ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Maskne: H ακμή στην εποχή του κορωνοϊού – Πώς να περιποιηθείς και προστατεύσεις το δέρμα σου από την χρήση της μάσκας


12 Δεκεμβρίου 2020

Maskne: H ακμή στην εποχή του κορωνοϊού – Πώς να περιποιηθείς και προστατεύσεις το δέρμα σου από την χρήση της μάσκας

Το 2020 σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστο.Ο κορωνοϊός έφερε μια νέα πραγματικότητα κι άλλαξε πολλά. Όμως, την τάση μου να εστιάζω στην θετική πλευρά της ζωής δεν έχει καταφέρει να την αλλάξει. Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές και ταυτίζεστε μαζί μου, να θυμάστε ότι αυτό είναι η μεγαλύτερή μας νίκη τη χρονιά που φεύγει.

Στο πρώτο lockdown, όλα μας φαίνονταν πρωτόγνωρα: μέσα σε αυτά και η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Την συνηθίσαμε όμως. Και όχι μόνο την συνηθίσαμε άλλα την κάναμε και «αξεσουάρ» μας,  μέρος της εμφάνισή μας. Και ξέρετε κάτι; Το είχα προβλέψει αυτό. Θυμάμαι τον εαυτό μου να σκέφτεται  τον πρώτο καιρό ότι όχι μόνο θα την φοράμε παντού κάποια στιγμή, αλλά θα σκεφτόμαστε ποια ταιριάζει καλύτερα με τα ρούχα μας. Και η ζωή δεν με διέψευσε. Την βλέπουμε πια με τα πιο ευφάνταστα σχέδια, με παγιέτες, με συνθήματα, με φιγούρες, με απίθανες λεπτομέρειες. Και χαίρομαι γιατί τελικά αυτό θέλει η ζωή: να πηγαίνεις με την ροή της αλλά να μην χάνεις το κουράγιο σου και την αισιοδοξία σου! Η προστατευτική μάσκα είναι σίγουρα το πιο σημαντικό «αξεσουάρ» που έχουμε φορέσει ποτέ στη ζωή μας.

Η παρατεταμένη χρήση της, όμως, χρειάζεται και την αμέριστη προσοχή μας. Η επιδερμίδα μας που την φιλοξενεί πολλές ώρες καθημερινά θέλει φροντίδα: αλλιώς θα διαμαρτυρηθεί.

Στο λεξικό της ομορφιάς, ένας όρος που προστέθηκε στην Covid-19 εποχή είναι το Maskne (mask+acne): δηλαδή, τα μικρά σπυράκια και κοκκινίλες που εμφανίζονται στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα (στόμα, μάγουλα, πηγούνι), λόγω του περιβάλλοντος θερμότητας και υγρασίας (από την αναπνοή) που αναπτύσσεται καθώς την φοράμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

jenny.gr

Η ακμή – από τη χρήση της μάσκας - μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που δεν είχαν ποτέ προβλήματα με το δέρμα τους. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί όταν το άτομο ταλαιπωρείται ούτως ή άλλως στη ζωή του από ακμή.

Η ανάπτυξη των βακτηριδίων λόγω του κλειστού περιβάλλοντος της μάσκας σε συνδυασμό με την συνεχή τριβή, μπορούν να δημιουργήσουν κι άλλα δερματικά προβλήματα – ειδικά σε άτομα με δερματοπάθειες. Eνα από αυτά είναι η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής που εκδηλώνεται με κοκκινίλες και συμπτώματα φαγούρας. Η μάσκα-ασπίδα, λόγω του ότι καθαρίζεται με αντισηπτικά τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Aν η μάσκα είναι φτιαγμένη από υλικό που απορροφά την λιπαρότητα του δέρματος μπορεί ακόμα να εκδηλωθεί και ξηροδερμία.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και στα χείλη. Η χειλίτιδα (δηλαδή η φλεγμονή και οι ρωγμές στην επιφάνεια των χειλιών) μπορεί να εκδηλωθεί λόγω της επαφής του στοματικού βλεννογόνου με τα συνθετικά υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένες οι μάσκες και των εκατοντάδων βακτηριδίων του στόματος που με το σάλιο έρχονται σε επαφή με αυτές. 

Μερικά tips για να αποφύγουμε τα προβλήματα και να περιποιηθούμε το δέρμα μας

jenny.gr

-Σχολαστικό πλύσιμο προσώπου: Πρωί και βράδυ, με ένα σαπούνι προσώπου, χωρίς άρωμα και με χλιαρό νερό πλένουμε το πρόσωπο για να αφαιρέσουμε ρύπους και μικρόβια. Σε ρόλο «ασπίδας» για τους ερεθισμούς, η ενυδατική κρέμα και η κρέμα φραγμού. Θα βοηθήσει  το πρόσωπο να λάβει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα το «θωρακίσει». Εννοείται ότι δεν απλώνουμε ποτέ προϊόντα στο πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας. Θεωρώ ότι είναι ακατάλληλη περίοδος για πειραματισμούς με προϊόντα περιποίησης προσώπου των οποίων την δράση δεν γνωρίζετε.

-Αποφεύγουμε το makeup: Τα βαριά προϊόντα μακιγιάζ μένουν στην άκρη. Το δέρμα ασφυκτιά με την χρήση τους. Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση του προσώπου και επικεντρωθείτε στο μακιγιάζ των ματιών. Ως brow expert, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω την σημασία των καλοσχηματισμένων φρυδιών, τα οποία αποτελούν την κορνίζα των ματιών. Το βλέμμα γίνεται το κέντρο της προσοχής όταν φοράτε την μάσκα, μην το ξεχνάτε!

-Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η μάσκα έχει μεγάλη σημασία: Καλό θα είναι να αποφύγετε μάσκες από συνθετικά υλικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Μάσκες από φυσικό μετάξι ή από 100% βαμβάκι είναι προτιμότερες. Η πλύση της μάσκα θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Προτιμήστε απορρυπαντικά χωρίς άρωμα για να μην προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Σιδερώστε τες σχολαστικά. Χειρουργικές μάσκες από το φαρμακείο είναι ακόμα καλύτερη επιλογή. Αν πιάσετε την μάσκα με τα χέρια σας ή την βγάλετε και την ακουμπήσετε κάπου, μην την ξαναφορέσετε.

-Προσοχή και φροντίδα στα χείλη: Απαραίτητη  η ενυδάτωση των χειλιών μετά τον πρωινό καθαρισμό του προσώπου, πριν την χρήση της μάσκας και πριν τον ύπνο. Ακόμα περισσότερο τον χειμώνα. Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των κραγιόν: δεν τα ακουμπάμε με βρώμικα χέρια γιατί έρχονται σε επαφή με τον στοματικό βλεννογόνο. Όπως ανέφερα παραπάνω, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στοματική υγιεινή, με σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών πρωί και βράδυ. Τα βακτήρια του στόματος μεταφέρονται στη μάσκα και στη συνέχεια στο δέρμα μας.

Ευχαριστούμε πολύ την Brow Expert κυρία Σταυρούλα Γιαννούλη για τις πολύτιμες συμβουλές της!

Biocolours Cosmetics

Σταυρούλα Γιαννούλη

3ης Σεπτεμβρίου 99

210 8253469/422

www.biocolours.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.