REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κάντε το πρωινό ξύπνημά τους πιο εύκολο


27 Μαρτίου 2013

Τα περισσότερα παιδάκια δυσκολεύονται να αφήσουν το κρεβάτι τους νωρίς το πρωί για να πάνε σχολείο.

Πολλές φορές είναι αρκετά δύσκολο για εσάς να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι σας για να πάτε στη δουλειά σας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ακόμα δυσκολότερο είναι για τα μικρά παιδιά σας. Δεν έχουν τόσο όρεξη, ούτε είναι ευχάριστη η διάθεση τους καθώς αισθάνονται ότι δεν έχουν “χορτάσει” τον ύπνο τους. Επίσης όλα όσα πρέπει να κάνουν πριν φύγουν για το σχολείο δυσκολεύουν ακόμα την κατάσταση. Να πλύνουν δόντια, να φάνε πρωινό, να ντυθούν, να ελέγξουν την τσάντα τους αν έχουν πάρει όλα αυτά που χρειάζονται μαζί τους είναι κάποιες από τις πρωινές τους υποχρεώσεις. Μερικές συμβουλές για να κάνετε ευκολότερο το πρωινό ξύπνημα των παιδιών σας είναι οι εξής:

Να κοιμούνται νωρίτερα: Αν έχουν συνηθίσει να κοιμούνται αργά είναι δύσκολο από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει αυτό. Σταδιακά προσπαθήστε να φτιάξετε το ωράριό τους. Αρχικά βάλτε τα για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα και προσπαθήστε να αυξήσετε τις ώρες του ύπνου τους με αργό ρυθμό. Σκεφτείτε ότι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ.

Μην τα φορτώνετε με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες: Μην γεμίζετε την καθημερινότητα των παιδιών σας γιατί κουράζονται αρκετά. Προσπαθήστε να έχουν τουλάχιστον δύο απογεύματα κενά για να ασχοληθούν με πράγματα που τους αρέσουν και κατά βάθος τα ξεκουράζουν, τα χαλαρώνουν.

Ξυπνήστε τα λίγο νωρίτερα: Μην ξυπνάτε τα παιδιά σας στο παρά πέντε και ύστερα εκείνα τρέχουν για να τα προλάβουν όλα. Είναι προτιμότερο να κοιμηθούν μισή ώρα λιγότερο και να έχουν χρόνο να κάνουν ό,τι πρέπει πριν πάνε στο σχολείο τους. Έτσι δεν έχουν άγχος και τους είναι πιο ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα.

Έχετε ευχάριστη διάθεση: Μην μεταδίδετε στα παιδιά σας την κούραση που ενδεχομένως να αισθάνεστε και εσείς οι ίδιοι. Ξυπνήστε τα με χαμόγελο, και δημιουργήστε ένα ευχάριστο κλίμα στο σπίτι έτσι ώστε να ανέβει η διάθεσή τους.

Αφήστε τα "ελεύθερα" το σαββατοκύριακο: Τα μικρά παιδιά πλέον είναι σαν ενήλικες οι οποίοι όχι απλά δουλεύουν οχτάωρο, κάνουν και υπερωρίες. Το σαββατοκύριακο λοιπόν τους ανήκει να κάνουν ότι τους ευχαριστεί, τους χαλαρώνει και τους ξεκουράζει.