COOL GREECE TRAVELLERS

Λίγα λόγια για την Σαντορίνη…


17 Ιουλίου 2014

Advertorial_box_5701.jpg

Η Τζένη Μπαλατσινού μας ξεναγεί στο πιο διάσημο νησί του Αιγαίου. 

Ηφαίστειο, καλντέρα, ηλιοβασίλεμα, αμφιθεατρική θέα, σπίτια που κρέμονται πάνω απ΄το μπλε του Αιγαίου, είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό. Φέτος, μάλιστα κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο ως τουριστικός προορισμός σύμφωνα με την έρευνα  «World's Best Awards» 2014 του περιοδικού Travel+Leisure.

Η Σαντορίνη είναι απ΄τους αγαπημένους μου προορισμούς. Ένα νησί που τα έχει όλα. Υποβλητικό τοπίο, συναρπαστική ιστορία, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα,μοναδική αρχιτεκτονική, μοναδικά τοπικά προϊόντα, κρασιά, γεύσεις, αρώματα, ιδιαίτερες παραλίες, άγρια ομορφιά και συνάμα την πιο ρομαντική θέα.

Στα μέσα του Μαΐου την επισκέφτηκα για ένα μίνι διάλειμμα απ΄την καθημερινότητα. Δεν είχε ζεστάνει ακόμα ο καιρός κι αν και προετοιμαζόμασταν για το καλοκαίρι, το τοπίο θύμιζε φθινόπωρο. Ακόμα, κι έτσι, χωρίς ο ήλιος να αντανακλά στα ολόλευκα σπίτια, η φυσική ομορφιά της μπορεί να σε ταξιδέψει.

Στη Σαντορίνη το καλοκαίρι κάνουμε μπάνιο στον Περίβολο, που διατηρεί τον τίτλο της πιο κοσμικής παραλίας, με beach bars, καλές ψαροταβέρνες. Η Περίσσα με την κατάμαυρη άμμο και τα πεντακάθαρα νερά της, κατά μήκος της οποίας μπορείτε να κάνετε μέχρι και ιππασία. Η πιο τουριστική παραλία είναι το Καμάρι, που δεν θα σας πρότεινα να την επισκεφτείτε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο Μονόλιθος, με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, παραμένει μια οικογενειακή παραλία χαμηλών τόνων. Ο πιο βορεινός και ανεμοδαρμένος Κολούμπος, κοντά στην Οία, με λεπτό βότσαλο και ένα μεγάλο βράχο να προσφέρει φυσική σκιά αποτελεί την καλύτερη πρόταση για πιο εναλλακτικές καταστάσεις. Το γειτονικό, μικροσκοπικό Πορί, οι Μπαξέδες, ο Βουρβούλος και ο Κάθαρος είναι μερικές ακόμη από τις επιλογές έξω από τα συνηθισμένα, στην ίδια πλευρά του νησιού. Προς το Ακρωτήρι, εκτός από τις "διάσημες" Κόκκινη και Άσπρη  παραλία, τις οποίες προτιμούν οι ξένοι κυρίως επισκέπτες, υπάρχουν και μερικές off-road επιλογές για όσους αναζητούν την ησυχία. Κατά τη γνώμη μου η πιο ωραία παραλία του νησιού είναι Βλυχάδα, που παραπέμπει σε σεληνιακό τοπίο.

Το ηλιοβασίλεμα τώρα του νησιού το βλέπουμε στην Οία. Βρεθείτε νωρίς το απόγευμα και περιηγηθείτε στα σοκάκια της. Εκεί θα βρείτε και το πιο ωραίο βιβλιοπωλείο του κόσμου. Ο λόγος για το διάσημο βιβλιοπωλείο Ατλαντίδα (Atlantis Books) στην Οία, της Σαντορίνης. Θεωρώ πως εκτός από την φυσική ομορφιά αυτού του νησιού, η Ατλαντίδα προσθέτει μία ακόμη βασική πινελιά στο σκηνικό. Πρόκειται για έναν μοναδικό χώρο, φτιαγμένο με πολύ αγάπη και μεράκι, από μία παρέα παιδιών που το ονειρεύτηκαν το 2002 και τέσσερα χρόνια μετά το έκαναν πραγματικότητα.

Αφού απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην Οία, κατηφορίστε στο Αμμούδι. Βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Είναι ένας γραφικός κολπίσκος γνωστός για τις ψαροταβέρνες του. Καθίστε στην "Κατίνα" για φρέσκο ψάρι και όχι μόνο. Μέτα το φαγητό συνέχεια έχει ένα δροσιστικό coktail που θα το πείτε στο "Χασάπικο". Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται το όνομα, είναι το μοναδικό μαγαζί της περιοχής που μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου μέχρι και μετά τις 2 το βράδυ με κεφάτο κόσμο και πολύ διάθεση για διασκέδαση. Η μουσική είναι τέτοια ώστε να μην εμποδίζει τις κουβεντούλες.

Εκτός απ΄την Οία, το Ημεροβίγλι, όπου θα δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου Σκάρος και θα περπατήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, κτισμένο στην άκρη ενός βράχου, με μοναδική θέα προς τα ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη και τα Φηρά όπου εκεί θα βρείτε την νυχτερινή ζωή όσο την αναζητάτε, υπάρχουν ακόμα κι άλλα χωριά στα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές του τόπου. Ο Πύργος είναι ένα απ΄αυτά. Το μεσαιωνικό στολίδι του νησιού σε απόσταση 7,5 χλμ. από τα Φηρά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα, τα υπέροχα κρασιά και φυσικά το Vinsanto.

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, στο Ακρωτήρι που είναι μοναδικό στο είδος του. Πρόκειται για μία προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία του νησιού στα προϊστορικά χρόνια με έκθεση συγκεκριμένων ευρημάτων και παραδόσεών του. Πολλοί λένε ότι το Μουσείο αποτελεί την προέκταση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής του Ακρωτηρίου και σίγουρα αν βρεθείτε στο νησί αξίζει να το επισκεφθείτε. Ακόμα, αφιερώστε και μία μέρα στο ηφαίστειο. Πάρτε το καΐκι που θα σας μεταφέρει από το παλιό λιμάνι της Σκάλας στη Νέα Καμένη, το νησί του ηφαιστείου. Περπατήστε ανάμεσα στα μαύρα ηφαιστειακά πετρώματα και δείτε τον κρατήρα. Η ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα θειάφι αλλά η εμπειρία αξίζει.

Μην ξεχνάτε πως αν η ζωή στην Σαντορίνη σας φαίνεται αρκετά έντονη και κοσμοπολίτικη, η Θηρασιά σας περιμένει. Είναι το  ανέγγιχτο τουριστικά νησάκι απέναντι από την Οία που θυμίζει Σαντορίνη σταματημένη στη δεκαετία του ’50. Διαθέτει δύο οικισμούς, τον Ποταμό και τον Μανωλά. Εκεί θα βρείτε την ησυχία απολαμβάνοντας την ίδια ακριβώς θέα! 

Advertorial_box_570

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.