπου στη μέση της οδού βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι και ο πολιούχος της πόλης. Στην ανατολική πλευρά του προαυλίου ξεκινά το «Κολωνάκι του Βόλου», που εκτείνεται συνολικά για 3-4 οικοδομικά τετράγωνα, και είναι γεμάτο από hip καφετέριες (όπως το Gala που είναι κάτι σαν το βολιώτικο Da Capo meets Jackson’s της Αθήνας) που μαζεύουν το μοδάτο crowd της πόλης.

Η περιοχή αμέσως μετά την είσοδο της πόλης για όσους έρχονται από εθνική, είναι γνωστή ως «τα Παλαιά». Κάποτε ήταν μια γραφική φτωχογειτονιά, με κάμποσες βιοτεχνίες και αποθήκες. Όπως όμως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις (στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, κ.ο.κ.), πριν από δέκα και βάλε χρόνια άρχισαν να ανοίγουν εδώ μπαράκια, clubs, εστιατόρια, ακόμη και πίστες, ευτυχώς όμως αυτό έγινε όχι σε βάρος των μόνιμων κατοίκων. Κέντρο του «σύμπαντος» των Παλαιών είναι ο πολυχώρος Τσαλαπάτα (Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, 24210/24855). Εκεί που παλιά βρισκόταν το πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα (ένα από τα πιο ξακουστά στα Βαλκάνια), πλέον έχει δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό μουσείο με τους φούρνους και τα εργαστήρια κεραμεικής, αλλά και ένα σύμπλεγμα εστιατορίων (το hip Σκουτελικόν για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας, το ιταλικό resto Reginella για τους μακαρονάδες, το Mayas για τους aficionados των μεξικάνικων γεύσεων, το μοντέρνο τσιπουράδικο Για2, το εξαιρετικό γερμανικό εστιατόριο Αββαείο μεταξύ άλλων), bars και συναυλιακών χώρων (όπως η μουσική σκηνή Μέθεξις). Εμείς σας λέμε ότι βάζει άνετα τα γυαλιά στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Μόλις το επισκεφτείτε θα δείτε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας. Μόλις δέκα λεπτά μακριά με τα πόδια βρίσκεται και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Βόλου. Όσοι προτιμήσουν να ταξιδέψουν με τρένο, περιμένοντας στο σταθμό θα νιώσουν σαν πρωταγωνιστές σε ταινία εποχής – ναι, τόσο ιδιαίτερη είναι η αρχιτεκτονική του, άλλωστε κατασκευάστηκε το 1884. Από εδώ ξεκινούσαν και οι διαδρομές του θρυλικού Μουτζούρη, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές που είχε σχεδιάσει ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο (πατέρας του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο) που αποτελούσαν ένα τεχνολογικό θαύμα της περιοχής. Επί της ουσίας, τα Παλαιά αποτελούν και ένα από τα φυσικά όρια της Νέας Ιωνίας, που είναι ο δήμος-συγκοινωνούν δοχείο με τον Βόλο. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομα, εδώ εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή, και στις περισσότερες περιοχές του δήμου διατηρείται αυτό το πιο λαϊκό, γειτονίστικο χρώμα (αν και σε σημεία δεν λείπουν νεόχτιστες πολυκατοικίες εφάμιλλης πολυτέλειας με αυτές που συναντάς στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου). Πάντως παραδοσιακά εδώ βρίσκονται τα πιο «μιλημένα» τσιπουράδικα, που όντας μακριά από την παραλία και το κέντρο του Βόλου, τα προτιμούν οι ντόπιοι, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα οι μεζέδες να είναι ακόμη καλύτεροι. Όσο για τις Αλυκές, ακριβώς στο απέναντι άκρο του «πετάλου» που σχηματίζει το ευρύτερο λιμάνι του Βόλου, από εκεί δηλαδή που βρίσκεται η κλασική περατζάδα που λέγαμε πιο πάνω, παλιά ήταν κάτι σαν παραθεριστικό κέντρο, μιας και ήταν γεμάτες κυρίως από μικρές εξοχικές κατοικίες. Πλέον όμως έχουν κανονικό αστικό ιστό, μία συμπαθέστατη αμμώδη παραλία, και –το καλοκαίρι– στα clubs που ανοίγουν κάθε σεζόν χτυπάει η καρδιά της βολιώτικης youth culture. 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Βόλο

- Να ανάψετε ένα κεράκι στην Παναγία Γορίτσα, γνωστή και ως Παναγία Τρύπα, που είναι χτισμένη μέσα σε ένα βράχο, ακριβώς κάτω από το δρόμο, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, στην έξοδο του Βόλου προς την Αγριά. - Να επισκεφτείτε το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, στο οποίο κατά καιρούς διοργανώνονται άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα. - Να κάνετε τη διαδρομή από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, πάνω στον Μουτζούρη, το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, τρενάκι του Πηλίου. Εμπειρία ζωής (υπομονή μέχρι το καλοκαίρι). - Να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους στη Νέα Αγχίαλο, στο Σέσκλο (προϊστορικός οικισμός) και στο Διμήνι (νεολιθικός οικισμός), καθώς και της Αρχαίας Δημητριάδος, που ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. - Να επισκεφτείτε το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο», όπως αποκαλούν οι Βολιώτες το κόκκινο σπίτι της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια που λειτουργεί ως μουσείο-πινακοθήκη των έργων της (Ανθ. Γαζή και Βλαχάβα, τηλ. 2421039644). Δείτε περισσότερα στο www.thea.gr