REAL LIFE WORKING GIRL

Οι γυναίκες επιστρέφουν στο γραφείο, το μακιγιάζ όχι: Η φυσική ομορφιά είναι η τάση που θα μείνει


The Jennettes

23 Αυγούστου 2021

Οι γυναίκες επιστρέφουν στο γραφείο, το μακιγιάζ όχι: Η φυσική ομορφιά είναι η τάση που θα μείνει

«Μερικά extra λεπτά ύπνου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη μέρα σας και πιστέψτε με, είναι πολύ πιο πολύτιμα από τον χρόνο που αφιερώνετε στο μακιγιάζ».

Η Riannon Palmer, ιδρύτρια και managing director του brand Serotonin πριν την καραντίνα, αφιέρωνε είκοσι λεπτά κάθε πρωί μπροστά στον καθρέφτη για την τελειοποίηση του makeup της, όπως σχεδόν οι περισσότερες από εμάς. Μετά τους νέους όρους της πανδημίας, το τελετουργικό γύρω από το beauty routine απλοποιήθηκε όσο ποτέ άλλοτε στο μυαλό μας, επαναφέροντας το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς και σε αυτό συμφωνούν ακόμη και μερικές από τις πιο διάσημες beauty influencers του Instagram. 

Όταν η Palmer επέστρεψε στο γραφείο για πρώτη φορά μετά το lockdown, σκεφτόταν διαρκώς πως τα σχόλια που θα της έκαναν οι συνάδελφοι της θα ήταν τα εξής: «Είσαι άρρωστη; Δείχνεις πολύ κουρασμένη». Προς μεγάλη της έκπληξη ωστόσο, δεν έλαβε κανένα τέτοιο σχόλιο, αντίθετα όλοι εστίαζαν στο πόσο φρέσκο έδειχνε το πρόσωπό της. Τότε συνειδητοποίησε πως μόνο εκείνη καταλάβαινε τη διαφορά επάνω της επειδή είχε συνηθίσει τον εαυτό της με μια λιγότερο φυσική εκδοχή του.

Οι πωλήσεις σε προϊόντα ομορφιάς τον περασμένο Αύγουστο έπεσαν κατά 25% συγκριτικά με έξι μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το 71% μάλιστα των γυναικών που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, παραδέχτηκαν ότι «φορούσαν λιγότερο makeup μετά την αλλαγή του τρόπου ζωής που επέφερε ο Covid-19. 

Γυμνά χείλη, μια απλή βάση foundation και οποιαδήποτε υπερβολή στο μακιγιάζ φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν. Ίσως αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή η πανδημία έδωσε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας για να νιώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλά με αυτό που είναι από τη φύση του. Η ομορφιά πίσω από τη μάσκα έγινε πιο φυσική και μάθαμε να είμαστε λίγο πιο αληθινές με την εικόνα μας. 

Μια παλαιότερη έρευνα του 2016 κατέληγε στην υπερπροσπάθεια που είχε μάθει να κάνει σχεδόν κάθε γυναίκα για να δείχνει πιο όμορφη στην καθημερινότητά της και πιο ελκυστική στους γύρω της σε όλους τους τομείς, και κυρίως στον επαγγελματικό.

Όπως είχε δηλώσει μία από τις ερευνήτριες της μελέτης, παραδόξως «τα αφεντικά και οι υπεύθυνοι σε υψηλόβαθμες θέσεις, παρατηρούν συχνά τη χρήση ή μη του makeup επάνω σε μία γυναίκα για να καταλάβουν πόσο συνεργάσιμες και αφοσιωμένες θα είναι στο κομμάτι της δουλειάς τους»

Από την άλλη, τα όρια γύρω από την εικόνα μας και τον τρόπο που χρησιμοποιούσαμε μέχρι θες τουλάχιστον το μακιγιάζ, είναι λεπτά σύμφωνα με τους ειδικούς και προβάλλουν ένα σωρό από υποσυνείδητα στερεότυπα και προκαταλήψεις για την προσπάθεια που καταβάλλει ή όχι μια γυναίκα για να δείχνει πιο όμορφη.

«Χωρίς ίχνος μακιγιάζ επάνω της, μια γυναίκα δείχνει γενικά ότι δεν ενδιαφέρεται. Το υπερβολικό μακιγιάζ από την άλλη, ίσως υποδηλώνει ότι εστιάζει όλη της την προσοχή στην εμφάνισή της και όχι στη δουλειά της»

Ό,τι κι αν συμβολίζει η χρήση του μακιγιάζ για την κάθε μία, η νέα πραγματικότητα που έφερε μαζί της η πανδημία, μας παροτρύνει να είμαστε πιο φυσικές και ακομπλεξάριστες με τον εαυτό μας. Μάθαμε να πηγαίνουμε στο γραφείο, υιοθετώντας πίσω από τη μάσκα την πιο φυσική μας όψη και αυτή φαίνεται πως είναι η τάση που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Η προσοχή έχει αρχίσει μάλιστα να στρέφεται σε φυσικά και βιολογικά καλλυντικά, κάτι που έγινε αισθητό από την αρχή της πανδημίας. 

Η τάση που θα κυριαρχήσει είναι περισσότερο από ποτέ πιο κοντά στην αυθεντική εκδοχή μας και, με ή χωρίς μάσκα, η εικόνα μας γίνεται αυτομάτως πιο ελκυστική. Συμφωνείτε;