HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Τρεις μανίες που θα σκοτώσουν τα φυτά σας


Αναστασία Τσαγκάρη

19 Απριλίου 2020

Τρεις μανίες που θα σκοτώσουν τα φυτά σας

Πρώτη μανία, να τα ποτίζουμε περισσότερο από όσο πρέπει. Το υπερβολικό πότισμα είναι η Νο 1 αιτία θανάτου των φυτών μας. Τις περισσότερες φορές αυτό που συμβαίνει είναι ότι θεωρούμε το κιτρίνισμα των φύλλων ή τη μάρανση των μπουμπουκιών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθοφόρα, ως μια ένδειξη ότι το φυτό μας διψάει. Μάλλον το αντίθετο.

jenny.gr

Δεύτερη μανία, αυτή της μεταφύτευσης. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια μόλις αγοράσουμε ένα φυτό να το μεταφυτεύουμε. Στα φυτά δεν αρέσει η μεταφύτευση. Πόσο μάλλον και όταν γίνει με τον λάθος τρόπο. Όταν χρησιμοποιήσουμε λάθος χώμα, λάθος μέγεθος γλάστρας ή μπούμε στη διαδικασία τη λάθος εποχή. 

jenny.gr

Τρίτη μανία, το ψέκασμα των φύλλων ή ο λεγόμενος δροσισμός των φυτών με τα λάστιχο. Ναι στο πλύσιμο των φύλλων από τους ρύπους και τη σκόνη, όχι όμως στο παιχνίδι με τον ψεκαστήρα ή το λάστιχο. Αν θέλετε να ανεβάσετε τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής υγρασίας σε φυτά που την αγαπούν, όπως οι ορχιδέες για παράδειγμα, οι συχνοί ψεκασμοί δεν ωφελούν καθώς η υγρασία ανεβαίνει στιγμιαία. Τζάμπα κόπος. Το ίδιο συμβαίνει  και αν πιτσιλάμε τα φυτά στο μπαλκόνι με το λάστιχο τους καλοκαιρινούς μήνες. Νομίζουμε ότι τα ”δροσίζουμε”. Αντιθέτως, τα εκθέτουμε σε κινδύνους όπως οι μυκητολογικές προσβολές, τα καψίματα κτλ. 

jenny.gr

Χριστός Ανέστη 

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.