REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν οι έφηβοι αποφεύγουν το διάβασμα...


23 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχει τρόπος να τους πείσετε για το αντίθετο; 

Έχουμε πει πως η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή του ατόμου. Καθώς, έχει να χειριστεί διάφορα πράγματα, προσωπικά, διαπροσωπικά και όχι μόνο. Έτσι, το διάβασμα έρχεται πολλές φορές σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, όταν ο έρωτας χτυπάει την πόρτα τους για πρώτη φορά. Απ΄την άλλη, οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον τους. Καταλαβαίνουν και δικαιολογούν το νεαρό της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν περιθώρια. Πρέπει να διαβάσει σκληρά, για να περάσει στο πανεπιστήμιο. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.

Πώς μπορούν όμως να τα καταφέρουν; Πώς μπορούν να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για διάβασμα και μάθηση; 

  • Χαριστείτε τους μια gift card για ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο. Βάλτε την σ' ένα ωραίο περιτύλιγμα και δώστε την του. Μπορεί να μην το ξετρελάνει ως ιδέα, αλλά σίγουρα θα του δώσετε το ερέθισμα να πάει στο βιβλιοπωλείο. Οι επιλογές είναι χιλιάδες, σίγουρα κάτι θα τραβήξει το ενδιαφέρον του.
  • Χαριστείτε του ένα βιβλίο με τα ενδιαφέροντα του. Φιλοσοφία, φυσική, μαθηματικά, ιστορία, όποιος και αν είναι ο τομέας που του αρέσει υπάρχουν υπέροχα βιβλία. Είναι γεγονός πως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα βιβλία, μπορούν από πολλά παιδιά να θεωρούνται αδιάφορα σ' ένα βαθμό. Τα εξωσχολικά βιβλία, μεγάλων φιλοσόφων, ψυχολόγων, μαθηματικών, φυσικών, ιστορικών, μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, να ενισχύσουν την κριτική σκέψη και τους δώσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες μέσα από ένα ευχάριστο τρόπο.
  • Η τεχνολογία. Πολλοί γονείς ανησυχούν για τις ώρες που το παιδί τους περνά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Το πλήθος όμως το πληροφοριών όμως είναι ιδιαίτερα δελεαστικό. Βρείτε λοιπόν ένα ενδιαφέρον θέμα και ζητήστε από το παιδί σας να αναζητήσει πληροφορίες. Με το τρόπο αυτό ενεργοποιείτε το ενδιαφέρον του για μάθηση. Κατανοεί πως είναι να μελετάς και να εξετάζεις ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές. Επίσης, του δίνετε τη δυνατότητα να μάθει να κάνει διάλογο. Μια δεξιότητα πολύ σημαντική για την πορεία της ζωής του.
  • Μην ξεχνάτε πως είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν τους δίνετε τα κατάλληλα ερεθίσματα τότε τα βοηθάτε να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες και πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίσετε το ενδιαφέρον το παιδιών σας στη μάθηση αλλά και καλλιεργήσετε την κριτική σκέψη. Οι έφηβοι θα καταλάβουν πως υπάρχει και άλλος τρόπος να συλλέξουν πληροφορίες για το κόσμο γύρω τους. Μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να μην ικανοποιεί τα "γούστα" τους, αλλά ένα βιβλίο, ένα ντοκιμαντέρ, το διαδίκτυο, ένα βιβλίο ποίησης, τους δίνει ελπίδα και κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.