HOME SWEET HOME

Oλοκληρωμένος οδηγός για τη διακόσμηση της τραπεζαρίας


19 Ιουλίου 2015

Η τραπεζαρία είναι ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται λιγότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Βάλτε τη στην καθημερινότητά σας με τις οικονομικές και έξυπνες συμβουλές που ακολουθούν - μερικές από αυτές δεν χρειάζονται τίποτε παραπάνω από αυτά που ήδη έχετε στο σπίτι σας!

Κάντε mix ’n’ match! Έτσι κι αλλιώς είναι μόδα. Κρατήστε την τραπεζαρία της γιαγιάς, βάψτε τη μαύρη, ή γκρι. Ακόμα καλύτερα ξύστε τη για να βγει το φυσικό χρώμα του ξύλου και μετά περάστε τη με λούστρο νερού. Τέλος συνδυάστε τη με μοντέρνες καρέκλες και φωτιστικό.

Μετατρέψτε τις απλές καρέκλες σε σούπερ στιλάτες - βάφοντας τες Απλές καρέκλες που μπορείτε να βρείτε και στο πιο απλό κατάστημα μπορείτε να τις μεταμορφώσετε σε dsesign αντικείμενα βάφοντάς τις με χρώμα! Τολμήστε ακόμη και να βάλετε διαφορετικά χρώματα της ίδιας έντασης.

thehomeissue_odigostrapezarias02b

Βάλτε στην τραπεζαρία σας καρέκλες με διαφορετικό σχέδιο Μην ταιριάζετε τις καρέκλες μεταξύ τους. Αυτό γινόταν παλιότερα. Επιλέξτε τις στο ίδιο χρώμα, ύφος ή διαλέξτε να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και κάντε τη διαφορά.

Βάλτε παγκάκι Ιδανική ιδέα κυρίως για μικρούς χώρους, όπου θα βάλετε το παγκάκι κολλητά στον τοίχο. Το παγκάκι μπορείτε να το συνδυάσετε με ό,τι καρέκλες θέλετε από την απέναντι πλευρά. Μην βάλετε καρέκλες στην κεφαλή της τραπεζαρίας - θα μπουκώσει ο χώρος. Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι δεν θα μπορούν να βγαίνουν εύκολα αυτοί που κάθονται από τη μέσα μεριά. Δεν πειράζει όμως, όταν κάτι χάνετε, τότε κάτι κερδίζετε - και εδώ κερδίζετε στιλ.

thehomeissue_odigostrapezarias03b

Κάντε τη πιο ζεστή και αρχοντική με ένα χαλί Επιλέξτε χαλί που ακολουθεί το σχήμα της τραπεζαρίας σας. Παραλληλόγραμμο για παραλληλόγραμμη ή οβάλ τραπεζαρία, στρογγυλό ή τετράγωνο για στρογγυλή τραπεζαρία και τετράγωνο για τετράγωνη τραπεζαρία. Φροντίστε η διάσταση του να είναι αρκετή ώστε να «κάθονται» επάνω οι καρέκλες ακόμη και τραβηγμένες. Γιατί η καρέκλα θα γέρνει αν τα πίσω πόδια της δεν κάθονται καλά πάνω στο χαλί. Εννοείται ότι το χαλί θα χρειάζεται πιο τακτικά πλύσιμο από μία φορά τον χρόνο, αφού όλο και κάτι θα πέφτει πάνω του.

Στόφα στις καρέκλες Επιλέξτε υφάσματα που δεν λεκιάζουν, και ακόμα κοιτάξτε να πλένονται. Αν θέλετε να δώσετε μια πιο «πολυτελή» εικόνα, επιλέξτε το βελούδο που ό,τι υγρό κι αν πέσει πάνω του αργεί να το απορροφήσει. Τέλος, αν θέλετε κάτι εκκεντρικό βάλτε ένα ύφασμα σε διαφορετικά χρώματα με ίδιο ή παρόμοιο σχέδιο.

thehomeissue_odigostrapezarias04c

Κουρτίνες στην τραπεζαρία Αν ο χώρος με το σαλόνι είναι ενιαίος πρέπει να βάλετε τις ίδιες κουρτίνες και στο παράθυρο της τραπεζαρίας, εκτός και αν βάλετε μονόχρωμες στο καθιστικό και στην τραπεζαρία συνδυάσετε τις μονόχρωμες κουρτίνες με μία με σχέδιο. Πάντως πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση με τις κουρτίνες του καθιστικού. Αν πάλι ο χώρος είναι ανεξάρτητος δεν είναι ανάγκη να τα σετάρετε αλλά σίγουρα πρέπει να δένουν μεταξύ τους.

Ταπετσαρία και στην τραπεζαρία. Η ταπετσαρία θα δώσει έμφαση στο χώρο και θα τον τονίσει. Αν θέλετε να το κάνετε να δείχνει πολυτελές επιλέξτε μία υφασμάτινη ταπετσαρία. Αν θέλετε να δείχνει πιο «γαλλική» αυτή η γωνία του σπιτιού βάλτε φλοράλ σχέδιο κι αν θέλετε να δείχνει πιο σοφιστικέ βάλτε ρίγες. Πάντα να θυμάστε πως η γωνιά της τραπεζαρίας πρέπει να είναι συνέχεια και του υπόλοιπου χώρου. Τέλος, διαλέξτε χρώμα στις καρέκλες σας μέσα από τα χρώματα της ταπετσαρίας.

thehomeissue_odigostrapezarias05

Δώστε έμφαση στο φωτιστικό Η τραπεζαρία πάντα έχει το δικό της φωτιστικό. Τολμήστε να βάλετε κάτι εκκεντρικό. Εσείς κοιτάξτε να βάλετε παραπάνω, 2 ή ακόμα και 3. Αν έχετε μία αναμονή για φως βάλτε τα πάνω σε μία ράγα όπου θα φωτίζονται από το κέντρο της. Αν όμως κάνετε επισκευή και βάφετε όλη την οροφή, κάντε καινούργιες αναμονές. Προσοχή, βάψτε όλην την οροφή, γιατί αλλιώς θα φαίνεται το μερεμέτι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.spirossoulis.com- the home issue, το μόνο online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο σπίτι και τη διακόσμηση.