ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Η αισθητικός μου: Το μυστήριο που λέγεται "δέρμα"


3 Οκτωβρίου 2016

cover-to-mistirio-pou-legetai-derma.jpg

Το δέρμα μας, πολύπλοκο μα και σοφό ταυτόχρονα, κρύβει όλη τη μαγεία του δημιουργού του – όποιος και αν είναι. Κρύβει ευφυΐα που δεν μπορεί καν να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Λειτουργεί με σωφροσύνη και παρρησία, όμως μεγαλώνει και εκείνο, όπως ο άνθρωπος. Συνεπώς, όπως νοιαζόμαστε για την υγεία μας, έτσι πρέπει να νοιαζόμαστε και για το δέρμα μας. Με επιμέλεια και συστηματικότητα. Και με αγάπη.

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό για την ομορφιά και την υγεία μας και, επομένως, γιατί πρέπει να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε με συνέπεια;

Η αισθητικός Μαρία Αργείτου μάς εξηγεί, όσο πιο απλά γίνεται, τη δομή του δέρματος και τη λειτουργία του, και μας μαθαίνει πώς να το φροντίζουμε για να μεγαλώνουμε όμορφα.

Το δέρμα αποτελείται από τρία βασικά μέρη: την επιδερμίδα, που είναι το εξωτερικό στρώμα, το χόριο, δηλαδή το λειτουργικό μέρος του δέρματος και τον υποδόριο συνδετικό ή λιπώδη ιστό που «στηρίζει» το δέρμα και το συνδέει με τους υποκείμενους ιστούς.

Ολόκληρη η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από ένα μείγμα λιπιδίων και νερού, τον υδρολιπιδικό υμένα και το ph του είναι όξινο, ώστε να μας προστατεύει από τις μολύνσεις.

Επιδερμίδα

Η επιδερμίδα αποτελείται από 5 στοιβάδες: από έξω προς τα μέσα >> 1. την κεράτινη, 2. την διαυγή, 3. την κοκκώδη, 4. την ακανθωτή και 5. τη βασική ή μητρική στοιβάδα.

Κεράτινη στοιβάδα

Αποτελεί την εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας, αυτή, δηλαδή, που βλέπουμε και αγγίζουμε και η οποία είναι το όριό μας με το εξωτερικό περιβάλλον. Κατά τη νεαρή ηλικία, αποτελείται από 25 στρώσεις κερατινοκυττάρων, οι οποίες αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι στην ουσία, το προστατευτικό φιλμ του δέρματος και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας του.

Διαυγής στοιβάδα

Η συγκεκριμένη στοιβάδα, βρίσκεται μόνο στα πέλματα των ποδιών και στις παλάμες των χεριών και ενισχύει την αντοχή αυτών των περιοχών.

Κοκκώδης στοιβάδα

Αποτελείται από 2 έως 4 στρώματα κοκκωδών κυττάρων.

Ακανθωτή στοιβάδα

Έχει περίπου 14 στρώματα κυττάρων, που διαθέτουν μικρά αγκαθάκια στις εξωτερικές τους επιφάνειες.

Βασική ή μητρική στοιβάδα

Είναι η βαθύτερη στοιβάδα της επιδερμίδας και αποτελείται από ένα στρώμα βασικών κυττάρων, καθώς και από λίγα διάσπαρτα μελανοκύτταρα. Η συγκεκριμένη στοιβάδα παράγει συνεχώς νέα κύτταρα, γι’ αυτό και ονομάζεται μητρική στοιβάδα. Κάθε κύτταρο που παράγεται, στη μητρική στοιβάδα μεταναστεύει από στοιβάδα σε στοιβάδα, αλλάζοντας συγχρόνως σύσταση και μορφή, μέχρι να μετατραπεί σε κερατινοκύτταρο και να αποπέσει. Η μητρική στοιβάδα συνδέεται με το χόριο με θηλές που αποτελούν το θηλώδες στρώμα. Η διαδικασία, αυτή, της μετάλλαξης των μητρικών κυττάρων σε κερατινοκύτταρα ονομάζεται κερατινοποίηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε βλάβη στις ανώτερες στοιβάδες και το δέρμα μας θα αναγεννηθεί από τη μητρική. Αν όμως προκαλέσουμε βλάβη στη μητρική στοιβάδα, τότε θα δημιουργηθεί ινώδης συνδετικός ιστός, δηλαδή ουλή.

Χόριο

Το χόριο είναι το δεύτερο, πολύ σημαντικό μέρος του δέρματός μας, αφού είναι το λειτουργικό του κομμάτι. Αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Εδώ βρίσκονται τα αγγεία, τα νεύρα, τα αισθητήρια όργανα του δέρματος, οι θύλακες των τριχών, οι σμηγματογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες, τα αμυντικά κύτταρα, οι ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν τις πρωτεΐνες του δέρματος - κολλαγόνο και ελαστίνη) και τα μελανοκύτταρα.

Λιπώδης ή υποδόριος συνδετικός ιστός

Συνίσταται από τον συνδετικό ιστό και τα λιποκύτταρα που στηρίζουν και προστατεύουν τα αγγεία και τα νεύρα και συνδέει το δέρμα με τους υποκείμενους ιστούς.

The InfoVisual.info site uses images to explain objects.

Λειτουργία του δέρματος

Το δέρμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας και δεν είναι απλά ένα προστατευτικό κάλυμμα.

  1. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος (θερμορύθμιση)
  2. Είναι ένα βασικό αμυντικό όργανο ενάντια στις μολύνσεις, αλλά και στην ηλιακή ακτινοβολία, με τη δημιουργία της μελανίνης,
  3. Παράγει τη βιταμίνη D,
  4. Είναι ένα σημαντικό αισθητήριο όργανο (πίεση, αφή, πόνος),
  5. Μας προστατεύει από την αφυδάτωση και
  6. Είναι το όριό μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Εκτός, όμως, όλων αυτών, προβάλλει την κατάσταση της συνολικής μας υγείας, αφού πολλές διαταραχές της υγείας μας εκδηλώνονται και στο δέρμα μας, όπως παιδικές ασθένειες, οι νόσοι του κολλαγόνου κτλ. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το δέρμα μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και της συναισθηματικής μας κατάστασης. Αντανακλά τη λύπη μας, τον πόνο και την χαρά μας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όταν μία γυναίκα είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη, όλοι της λένε πως λάμπει από ομορφιά!

Μαίρη Αργείτου www.mariaargeitou.gr Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6742622

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.