REAL LIFE FAMILY MATTERS

Παιδί και σχολικοί βαθμοί


15 Μαρτίου 2013

Τί γίνεται με τους βαθμούς των παιδιών; Πώς μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά τόσο τους καλούς όσο και τους άσχημους βαθμούς;

Αρχικά, σε καμία περίπτωση οι βαθμοί δεν θα πρέπει να γίνονται «άγχος» για τα παιδιά. Καθώς, ο βαθμός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του και τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του. Όταν οι γονείς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους βαθμούς, τότε το παιδί προσπαθεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να τους ευχαριστήσει. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να έχετε την κατάλληλη στάση, είτε το παιδί σας φέρει άριστα είτε όχι.

Συζητήστε με το παιδί, φροντίζοντας να του εξηγήσετε ότι τα τεστ αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής. Εξηγήστε του ότι πραγματοποιούνται για να μετρήσει τις δυνάμεις του κι ότι το αποτέλεσμα δείχνει μόνο την απόδοσή του. Σε καμία περίπτωση ένας καλός βαθμός δεν επηρεάζει την αγάπη των γονιών του.

Είναι δεδομένο ότι το παιδί σας θα εισπράξει τον έπαινό σας για την επιτυχία του. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το μπράβο δε θα πρέπει να το ακούει μόνο όταν φέρνει καλούς βαθμούς. Μπράβο θα πρέπει να εισπράττει συχνά, ακόμα και για πράγματα που για εσάς μπορεί να μην έχουν μεγάλη αξία, όπως π.χ. για μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή ή ακόμα και για το γεγονός ότι έμαθε να δένει τα κορδόνια από τα παπούτσια μόνο του. Προσπαθήστε, να μην περιορίζεστε μόνο στα μπράβο, αλλά να εξηγείται τι ακριβώς σας άρεσε. Με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνει τι έκανε σωστά και τι είναι αποδεκτό ώστε να το επαναλάβει και στο μέλλον.

Αν δεν τα πήγε καλά στο διαγώνισμα, αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια. Μη δίνετε αξία μόνο στο βαθμό, αλλά και στην προσπάθεια που έκανε το παιδί. Εκφράσεις όπως, "Ξέρω ότι προσπάθησες", απαλύνουν την απογοήτευσή του. Εξετάστε μαζί με το παιδί τα λάθη του, προκειμένου να εντοπίσετε αδυναμίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν. Τονίστε τα σημεία που τα πήγε καλά στο τεστ, π.χ. "Μπράβο, τη θυμήθηκες αυτή την ημερομηνία!". Αποφύγετε τη σύγκριση με τους συμμαθητές του και μη ρωτάτε τι βαθμό πήραν τα’ άλλα παιδιά στο διαγώνισμα. Η γνωστή σ' όλους φράση "ποιος ήταν ο μεγαλύτερος βαθμός στην τάξη" ή " ο καλύτερος μαθητής τι πήρε"; δεν βοηθούν καθόλου το παιδί.

Να θυμάστε πως το βασικό είναι να μην αποθαρρύνετε το παιδί σας, αλλά να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του. Μπαίνοντας στην διαδικασία να ασκήσετε κριτική ή να υποτιμήσετε την προσπάθειά του, δημιουργείται πρόβλημα στην σχέση σας αλλά και το παιδί χάνει την πίστη στον εαυτό του.