ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

PHAs: Το συστατικό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των skincare trends


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

15 Νοεμβρίου 2023

PHAs: Το συστατικό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των skincare trends
@gisele
Τα οφέλη των πολυυδροξέων (PHAs) αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο περιποιείσαι το δέρμα σου

Εάν ασχολείσαι με το beauty και σε απασχολεί ιδιαίτερα η περιποίηση της επιδερμίδας, τότε είναι βέβαιο ότι γνωρίζεις ήδη για τα οφέλη των άλφα-υδροξυοξέων και τα βήτα-υδροξυοξέων στη ρουτίνα ομορφιάς σου. Ωστόσο, μπορεί τελευταία να έχεις παρατηρήσει μια αύξηση σε ένα τρίτο ακρωνύμιο με τρία γράμματα: PHAs (συντομογραφία για τα πολυυδροξυοξέα). Κι ίσως δικαιολογημένα να αναρωτιέσαι τι είναι και σε τι διαφέρουν από τα AHAs και τα BHAs.

Tι είναι τα PHAs;

Τα πολυυδροξυοξέα —γνωστά και ως PHAs— είναι χημικά απολεπιστικά και θεωρούνται «ξαδέρφια» των άλφα υδροξυοξέων, καθώς είναι, στην πραγματικότητα, δεύτερης γενιάς AHAs. Τα πιο κοινά PHAs είναι η γλυκονολακτόνη, η γαλακτόζη και το λακτοβιονικό οξύ.

Παρόμοια με τα AHAs, τα PHAs λειτουργούν απολεπίζοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφο τόνο και υφή δέρματος και βοηθούν επίσης τα συστατικά περιποίησης να διεισδύσουν βαθύτερα στα στρώματα του δέρματός, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

Τα PHAs καταπολεμούν επίσης τη γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα όταν η ζάχαρη προσκολλάται μόνιμα στο κολλαγόνο που βρίσκεται στο δέρμα και μπορεί να το αποδυναμώσει, μαζί με τα επίπεδα ελαστίνης. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και διεγείρουν την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση της επιδερμίδας.

Σε τι διαφέρουν τα PHAs από τα AHAs και BHAs;

Η διαφορά τους έγκειται στη μοριακή τους δομή. Τα μόρια των PHAs είναι πολύ μεγαλύτερα και επομένως δεν μπορούν να διεισδύσουν τόσο βαθιά όσο τα AHA και BHAs. Λειτουργούν αποκλειστικά στην επιφάνεια, χωρίς να διαταράσσουν τα βαθύτερα ευαίσθητα στρώματα. Επομένως, ερεθίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό την επιδερμίδα σε σύγκριση με τα άλλα οξέα.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι το δέρμα δεν αποκτά μεγαλύτερη φωτοευαισθησία όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις βλαβερές ακτίνες UV.

Τα PHAs είναι κατάλληλα για το δέρμα σου;

Όσο καλύτερα κατανοείς τον τύπο του δέρματός σου και τις ανησυχίες σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προσδιορίσεις ποια συστατικά είναι τα καταλληλότερα για εσένα.
Τα AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ, διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά, ενώ τα BHAs (με πιο δημοφιλές το σαλικυλικό οξύ) ταιριάζουν καλύτερα σε πιο λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή.

Jenny.Gr
IG @liliaweddell

Τα AHAs στην πλειοψηφία τους προτιμώνται για το κανονικό ή ακόμα και το ξηρό δέρμα και χρησιμοποιούνται λόγω της συγγένειάς τους για την ενίσχυση των φυσικών ενυδατικών παραγόντων και την απολέπιση των νεκρών κυττάρων. Τα BHAs, τα οποία είναι ιδανικά για πιο λιπαρούς τύπους δέρματος, λειτουργούν δραστικά σε φραγμένους πόρους, διαλύοντας το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα και βοηθούν στην απολέπιση της ακμής που μπορεί να οδηγήσει σε μεταφλεγμονώδη μελάγχρωση.

Τα cocktails οξέων

Ίσως έχεις παρατηρήσει επίσης ότι στις συνθέσεις ορισμένων προϊόντων ομορφιάς εμπεριέχεται ένα cocktail απολεπιστικών συστατικών AHAs, BHAs και PHAs. Δεν πρόκειται για ένα ασυνήθιστο γεγονός, καθώς αυτές οι φόρμουλες προορίζονται συνήθως για να αντιμετωπίσουν τις λεπτές γραμμές, τη θαμπάδα και τους διευρυμένους πόρους. Αν ωστόσο, τα cocktails οξέων σου προκαλούν «φόβο» προτίμησε να χρησιμοποιήσεις τα συστατικά μεμονωμένα.

Jenny.Gr
IG @ginemargrethe

Τα PHAs είναι ιδανικά για το ευαίσθητο δέρμα

Οι μοναδικές ιδιότητες των PHAs, το καθιστούν ιδανικό συστατικό προς χρήση σχεδόν από όλους τους τύπους δέρματος, ειδικά εάν έχεις εμφανίσει ευαισθησία στο παρελθόν με ένα προϊόν με βάση το AHA ή το BHA.

Τα PHAs είναι μια υπέροχη εναλλακτική πρόταση τόσο για τα AHAs όσο και για τα BHAs, εάν τείνεις να έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα και δεν μπορείς να ανεχτείς πολλά χημικά απολεπιστικά. Επιπλέον, τα PHAs είναι μια ελκυστική επιλογή για όσες γυναίκες (αλλά και άνδρες) έχουν ξηρό δέρμα, καθώς είναι υγροσκοπικά, που σημαίνει ότι προσελκύουν νερό και είναι τελικά ενυδατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.