REAL LIFE FAMILY MATTERS

"Home alone" είναι καλή ιδέα μαμά;


14 Σεπτεμβρίου 2013

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι;

Εάν έχετε δει την ταινία "Μόνος στο σπίτι" το πιο πιθανό είναι καταλήξετε να περιμένετε πρώτα να ενηλικιωθεί το παιδί σας και μετά να του επιτρέψετε να μείνει μόνο του!

Έχοντας ξεπεράσει το παραπάνω φόβο, το πότε, είναι μια ερώτηση που πολλές μαμάδες έχουν στο μυαλό τους και η απάντηση δεν είναι μία. Το να μείνει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι προϋποθέτει να υπάρχει μια μακρά λίστα με πράγματα που θα πρέπει πριν να έχουν τσεκαριστεί ότι γνωρίζει να τα κάνει.

Θεωρητικά η ηλικία των 10-11 χρονών είναι η πιο κατάλληλη για να δοκιμάσετε αυτή την μορφή ανεξαρτητοποίησης.

Για να δούμε τι πρέπει να έχει προηγηθεί ώστε να κάνετε αυτό το βήμα:

Πρέπει να το παιδί να έχει δείξει σημάδια ωριμότητας, να ξέρετε πως μπορείτε να το εμπιστευτείτε και πως δεν θα κάνει κάτι που θα το θέσει σε κίνδυνο.

Πρέπει να το έχετε ενημερώσει για τους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζει και ίσως να κάνετε και ένα τεστ. π.χ εάν του έχετε πει να μην ανοίγει την πόρτα όταν λείπετε, αφήστε το για λίγο μόνο του και βάλτε κάποιο γείτονα ή γνωστό που δεν γνωρίζει να χτυπήσει για να δείτε εάν θα ανοίξει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς να πάρει τηλέφωνο και που πρέπει να απευθυνθεί αν χρειαστεί κάτι.

Ένα ακόμα τεστ για να δείτε πόσο υπεύθυνο είναι το παιδί σας και άρα έτοιμο για να αρχίσει να μένει μόνο του είναι οι απαντήσεις που θα δώσετε στις παρακάτω ερωτήσεις

  •  Πλένει τα δόντια μόνο του, χωρίς να του το υπενθυμίσετε;
  •  Σβήνει τα φώτα όταν βγαίνει από κάποιο δωμάτιο;
  • Θυμάται να τακτοποιήσει το δωμάτιο του;
  • Διαβάζει τα μαθήματα του χωρίς να γκρινιάζει;
  • Είναι διατεθειμένο να βοηθάει και σε άλλα πράγματα στο σπίτι;

Όλα έχουν να κάνουν με το τι δείγματα συμπεριφοράς και ετοιμότητας δείχνει το παιδί. Tο να το ξεκινήσει ένας γονιός να αφήνει μόνο του το παιδί είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες φάσεις, είναι σαν ένα είδος ενηλικίωσης της σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.