REAL LIFE FAMILY MATTERS

"Μόνο μου θέλω"


18 Οκτωβρίου 2013

Επιτέλους μπορώ να το κάνω εγώ μαμά. 

Συχνά, οι γονείς πέφτουν στη παγίδα να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους χωρίς να τους δίνουν την πρωτοβουλία να δοκιμάσουν εκείνα πρώτα. Είναι σημαντικό όμως για τα παιδιά σας να έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν.

Το μικρό σας που θα δέσει μόνο του τα κορδόνια ή θα ντυθεί, αρχίζει να καταλαβαίνει τις δυνατότητες του και να γνωρίζει τον εαυτό του. Όσο πιο συχνά ακούει τη λέξη «μπορείς, προσπάθησε» τόσο πιο πολύ πιστεύει σε εκείνο. Στην ηλικία των 2 ετών, περνούν τη περίοδο του «όχι». Είναι η φάση που ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και να δοκιμάζουν τα όρια τους, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο περιορισμούς, απαγορεύσεις και όρια, είναι πολύ δύσκολο για εκείνο να αναπτύξει δεξιότητες και μάθει να είναι ανεξάρτητο.

Πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας;

•Τροποποιείστε το περιβάλλον του σπιτιού σας, ώστε το παιδί να μπορεί να ικανοποιεί μόνο του τις δικές του ανάγκες. •Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας πρωτοβουλίες. Όταν προσπαθεί να κάνει κάτι αφήστε το να προσπαθήσει ενθαρρύνοντας το. •Επιβραβεύστε το για την προσπάθεια του. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει χαρούμενο και περήφανο επειδή τα κατάφερε και χωρίς την βοήθεια σας. Έτσι, την επόμενη φορά θα προσπαθήσει μόνο του να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. •Μη σκέφτεστε ότι είναι μικρό ακόμα, σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, πως όταν ξεκινήσει το σχολείο δεν θα είστε εκεί για να το βοηθάτε. Ενισχύστε λοιπόν, την αυτοπεποίθηση του μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα, αφήστε το πρώτα να προσπαθήσει και αν ζητήσει την βοήθεια σας τότε δείξτε του απλά τον τρόπο. •Προσπαθήστε να διαμορφώσετε έτσι το χρόνο σας, ώστε να δώσετε στο παιδί το ανάλογο χρόνο και χώρο για να ικανοποιήσει μόνο του τις ανάγκες του. Για παράδειγμα ξυπνήστε το μισή ώρα πριν έρθει το σχολικό ώστε να έχει το χρόνο να ντυθεί μόνο του.

Να θυμάστε πως κάθε άνθρωπος έχει τη δύναμη να κάνει ότι θελήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.