HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Παγκόσμια Ημέρα του Αλεξανδρινού: 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μην καταλήξει στα σκουπίδια


Αναστασία Τσαγκάρη

12 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα του Αλεξανδρινού: 3 λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μην καταλήξει στα σκουπίδια
Η μέρα είναι αφιερωμένη στο αγαπημένο φυτό των γιορτών

Κάθε χρόνο, το Αλεξανδρινό έχει την τιμητική του τέτοια μέρα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθοριστεί ως Ημέρα του Αλεξανδρινού από τα μέσα του 19ου αιώνα και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, σαν μια ευκαιρία να δείξουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Την ξεχωριστή αυτή ημέρα λοιπόν, προσφέρουμε Αλεξανδρινά, ένα έθιμο το οποίο έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς σε όλη την Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου βάζοντάς μας σε γιορτινό κλίμα.

Το Αλεξανδρινό συνδέεται και παραδοσιακά με την ημέρα των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια φτηνή αλλά και πολύ εντυπωσιακή επιλογή είτε για να το στολίσουμε στο χώρο μας είτε για να το προσφέρουμε δώρο.

Το δύσκολο είναι όμως να το διατηρήσουμε ζωντανό, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν οι γιορτές. Αν θέλετε το Αλεξανδρινό σας να αντέξει πολύ καιρό αγοράστε ένα μεγάλο φυτό. Όσο μικρότερο σε μέγεθος τόσες λιγότερες οι πιθανότητες να αντέξει στο χρόνο. Ο λόγος ένας και μοναδικός. Τα μικρά φυτά δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν δυνατό ριζικό σύστημα. Είναι κάτι σαν τα πρόωρα μωρά.

Επειδή το Αλεξανδρινό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για το στολισμό καταστημάτων και εξωτερικών χώρων λανθασμένα πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για φυτό εξωτερικού χώρου. Ναι, φυσικά και μπορεί να ζήσει έξω, όπως όλα τα φυτά άλλωστε, όμως τα Αλεξανδρινά που αγοράζουμε αυτή την περίοδο, όχι. Πρόκειται για αδύναμα, μικρά σε ηλικία φυτά που καλλιεργούνται στα φυτώρια με ειδικές συνθήκες. Αν λοιπόν εκθέσετε το Αλεξανδρινό σας στην ξαφνική παγωνιά οι μέρες του θα είναι μετρημένες. Από την άλλη δεν του αρέσει και η ζέστη. Αν στο σπίτι καίει το καλοριφέρ συνέχεια σύντομα θα το δείτε να μαραζώνει.

Τέλος το υπερβολικό πότισμα είναι ο μεγαλύτερο εχθρός για το Αλεξανδρινό σας. Ενώ δεν του αρέσει να στεγνώνει εντελώς, αν το ποτίσετε υπερβολικά θα αρχίσει να κιτρινίζει και να πετάει τα φύλλα του. Παράλληλα απαιτεί άριστη αποστράγγιση. Για το λόγο αυτό φροντίστε να είναι πάντα στεγνό, χωρίς υπολείμματα νερού, το διακοσμητικό κασπώ που το φιλοξενεί. Πολύ σπάνια το φυτό λιποθυμάει από την έλλειψη νερού. Αν δείτε τα φύλλα του να γέρνουν προς τα κάτω είναι λόγω υψηλής ατμοσφαιρικής ξηρασίας ή επειδή απλά το φυτό που αγοράσατε δεν έχει ρίζες.