ΟΜΟΡΦΙΑ SKINCARE

Οι 5 κορυφαίες αιτίες εμφάνισης ακμής στο σώμα και πώς να απαλλαγείς από αυτήν


Αλεξάνδρα Τρύφωνος

22 Ιανουαρίου 2024

Οι 5 κορυφαίες αιτίες εμφάνισης ακμής στο σώμα και πώς να απαλλαγείς από αυτήν
IG @camilamorrone
Αν «παλεύεις» με την ακμή στην πλάτη ή σε άλλο σημεία του σώματος, ακολούθησε τις συμβουλές μας για την πρόληψη και τη θεραπεία της

Η ακμή σώματος είναι ένας κοινός όρος που αναφέρεται στην ακμή που εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα, με επικρατέστερες τις περιοχές της πλάτης, των γλουτών και στο κέντρο του στήθους, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Σύμφωνα με τον ορισμό της βάσης της, η ακμή είναι μια κοινή κατάσταση όπου οι θύλακες των τριχών φράσσονται με περίσσεια σμήγματος και νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Όταν πρόκειται για ακμή στην πλάτη και στο στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε είτε μεγάλες φλύκταινες, είτε κύστες. Οι φλύκταινες δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από το απλό σπυράκι, αλλά οι κύστες είναι βαθιά κάτω από το δέρμα και μπορεί να είναι επώδυνες.

Αιτίες ακμής σώματος

Η ακμή του σώματος εμφανίζεται για διάφορους λόγους—από φυσικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες μέχρι προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Και δυστυχώς, μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές στιγμές της ζωής κάθε ανθρώπου (ακόμα και ως ενήλικες).

Οι κορυφαίες αιτίες εμφάνισης ακμής στο σώμα

Στρες

Ας βγάλουμε από τη μέση τον πιο προφανή ένοχο: το άγχος. Ο καθένας αντιμετωπίζει ακραίο στρες σε διαφορετικά σημεία της ζωής του, επομένως είναι φυσικό το δέρμα να αντιδρά. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ενεργοποιούμε περισσότερη παραγωγή ανδρογόνων, η οποία δημιουργεί περισσότερη φλεγμονή και λιπαρό δέρμα. Η έκκριση λιπαρότητας φράζει τους πόρους, δημιουργώντας ακμή. Έτσι, ενώ το ίδιο το άγχος δεν δημιουργεί ακμή, επιδεινώνει μια κακή κατάσταση.

Ορμόνες

Άλλοι παράγοντες, όπως η ορμονική ανισορροπία είναι πιθανό να παίζουν ρόλο, ειδικά εάν η ακμή του σώματος είναι επίμονη. Γι' αυτό η χαρτογράφηση ακμής μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη.

Τριβή

Η μηχανική ακμή (ακμή τριβής) εμφανίζεται συνήθως στους ώμους , το λαιμό και τους γλουτούς. Προκαλείται από πίεση στο δέρμα που προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή.

Άσκηση

Εκτός από τον καθιστικό τρόπο ζωής, η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή στο σώμα. Ο ιδρώτας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και την ακμή.

Προϊόντα περιποίησης

Ορισμένα προϊόντα ομορφιάς (π.χ. προϊόντα μαλλιών και μακιγιάζ) μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν εξάρσεις. Αυτός ο τύπος ακμής στο σώμα, που ονομάζεται acne cosmetica, είναι κοινός κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών και στο λαιμό. Τείνει να είναι προσωρινό, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη χρήση του προϊόντος.

Jenny.Gr
IG @camilamorrone

Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή του σώματος

Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους ακμής, έτσι και για την αντιμετώπιση της ακμής στο σώμα θα πρέπει να ακολουθείς μια στρατηγική ρουτίνα φροντίδας και να οπλιστείς με υπομονή, καθώς θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθαρίσει πλήρως η εκάστοτε περιοχή.

  1. Ξεκίνα με την αλλαγή του σαπουνιού σου. Επίλεξε ένα προϊόν καθαρισμού σώματος ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση της ακμής. Ιδανικά πρέπει να περιέχει συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.
  2. Απόφυγε τα ερεθιστικά. Είναι καλύτερο να σταματήσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα που ερεθίζουν ή επηρεάζουν το δέρμα. Αποφύγετε τα αφρόλουτρα ή τις ενυδατικές κρέμες με βάση το λάδι και να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τα οποία μπορεί να είναι φαγεσωρογόνα (που τείνουν να φράζουν τους πόρους).
  3. Χρησιμοποίησε προϊόντα σώματος. Ενώ μπορεί να μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις ενυδατικές και καθαριστικά προσώπου για την καταπολέμηση της ακμής στο σώμα, λάβε υπόψη ότι επειδή το δέρμα στο πρόσωπό σου είναι συνήθως πιο ευαίσθητο από αυτό του σώματος. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στο σώμα.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.