HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Dendrobium nobile Akatsuki: H πιο πασχαλινή ορχιδέα


Αναστασία Τσαγκάρη

2 Μαΐου 2021

Dendrobium nobile Akatsuki: H πιο πασχαλινή ορχιδέα
Dendrobium nobile Akatsuki: H πιο πασχαλινή ορχιδέα

Τo Δενδρόβιο (Dendrobium) είναι ένα από τα πολύ βασικά γένη των ορχιδεοειδών παρ' ότι η ορχιδέα, είναι πολύ διαφορετικό στη δομή του, στις ανάγκες του και στη φροντίδα του συγκριτικά με τη γνωστή σε όλους μας Phalaenopsis. Το γεγονός ότι μπαίνει σε χειμερία νάρκη (winter rest) τους κρύους μήνες του χειμώνα οπότε και δεν χρειάζεται καμία φροντίδα (ιδιαίτερο πότισμα, λίπασμα κτλ), το καθιστά ιδανική επιλογή για αρχάριους καλλιεργητές.

Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και θα το βρείτε εύκολα αυτή την εποχή που είναι η περίοδος της ανθοφορίας. Οι χρωματικές ποικιλίες πολλές. Προσωπικά ξεχωρίζω το Akatsukiγια, τα έντονα Πασχαλινά χρώματα του άνθους του αλλά και το εξαιρετικό άρωμά του. Δυνατό άρωμα που μοιάζει με αυτά των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας.

Ο κύκλος του είναι απλός και ξεκάθαρος. Ο βασικός βλαστός ανθίζει γύρω στα μέσα της άνοιξης. Μετά το τέλος της ανθοφορίας αρχίζουν να σχηματίζονται στη βάση του φυτού οι καινούριοι βλαστοί, οι οποίοι τερματίζουν την ανάπτυξή τους γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το φυτό μπαίνει σε χειμερία νάρκη. Κατά την περίοδο αυτή ποτίζουμε ελάχιστα και το αφήνουμε σε εξωτερικό προστατευμένο χώρο. Πρέπει να παγώσει στην κυριολεξία για να δούμε άνθη την επόμενη χρονιά. Μόλις εμφανιστούν τα άνθη είτε στους νέους είτε στους παλαιούς βλαστούς, μπορούμε να φέρουμε το φυτό μέσα στο σπίτι για να το απολαύσουμε.

Στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας το Dendrobium nobile μπορεί να μείνει έξω σχεδόν όλο το χρόνο αρκεί να είναι σε σκιερό φωτεινό μέρος προστατευμένο από το κρύο και την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Φυσικά, με τους καύσωνες επιβάλλεται να βρούμε το πιο δροσερό μέρος στο χώρο μας. Χρειάζεται λίπασμα όλο το χρόνο με εξαίρεση την περίοδο της χειμερίας νάρκης.

Χριστός Ανέστη!

Ραντεβού την άλλη Κυριακή!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα των φυτών σας μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα All About Orchids and Houseplants ή τη σελίδα του στο facebook ή το κανάλι του στο youtube.