ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Πώς να φροντίσεις σωστά το δέρμα σου στην εμμηνόπαυση


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

28 Νοεμβρίου 2023

Πώς να φροντίσεις σωστά το δέρμα σου στην εμμηνόπαυση
IG @sarahjessicaparker
Αναγνώρισε τις ανάγκες της επιδερμίδας κατά την είσοδο στην εμμηνόπαυση και μετά

Το δέρμα είναι ένα βαρόμετρο της ορμονικής μας υγείας. Ένα παράθυρο στο πόσο καλά είναι ισορροπημένο το σώμα μας. Αυτό το παράθυρο συχνά χάνει τη λάμψη του κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης – και δεν είναι περίεργο. Είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ορμονικό τρενάκι, το οποίο οδηγούμε για χρόνια.

Οι αλλαγές στο δέρμα

Στην αρχή, όταν η προγεστερόνη τείνει να πέσει, μπορεί να παρατηρηθεί ότι το δέρμα γίνεται πιο ξηρό με τάση να ξεφλουδίζει. Στη συνέχεια, καθώς η περιεμμηνόπαυση συνεχίζεται, τα οιστρογόνα αρχίζουν να πέφτουν, αυξάνοντας την τεστοστερόνη, τότε το δέρμα χάνει πλήρως την ελαστικότητα και τη λάμψη του. Επιπλέον, τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης παρουσιάζεται σημαντική απώλεια του κολλαγόνου.

Η δραστική φροντίδα

Το ξηρό δέρμα αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εμμηνόπαυσης, επομένως συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και πλούσιες σε λιπίδια συνθέσεις του που «κλειδώνουν» την υγρασία στην επιδερμίδα, είναι απολύτως απαραίτητα.

Η ρετινόλη

Με την επιβράδυνση του κύκλου εργασιών των κυττάρων και την κατακόρυφη πτώση των επιπέδων κολλαγόνου, τα περισσότερα δέρματα χρειάζονται ένα ρετινοειδές - ένα ισχυρό ενεργό συστατικό. Τα ρετινοειδή είναι ένα απίστευτα θετικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ομορφιά του δέρματος και πρέπει να εισάγονται σταδιακά σε μια νέα ρουτίνα περιποίησης έως ότου εκπαιδευτεί το δέρμα σε αυτά. Από αυτή τη στιγμή και μετά, αρχίζουν οι αλλαγές να γίνονται πραγματικά αισθητές.

Διαχείριση ατελειών

Οι κηλίδες είναι σημάδι γήρανσης κι μια επιβαρυντική ατέλεια της ορμονικής αναταραχής που προκαλεί η εμμηνόπαυση. Τα «ξεθώριασμά» τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ιδίως όταν το δέρμα είναι ξηρό, καθώς τα διαλύματα κατά των κηλίδων είναι συχνά ακόμη πιο ερεθιστικά σε αυτό το πλαίσιο.

Λήψη προστασίας φραγμού

Το δέρμα χρειάζεται βοήθεια. Η μείωση των οιστρογόνων και η κατακόρυφη πτώση του κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στον δερματικό φραγμό, γι' αυτό και η επιδερμίδα μπορεί να αισθανθεί άγχος και ευαισθητοποίηση. Η επένδυση σε συστατικά που ενισχύουν την προστατευτική του δράση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Φωτίζοντας τον τόνο του δέρματος

Η βιταμίνη C στο μείγμα περιποίησης της επιδερμίδας ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης που προκαλεί υπερμελάγχρωση και ενισχύει συνολικά τη φωτεινότητα και τη λάμψη της επιδερμίδας.

Αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο σε κάθε ηλικία. Κατά την εμμηνόπαυση, προστατεύοντας το δέρμα, ελευθερώνονται οι πόροι, επιτρέποντας στο δέρμα να επανορθωθεί. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο αντηλιακό ευρέος φάσματος στη σωστή ποσότητα καθημερινά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.