Απώλεια κολλαγόνου: 5 συνήθειες που αντιστρέφουν τη γήρανση του δέρματος
Αλεξάνδρα Τρύφωνος
7 Φεβρουαρίου 2024
Στην ηλικία μεταξύ των 25 και 30 ετών το σώμα μας αρχίζει να χάνει περίπου 1% κολλαγόνου ετησίως. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται σημαντικά από την ηλικία των 40 ετών, όπου αρχίζουν να γίνονται ορατά τα πρώτα σημαντικά σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας.
Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από τη γενετική και τον τύπο του δέρματος, αλλά και από τις συνήθειές μας και το πόσο φροντίζουμε το δέρμα μας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τη μεγαλύτερη ή μικρότερη επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου.
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, αλλά συμβάλλουν μόνο στο 25% της διαδικασίας γήρανσης. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι επιγενετική. Με άλλα λόγια, συνήθειες και βιότοπος. Επομένως, είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την υγεία του δέρματος και του σώματός μας κατά 75%. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Υιοθετώντας τις 7 καλές συνήθειες που ακολουθούν μπορούμε να αποτρέψουμε την απώλεια κολλαγόνου.
7 συνήθειες για την πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου
Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί οξείδωση, προκαλώντας την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου που υπάρχει στο χόριο και τη μείωση της παραγωγής του. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας.
Πράσινο τσάι και τσάι από βότανα τζίντζερ
Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από βότανα προάγει την παραγωγή υαλουρονικού οξέος, απαραίτητου για την ενυδάτωση και την προστασία των ιστών. Προτίμησε ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα, όπως πράσινο τσάι και αφεψήματα από βότανα τζίντζερ.
Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο
Αυτή η πρωτεΐνη είναι άφθονη στα ακόλουθα τρόφιμα: κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό, ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. Από λαχανικά και φρούτα, προτίμησε το κουνουπίδι, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και τα ακτινίδια .
Όχι στην κατανάλωση ζάχαρης
Τα σάκχαρα και τα «εξευγενισμένα» τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, λόγω της χαμηλής ποιότητας περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.
Ενυδάτωση
Όταν μιλάμε για ενυδάτωση, δεν αναφερόμαστε μόνο στις ενυδατικές κρέμες, αλλά και στην επαρκή ενυδάτωση εκ των έσω. Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλουν τις τοξίνες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.