ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΛΛΙΑ - ΝΥΧΙΑ

Το φθινοπωρινό φρούτο που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σου


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

3 Νοεμβρίου 2023

Το φθινοπωρινό φρούτο που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σου
Η απόλυτη υπερτροφή είναι ένα συμπύκνωμα βιταμινών και μετάλλων που προσφέρει εκπληκτικά οφέλη ομορφιάς στο δέρμα και τα μαλλιά

Η κολοκύθα, το απόλυτο φρούτο του φθινοπώρου, όχι μόνο για την υπέροχη γεύση της αλλά και για τα θαυμάσια οφέλη της για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος και των μαλλιών.

Κολοκύθα, φρούτο ή λαχανικό;

Εισαγόμενη στην Ευρώπη από την αμερικανική ήπειρο από τους Ισπανούς αποίκους ως διακοσμητικό φυτό, αυτό το φθινοπωρινό φρούτο ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae (η οποία περιλαμβάνει επίσης τα κολοκυθάκια, το αγγούρι, το πεπόνι και το καρπούζι) και είναι, ενάντια σε κάθε προσδοκία, φρούτο. Οι κολοκύθες, που κυκλοφορούν σε μεγάλη γκάμα ποικιλιών, διατίθενται σε όλα τα χρώματα και τα σχήματα.

Οι θρεπτικές της ιδιότητες

Πλούσια σε νερό και χαμηλή σε θερμίδες, η κολοκύθα είναι ένα συμπύκνωμα βασικών θρεπτικών συστατικών: βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ και βιταμίνες Β όπως παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, νιασίνη και θειαμίνη, μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό), καθώς επίσης φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Τα οφέλη της κολοκύθας

  • Έχει διουρητική δράση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό και κάλιο που εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.
  • Είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό που αποτρέπει τις εναλλαγές της διάθεσης και την αϋπνία, γιατί περιέχει τρυπτοφάνη, πρόδρομο της σεροτονίνης, στην οποία είναι πλούσια.
  • Είναι οφέλιμη στη διαχείριση βάρους γιατί είναι χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρει αίσθημα κορεσμού.
  • Έχει anti-stress δράση, χάρη στην παρουσία μαγνησίου.
  • Ενισχύει την υγεία των ματιών, χάρη στη βιταμίνη Α, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Συμβάλλει στην ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.
  • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθά στη ρύθμιση της απορρόφησης της ζάχαρης και επομένως είναι τροφή κατάλληλη για διαβητικούς. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Η κολοκύθα χαρίζει όμορφο δέρμα

Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετική τροφή ομορφιάς: Τα θρεπτικά συστατικά της έχουν αντιγηραντική δράση για όλους τους τύπους δέρματος. Η βιταμίνη C που περιέχει, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων και προλαμβάνει τις ρυτίδες. Η βήτα-καροτίνη προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και ο ψευδάργυρος καταπολεμά την ακμή. Επιπλέον, τα ενεργά συστατικά της κολοκύθας διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας έτσι τον τόνο και την υφή του δέρματος. Η κολοκύθα περιέχει επίσης φυσικά ένζυμα που απολεπίζουν απαλά την επιδερμίδα.

DIY μάσκα προσώπου από πουρέ κολοκύθας

Για το λιπαρό δέρμα: Ανακάτεψε τον πολτό κολοκύθας (μαγειρεμένο) με μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και θα έχεις μόλις δημιουργήσει μια εξαιρετική μάσκα εξισορρόπησης.

Για το ξηρό δέρμα: Ανακάτεψε τον πουρέ κολοκύθας με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι πλήρες και μισή κουταλιά της σούπας μέλι. Άπλωσέ τη στο πρόσωπό σου και περίμενε μερικά λεπτά έως ότου δράσει και χαρίσει τα οφέλη της στο δέρμα σου.

Jenny.Gr

Η κολοκύθα ενδυναμώνει τα μαλλιά

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η κολοκύθα τρέφουν τον βολβό της τρίχας. Ιδιαίτερα τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών: το κάλιο προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών και ο ψευδάργυρος, με αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας του τριχωτού της κεφαλής.

DIY μάσκα μαλλιών από πουρέ κολοκύθας

Ανακάτεψε τον μαγειρεμένο πολτό κολοκύθας με μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι και μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.