HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Μικρά μυστικά για ένα ολοκάθαρο μπαλκόνι


Αναστασία Τσαγκάρη

1 Ιουλίου 2018

balcony2.jpg
  • Οι γλάστρες σας πρέπει πάντα να είναι πάνω στην ειδική βάση και το πιατάκι περισυλλογής του νερού στην αντίστοιχη θέση. Ακόμη και αν ξεχειλίσει καθαρίζεται πιο εύκολα από το να είναι στο δάπεδο με τη γλάστρα επάνω του.
  • Βάλτε τις μικρές γλάστρες μέσα σε διακοσμητικά κασπώ και τοποθετείστε στη βάση τους υλικά αποστράγγισης, όπως περλίτη, λάβα ή λέκα. Τα όποια υπολείμματα νερού θα μείνουν εκεί και με τη ζέστη θα απορροφηθούν σε χρόνο μηδέν.

  • Τοποθετείστε λέκα ή άλλα διακοσμητικά υλικά, όπως καφέ βότσαλα, πάνω στην επιφάνεια της γλάστρας για να μην πετιούνται τα χώματα στο χώρο όταν ποτίζουμε.
  • Αντί να στοιβάζετε τις μικρές γλάστρες στο πάτωμα τη μια δίπλα στην άλλη, τοποθετείστε τις ψηλά σε παλιά έπιπλα κήπου ή ράφια ή όπου αλλού σας οδηγήσει η φαντασία σας. Είναι αισθητικά πιο ωραίο και παράλληλα διευκολύνει την καθαριότητα του χώρου
  • Αν ποτίζετε με λάστιχο αγοράστε ένα πιστολάκι με λειτουργία ντους και ρυθμίστε την ένταση όσο πιο χαμηλά μπορείτε. Τα φυτά πρέπει απορροφούν το νερό σιγά σιγά χωρίς αυτό να τρέχει με δύναμη διαπερνώντας απλά το χώμα και ξεχειλίζοντας τη γλάστρα. Με την εμπειρία θα μάθετε πόσα δευτερόλεπτα χρειάζεται κάθε γλάστρα για να μην υπερχειλίσει το νερό. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί βαρετό, αλλά θα γλιτώσετε χρόνο από το σκούπισμα αν δεν ξεχειλίσουν τα πιατάκια σας. Για μικρές γλάστρες, το ποτιστήρι είναι το ιδανικό εργαλείο για πότισμα.

  • Αν έχετε ποτιστικό σύστημα θα πρέπει να αφιερώσετε μερικές μέρες παρατηρώντας τις ανάγκες των φυτών σε νερό προκειμένου να ρυθμίσετε ανάλογα την ποσότητα του νερού στα μπέκ αλλά και τη διάρκεια του ποτίσματος. 'Έτσι θα έχετε και οικονομία στο νερό.
  • Τέλος ακόμη αν τρέξουν κάποια νερά, πράγμα πολύ πιθανόν, αλλά έχετε ακολουθήσει τις παραπάνω οδηγίες και με την προϋπόθεση ότι καμία γλάστρα δεν ακουμπά στο πάτωμα, ένα γρήγορα πέρασμα με το σφουγγαρόπανο ή με το λάστιχο δεν είναι πρόβλημα, θα επιφέρει την τάξη και θα δροσίσει το χώρο.
  • Last but not least, φροντίστε να μην υπάρχουν φύλλα ή άλλα σκουπίδια γύρω από τις γλάστρες πριν τις ποτίσετε. Το καθάρισμα μετά, εφόσον και αν χρειαστεί, θα είναι πιο δύσκολο.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα