Μαμά, έκανα λάθος!

Δευτέρα 12 Αύγουστος 2013

Συγγνώμη! Είναι μία μαγική λέξη που βοηθά τις ανθρώπινες σχέσεις να διατηρούν στενούς δεσμούς αγάπης και σεβασμού. 

Το παιδί μπορεί να μιλήσει άσχημα στο παππού του επειδή αυτή την φορά δεν του έφερε δώρο ή να κάνει κάτι μη αποδεκτό που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι βρίσκουν χαριτωμένα τα όσα λένε τα μικρά παιδιά ή δικαιολογούν τις πράξεις τους με τη φράση «έλα μωρέ παιδί είναι» . Μεγαλώνοντας όμως η συγνώμη έχει τη δύναμη να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά να κατανοήσουν το βασικό νόημα της λέξης αυτής. Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; 

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη σημασία του "ζητάω συγγνώμη" στα παιδιά. Καθώς, δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν πώς αυτή η λέξη επηρεάζει τον εαυτό τους, τους άλλους ή ακόμα και τη σχέση τους. Μπορεί να τραβήξει τα μαλλιά της μαμάς του και εκείνη να κάνει πως κλαίει λέγοντας του να της ζητήσει συγνώμη. Το παιδί θα πει συγνώμη αλλά μπορεί να το ξανακάνει βλέποντας το σαν παιχνίδι, αφού δεν κατανοεί την σημασία της. Σε ηλικία 5 ετών το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει σε μεγάλο βαθμό την έννοια της.

Μπορείτε τότε να εξηγήσετε στο παιδί σας πώς κάποιες πράξεις ή λόγια μας μπορούν να πληγώσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους φίλους, τους συγγενείς, κ.λ.π. Επειδή όμως τα άτομα αυτά τα αγαπάμε και δεν θέλουμε να τα στεναχωρούμε, είναι καλό να ζητάμε συγγνώμη. Τονίστε στα παιδιά πως όταν ζητούν συγγνώμη δείχνουν στον άλλον ότι καταλαβαίνουν το λάθος τους, ότι το παραδέχονται και τέλος, ότι έχουν τη διάθεση να μην το ξανακάνουν για χάρη τους. Έτσι τους δείχνουν έμπρακτα ότι τους αγαπούν.

Πώς να βάλετε τη συγγνώμη στην ζωή σας;

Γίνεται πρότυπο οι ίδιοι. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε λίγο απότομα στο παιδί σας ή κάποια πράξη σας το αδικεί, ζητήστε του συγγνώμη. Αφιερώστε λίγο χρόνο εξηγώντας του για ποια πράξη πρόκειται, γιατί ζητάτε συγγνώμη και πώς νιώσατε. Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει τη σημασία της λέξης ώστε να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει και εκείνο στην ζωή του. Μέσα από τη διαδικασία στην οποία μπαίνει ζητώντας συγγνώμη το παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να σέβεται και να αγαπά, όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του. Ζητώντας του να μας συγχωρέσει για την απότομη συμπεριφορά μας του δείχνουμε πως το αντιμετωπίζουμε σαν ίσος προς ίσο, πως μας ενδιαφέρει η γνώμη του, πως νοιαζόμαστε για τα συναισθήματά του και αναγνωρίζουμε την αξία του. Με τον τρόπο αυτό, προικίζουμε το μικρό μας με αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό.

Συνεπώς, το μικρό σας μαθαίνει να:

  •  Αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
  • Αγαπά την ειλικρίνεια.
  • Προσπαθεί να γίνεται όλο και καλύτερος άνθρωπος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.