Το βαμβάκι αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την ΙΚΕΑ. Χρησιμοποιείται σε πολλά από τα προϊόντα της, από πετσέτες μέχρι καναπέδες. Το συμβατικό βαμβάκι όμως μπορεί να είναι βλαβερό για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το καλλιεργούν. Έτσι, πριν από μια δεκαετία η ΙΚΕΑ αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση και δεσμεύτηκε να βελτιώσει τη διαδικασία παραγωγής του βαμβακιού και να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες.
Έθεσε ως στόχο μέχρι το 2015 να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μόνο βαμβάκι που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Τι σημαίνει όμως πιο βιώσιμο; Το βαμβάκι που παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας καλλιεργείται χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και λιγότερα χημικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο κέρδους των καλλιεργητών.
Έτσι, από το 2005 συνεργάζεται με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF για να κάνει την καλλιέργεια βαμβακιού πιο βιώσιμη. Και χάρη σε αυτή τη συνεργασία και στις συνεργασίες με άλλους εταίρους, δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία για Καλύτερο Βαμβάκι (Better Cotton Initiative-BCI) ώστε να βελτιωθεί η καλλιέργεια του βαμβακιού τόσο για τους ανθρώπους που το καλλιεργούν όσο και για το περιβάλλον.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο στόχος επετεύχθη και ο Pramod Singh, Υπεύθυνος για το Βαμβάκι στην ΙΚΕΑ αναφέρει, "Φέτος είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το βαμβάκι στην ΙΚΕΑ. Πετύχαμε τον στόχο μας ώστε το 100% του βαμβακιού που χρησιμοποιούμε, να παράγεται από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της επόμενης μας πρόκλησης να διατηρηθεί αυτό το ποσοστό στο 100% και να βρούμε ακόμα περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς βαμβακιού σε όλο τον κόσμο, ώστε να χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας".
Η ΙΚΕΑ, μαζί με τους συνεργάτες της θέλει να κάνει το βαμβάκι από πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας προσιτό και ακόμα καλύτερο για το περιβάλλον και τους παραγωγούς του.