ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Η αναγνώριση του τύπου δέρματος είναι το πρώτο βήμα για κάθε επιτυχημένη skincare ρουτίνα


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

1 Δεκεμβρίου 2023

Η αναγνώριση του τύπου δέρματος είναι το πρώτο βήμα για κάθε επιτυχημένη skincare ρουτίνα
IG @camilamorrone
Έχεις κανονικό, μεικτό, ξηρό ή λιπαρό δέρμα;

Ο καθένας μας έχει στοιχεία που μας κάνουν μοναδικούς και το δέρμα μας είναι από τα όργανα που αναδεικνύουν περισσότερο τις ιδιαιτερότητές μας. Ειδικά το δέρμα του προσώπου μπορεί να αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά του, δείχνοντάς μας τις πιο δυνατές πλευρές του αλλά και εκείνες που απαιτούν περισσότερη προσοχή μέσω της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας.

Για αυτόν τον λόγο, η κατανόηση του τύπου δέρματος του προσώπου που έχεις είναι το βασικό σημείο εκκίνησης εάν θέλεις να φροντίσεις την υγεία και την ομορφιά σου.
Η επιδερμίδα, το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, στην πραγματικότητα, είναι αυτό που εκτίθεται περισσότερο στους ατμοσφαιρικούς παράγοντες και σε ορισμένα σημεία είναι επίσης φυσικά από τις πιο λεπτές περιοχές.

Τα χαρακτηριστικά των βαθύτερων στιβάδων, μαζί με τα γενετικά, βοηθούν στον καθορισμό του πόσοι τύποι δέρματος υπάρχουν. Είναι δυνατό οι διάφοροι τύποι δέρματος προσώπου να ομαδοποιηθούν σε 6 μεγάλες κατηγορίες, η καθεμία με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για να καταλάβεις εάν ο τύπος του δέρματός σου εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από αυτές πρέπει να εξετάσεις ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία.

Κανονικό δέρμα

Πρόκειται για ισορροπημένο δέρμα. Δεν τείνει να ξηραίνει υπερβολικά ή να παράγει πολύ σμήγμα. Σπάνια έχει σπυράκια και δεν φαίνονται διεσταλμένοι πόροι. Είναι υγιές, δυνατό, ελαστικό, απαλό και λαμπερό δέρμα.

Για να το φροντίσεις καλύτερα, είναι απαραίτητο να του παρέχεις τα ιδανικά ενεργά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ και η βιταμίνη C, τα πεπτίδια και τα κεραμίδια. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να το διατηρήσεις υγιές και ισορροπημένο με την πάροδο του χρόνου και να αποτρέψεις τις αλλαγές, πρέπει να είσαι πάντα ευγενική με το δέρμα σου, αποφεύγοντας τα πολύ ισχυρά ενεργά συστατικά απολέπισης και προστατεύοντάς το καθημερινά από τον ήλιο.

Ξηρό δέρμα

Εάν το δέρμα σου τείνει να είναι ξηρό, χρειάζεται πάντα πλούσιας σύνθεσης φροντίδα. Αυτός ο τύπος στερείται το λιπαρό συστατικό του δέρματος, το οποίο παράγει λίγο σμήγμα. Δεν απαιτεί ενυδάτωση, όπως συχνά πιστεύει κανείς, αλλά θρέψη.
Η ρουτίνα περιποίησης για το ξηρό δέρμα πρέπει να αποτελείται από πλούσιες θρεπτικές κρέμες και έλαια, που βοηθούν στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος.

Αφυδατωμένο δέρμα

Σε αντίθεση με το ξηρό δέρμα, το αφυδατωμένο δέρμα είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να συνοδεύει άλλους τύπους δέρματος, όπως το μεικτό ή το λιπαρό δέρμα, το οποίο μπορεί επίσης να είναι αφυδατωμένο. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που λείπει είναι η παρουσία νερού στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Οι λόγοι είναι συνήθως περιβαλλοντικοί ή οφείλονται στη χρήση λανθασμένων προϊόντων περιποίησης. Συμβαίνει συχνά το λιπαρό ή μεικτό δέρμα να είναι επίσης αφυδατωμένο ακριβώς επειδή γίνεται χρήση προϊόντων που ρυθμίζουν το σμήγμα ή κάνουν απολέπιση και είναι πολύ επιθετικά.

Για να ενυδατωθεί το αφυδατωμένο δέρμα πρέπει να γίνει χρήση υαλουρονικού οξέος και κρεμών με ελαφριά τζελ υφή.

Jenny.Gr
IG @camilamorrone

Λιπαρή επιδερμίδα

Στην περίπτωση αυτή το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η υπερβολική παραγωγή σμήγματος σε όλο το πρόσωπο. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει το σχηματισμό ατελειών, σπυριών και μαύρων στιγμάτων που μπορεί να προκαλέσουν διαστολή των πόρων.
Η καλύτερη συμβουλή για το λιπαρό δέρμα είναι να επικεντρωθείς στην ενυδάτωση, ακόμη και πριν από τη ρύθμιση του σμήγματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας λανθασμένης ρουτίνας περιποίησης για το λιπαρό δέρμα είναι να αφυδατωθεί επίσης. Επίλεξε σκευάσματα χωρίς έλαια χωρίς να εγκαταλείψεις ποτέ τις ελαφριές ενυδατικές κρέμες.

Μεικτή επιδερμίδα

Η κλασική ζώνη Τ (του μετώπου, της μύτης και του πηγουνιού) εμφανίζουν γυαλάδα, ενώ η περιοχή των μάγουλων τείνει να είναι ξηρή και σκασμένη. Σε αυτή την περίπτωση η μεγαλύτερη παραγωγή των σμηγματογόνων αδένων εμφανίζεται στην κεντρική περιοχή του προσώπου, ενώ η πλάγια περιοχή στερείται λιπιδίων. Το δέρμα μπορεί να αναμειχθεί λόγω γενετικής , αλλά και λόγω μιας λανθασμένης ρουτίνας περιποίησης, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στον έλεγχο του υπερβολικού σμήγματος, αμελώντας τη θρέψη στις περιοχές που το χρειάζονται.
Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς δύο διαφορετικούς τύπους προϊόντων: ένα για το λιπαρό δέρμα και ένα για το ξηρό δέρμα.

Ευαίσθητο δέρμα

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί επίσης να συσχετιστεί με άλλους τύπους δέρματος. Μπορεί να έχεις ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, αλλά και μεικτό ή λιπαρό και ευαίσθητο δέρμα. Αυτός ο τύπος δέρματος τείνει να κοκκινίζει εύκολα. Αντιδρά σε εξωτερικούς παράγοντες ή ενεργά συστατικά ερεθίζοντας και ξεφλουδίζοντας.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς απαλά και θρεπτικά προϊόντα, ειδικά στις φάσεις του μεγαλύτερου ερεθισμού.

Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τον τύπο του δέρματός σου

Η γνώση του τύπου του δέρματός σου είναι το πρώτο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, επειδή σου επιτρέπει να κατανοήσεις ποια προϊόντα είναι πραγματικά αποτελεσματικά στο δέρμα του προσώπου σου και ποια μπορούν να το επιδεινώσουν, τονίζοντας ασταθείς καταστάσεις που θα προτιμούσες να μπορείς να ελέγξεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.