REAL LIFE

Ελεύθερη η συζυγοκτόνος που συγκίνησε τη Γαλλία


Χριστίνα Κατσαντώνη

30 Δεκεμβρίου 2016

sauvage2.jpg

Την απαιτούσε η κοινή γνώμη με τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών. Πίεζαν γι' αυτήν γυναικείες οργανώσεις, άνθρωποι του πνεύματος, πολιτικοί όπως η δήμαρχος Παρισιού, Anne Hidalgo, αλλά και η πλειοψηφία των media όπως η Liberation, που με πρωτοσέλιδο (στις 23/12) μετέφερε το κοινό αίτημα: “Κύριε Πρόεδρε, ελευθερώστε την Jacqueline Sauvage”.

Οι πιέσεις απέδωσαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η θέση της Sauvage δεν είναι πια στη φυλακή, αλλά κοντά στην οικογένειά της, στις τρεις κόρες της, που στάθηκαν στο πλευρό της σε όλη τη διάρκεια της αντιδικίας που ξέσπασε μετά τη 10η Σεπτεμβρίου του 2012. Μέρα, κατά την οποία το θύμα συστηματικής ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης από τον σύζυγό της, έγινε θύτης, εκτελώντας τον με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη.

 

Τραγική ιστορία τρόμου και οικογενειακής βίας

Το όνομα της Jacqueline Sauvage απασχόλησε για πρώτη φορά τον γαλλικό Τύπο ως αυτό της συζυγοκτόνου, που δολοφόνησε τον κατά λίγους μήνες μεγαλύτερο, 65χρονο σύζυγό της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκαν οι τραγικές πτυχές της ιστορίας μιας γυναίκας που έζησε για 47 χρόνια κοινής ζωής τον τρόμο και τη βία σε βάρος της ίδιας και των παιδιών της από τον σύζυγο και πατέρα τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, είχε αρκετές φορές νοσηλευθεί σε νοσοκομεία, δεν είχε όμως τολμήσει ποτέ να καταγγείλει τον σύζυγο στην αστυνομία.

Μια μέρα πριν τη δολοφονία, ο μοναδικός γιος της οικογένειας, που σύμφωνα με μαρτυρίες έπεφτε συστηματικά θύμα της βαναυσότητας του πατέρα, αυτοκτόνησε. Στη δίκη και οι τρεις κόρες κατέθεσαν ότι ο πατέρας τις κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά όταν ήταν έφηβες. “Έμαθα ότι ο πατέρας μου είναι νεκρός και το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ανακούφιση” κατέθεσε χαρακτηριστικά η μεγαλύτερη.

Καταδίκη, οργή και χάρη

Τον Οκτώβριο του 2014 η Sauvage κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση, ύστερα από μια έντονη αντιδικία, στο πλαίσιο της οποίας η υπεράσπιση επικαλέστηκε αυτοάμυνα και ψυχιατρικές γνωματεύσεις που γνωμοδοτούσαν ότι αδυνατεί να καταλάβει γιατί δικαζόταν για τη δολοφονία ενός συζύγου που βασάνιζε την οικογένειά της και ότι δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την κοινωνία.

Η απόφαση προκάλεσε άμεσα την οργισμένη αντίδραση της κοινής γνώμης και μια εκστρατεία οργής με στόχο την απελευθέρωσή της ξεκίνησε. Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων βίας εναντίον γυναικών ξεπερνά τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Jacqueline Sauvage μετατράπηκε σε σύμβολο θύματος οικογενειακής βίας. Η περίπτωσή της ανέδειξε τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται και την έλλειψη κρατικής μέριμνας για τις γυναίκες που ζουν σε καθεστώς τρομοκρατίας μέσα στην ίδια την οικογένειά τους.

Η είδηση της απελευθέρωσής της από τη φυλακή προκάλεσε ενθουσιασμό στις κόρες της και σε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια να επιστρέψει στην οικογένειά της.

Η ιστορία της στέλνει πια το δικό της κραυγαλέο μήνυμα, που απαιτεί καλύτερη μέριμνα και πιο αποτελεσματική πολιτική ενάντια στη βία στην οικογένεια, ώστε να προστατευθούν οι γυναίκες που τη βιώνουν και να μη χρειαστεί ξανά να δοθεί χάρη σε καμία άλλη.