ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Αντιγήρανση: Αν η ρετινόλη ερεθίζει το δέρμα σου, αυτό το φυσικό συστατικό θα σε σώσει


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

2 Νοεμβρίου 2023

Αντιγήρανση: Αν η ρετινόλη ερεθίζει το δέρμα σου, αυτό το φυσικό συστατικό θα σε σώσει
Το bakuckiol είναι το αντιγηραντικό συστατικό που πρέπει να βάλεις στη ρουτίνα σου αν έχεις ευαισθησία στη ρετινόλη

Όταν μιλάμε για αντιγήρανση, το πρώτο ενεργό συστατικό που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ρετινόλη. Και όχι άδικά, αφού πρόκειται για ένα υπέρ-δραστικό παράγωγο της βιταμίνης Α με αποδεδειγμένα εκπληκτικά, ορατά αποτελέσματα. Πρόκειται όμως και για ένα συστατικό που ερεθίζει το δέρμα και κρίνεται σχεδόν ακατάλληλο για γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα.

Η φύση όμως κάνει τα θαύματά της και μας προσφέρει απλόχερα ένα εξίσου δραστικό συστατικό που προσφέρει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της ρετινόλης, χωρίς ωστόσο να ερεθίζει το δέρμα: το bakuchiol.

Ενδέχεται να μην το έχεις ακούσει ή ακόμη και να μην είσαι σίγουρη πώς να το προφέρεις σωστά (προφέρεται: μπακουκιόλ), αλλά το bakuchiol έχει μακρά ιστορία χρήσης στην αγιουρβεδική και την κινεζική ιατρική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται ως φυσικό ρετινοειδές στη δυτική έρευνα περιποίησης δέρματος.

Στην ουσία, είναι ένα αξιοθαύμαστο συστατικό που αξιοποιείται ως μια εναλλακτική πρόταση της ρετινόλης και των υπόλοιπων ρετινοειδών.

Τι είναι το bakuchiol και πώς λειτουργεί;

Το Bakuchiol είναι μια ένωση που απαντάται φυσικά στους σπόρους και τα φύλλα του φυτού psoralea corylifolia στην Ινδική υποήπειρο. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου (τη δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη νεότητα της επιδερμίδας) διατηρώντας έτσι τη δύναμη και την ακεραιότητα του δέρματος, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την παρουσία δερματικών βλαβών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως η υπερμελάγχρωση.

Το bakuchiol χρησιμοποιείται συχνά σε φυτικές θεραπείες για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Στην περιποίηση του δέρματος, λειτουργεί ως ανάλογο ρετινοειδούς, που σημαίνει ότι μιμείται τη δράση της ρετινόλης: προάγει την κυτταρική ανανέωση, καταπολεμά την ακμή και τις καφέ κηλίδες και προσφέρει επαναπύκνωση του δέρματος.

Bakuchiol vs Ρετινόλη

Παρόλο που η bakuchiol έχει μια ξεχωριστή χημική δομή από τη ρετινόλη, φαίνεται να δρα σε παρόμοια κυτταρικά μονοπάτια και γονιδιακούς στόχους, οδηγώντας σε ανοδική ρύθμιση του κολλαγόνου.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology δείχνει ότι το bakuchiol είναι συγκρίσιμο με τη ρετινόλη ως προς την ικανότητά της να βελτιώνει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος και ότι είναι καλύτερα ανεκτή από το δέρμα χωρίς να προκαλεί φαγούρα, τσούξιμο, ερυθρότητα ή άλλη αλλεργική αντίδραση.

Jenny.Gr

Για ποιον τύπο δέρματος είναι καλύτερο το bakuchiol και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται

Η μαγεία του bakuchiol είναι ότι είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος: ξηρό, ευαίσθητο, λιπαρό και μεικτό. Είναι μια ήπια λύση για όποια γυναίκα θέλει δραστικά αποτελέσματα αντιγήρανσης χωρίς ερεθισμούς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βιταμίνη C και οξέα σε ορό και κρέμες. Δεν προκαλεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, επομένως είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται και το πρωί πάντα(!) σε συνδυασμό με ένα αξιόποιστο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ενώ η χρήση ρετινόλης απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, το bakuchiol δεν έχει τέτοια προειδοποίηση. Ωστόσο, σε αντίστοιχες περιπτώσεις η χρήση οποιουδήποτε συστατικού καλό είναι να έχει την έγκριση του γιατρού ή του δερματολόγου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.