ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Ροδόχρους ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

22 Ιανουαρίου 2024

Ροδόχρους ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
IG @mathildegoehler
Ένα δέρμα με ροδόχρους ακμή έχει ανάγκη από εξειδικευμένη φροντίδα

Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδης δερματική νόσος που εμφανίζεται μέσω ερυθρότητας και προσβάλλει κυρίως τις κεντρικές περιοχές του προσώπου, όπως τα μάγουλα, τη μύτη και τα βλέφαρα. Σε πολλές περιπτώσεις, η ερυθρότητα του προσώπου δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση ή και την κοινωνική ζωή.

Τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής

Η ροδόχρου ακμή εκδηλώνεται ως αλλοίωση της κατάστασης του δέρματος που παρουσιάζει επιφανειακή φλεγμονή του δέρματος και αγγειοδιαστολή των τριχοειδών αγγείων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί διαστολή των πόρων και πάχυνση του δέρματος. Το δέρμα δεν ξεφλουδίζεται όπως στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, αλλά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τη διαφορά από τη συμμετρική ερυθρότητα στα μάγουλα, στα πλάγια της μύτης και μερικές φορές στο μέτωπο.

Τα αίτια της εμφάνισης της ροδόχρου ακμής στο πρόσωπο

Μπορεί να προκληθεί από το Demodex, ένα παράσιτο, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικές θεραπείες. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ροδόχρου ακμή είναι γενετική και επηρεάζει κυρίως φωτότυπους ανοιχτόχρωμου δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία και παραμένει με περισσότερη ή λιγότερη ένταση για όλη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου. Έπειτα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να την επιδεινώσουν, όπως οι αλλαγές στη θερμοκρασία, ορισμένα τρόφιμα (ιδιαίτερα τα πικάντικα φαγητά, ο καφές και η σοκολάτα), το στρες και οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, οι ορμονικές αλλαγές, ο ήλιος και τα καλλυντικά που ξηραίνουν το δέρμα και περιέχουν αρώματα ή αλκοόλ που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.

Jenny.Gr
IG @mathildegoehler

Η θεραπεία της ροδόχρου ακμής

Για την καταλληλότερη θεραπεία, είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που είναι σε θέση να διαγνώσει σωστά τον τύπο της ροδόχρου ακμής και ενδεχομένως να συνταγογραφήσει κάποια αγωγή. Ωστόσο, μια ρουτίνα ομορφιάς που εστιάζει στην προστασία και την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου επιτρέπει να ανακουφίσεις και να μετριάσεις σημαντικά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.