Yoga vs pilates: Τι σου ταιριάζει;
Fitness

Yoga vs pilates: Τι σου ταιριάζει;

Ένας πλήρης οδηγός που θα σε βοηθήσει να επιλέξεις.

 

Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα έχουν μόνο θετική πλευρά. Η λίστα με τα οφέλη είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα θα σε κινητοποιήσει να την κάνεις μέρος στην καθημερινότητά σου. 

Και ενώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές, τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει στις προτιμήσεις των γυναικών αλλά και των ανδρών τόσο το pilates όσο και η yoga, δυο μορφές γυμναστικής οι οποίες διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές μορφές, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση ή οι ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηρίου.

Πώς θα διαλέξεις όμως αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα;

Yoga….η αρχαία

jenny.gr

Η yoga είναι από τις αρχαιότερες τεχνικές εκγύμνασης του σώματος και του μυαλού (εμφανίστηκε περίπου το 5000 π.Χ), έχοντας τις ρίζες της στην αρχαία φιλοσοφία της Ανατολής.

Μια άρτια και ολοκληρωμένη θεώρηση ζωής, η οποία συνδυάζει με απόλυτη αρμονία, την άσκηση όχι μόνο του σώματος αλλά και του νου. 

Μέσα από τις πρακτικές της yoga (στάσεις, αναπνοές, διαλογισμό, μελέτη αρχαίων θεωριών, εφαρμογή των αρχών της yoga και παρατήρηση του εαυτού σας στην καθημερινότητα), απελευθερώνεται η ροή της ενέργειας με σκοπό να ηρεμήσουν το σώμα και το νου, δημιουργώντας μια αίσθηση ισορροπίας και ευεξίας. Εκτός από αυτό η  yoga θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τις δυνατότητες του σώματός σας, κάνοντάς το πιο ευλύγιστο και γυμνασμένο.

Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές μέθοδοι yoga, οι οποίες επικεντρώνονται σε διαφορετικά χαρακτηριστικά (τόνωση, χαλάρωση, αδυνάτισμα, διαλογισμό κ.α), έτσι ώστε να μπορείτε να διαλέξετε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα.

Και ενώ κάνετε την αγαπημένη σας asana, ξαφνικά ξεφυσάτε και κάνετε όνειρα για μια παγωμένη μπίρα. Ναι, μια μπίρα που θα σας ενυδατώσει και θα σας προσφέρει τη δροσιά που αναζητάτε. Ε, λοιπόν, έφτασε η στιγμή που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα με τη Heineken 0.0  χωρίς αλκοόλ. Το καλύτερο; Έχει και την τέλεια γεύση.

jenny.gr

Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τις φρουτώδεις νότες της Heineken 0.0 και στο γυμναστήριο, καταρρίπτοντας κάθε προκατάληψη για το πόσο απολαυστική μπορεί να είναι μία μπίρα χωρίς αλκοόλ. 

Pilates… η μοντέρνα

jenny.gr

Η μέθοδος pilates, δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates και αποτελεί κάτι παραπάνω από μία μέθοδο γυμναστικής, είναι μία πλήρης μελέτη του ανθρώπινου σώματος. Χαρακτηριζόμενη και ως αυτοβιωματική, αφού πρώτα δοκιμαζόταν από τον ίδιο τον Pilates και μετά σε αθλητές και χορευτές, διδάσκει πράγματα για το σώμα, τα οποία και μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε και να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας.

Κατά πολλούς το pilates θεωρείται η yoga της Δύσης και όχι τελείως λανθασμένα, αφού έχει συνδυάσει τις φιλοσοφίες και τις βασικές αρχές διαφόρων παραδοσιακών ανατολικών μεθόδων με τις πιο δυναμικές μεταγενέστερες δυτικές πρακτικές. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος, της κοιλιακής χώρας, η ενίσχυση της ισορροπίας και ο συγχρονισμός των κινήσεων με το ρυθμό των αναπνοών. Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων της τεχνικής pilates, βασίζεται στην ακριβή εκτέλεση κάθε κίνησης

Η έμφαση δίνεται κυρίως στους κοιλιακούς και τα πόδια, στην βελτίωση της ισορροπίας, την καλύτερη στάση, την σταθερότητα και την γενικότερη ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος. 

Yoga ή pilates λοιπόν; Και γιατί να επιλέξεις αφού μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο; Γιατί σημασία έχει να εντάξεις τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σου και εάν το πετύχεις, τότε θα αναρωτιέσαι πώς ζούσες τόσο καιρό χωρίς να το κάνεις. 

Η ευεξία που νιώθεις μετά από το τέλος κάθε προγράμματος, είτε είναι yoga είτε pilates, ή και τα δύο, είναι ανεκτίμητη. Λίγα λεπτά άσκησης και θα διώξουν όλη την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας.