REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τα παιδιά δεν μπορούν να μεγαλώνουν χωρίς όρια


21 Ιανουαρίου 2015

Καθημερινά πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με φράσεις όπως, «δεν θα πάω για ύπνο», «θέλω να δω τηλεόραση», "δεν θα διαβάσω",»δεν μου αρέσει το φαγητό», «δεν θέλω αυτά τα ρούχα». Οι γονείς πολλές φορές χάνουν τον έλεγχο του εαυτού τους και καταφεύγουν σε τιμωρίες και φωνές. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, οι γονείς νιώθουν τύψεις και δεν ξέρουν αν έπραξαν σωστά ή όχι. Πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να έχουν τον έλεγχο; Ποιος έχει την εξουσία;

Αρχικά, ψυχραιμία. Δεν τίθεται θέμα εξουσίας. Τα παιδιά σας έχουν ανάγκες, επιθυμίες, θέλω, άσχημες μέρες, κακή διάθεση, συναισθήματα, όπως ακριβώς και εσείς. Μη σας ξεγελά το μέγεθός τους επειδή μοιάζουν με μικρογραφίες ανθρώπων. Τα παιδιά σας έχουν προσωπικότητα και άποψη για τις δικές τους επιλογές. Υπάρχει λοιπόν μία λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατήσετε ανάμεσα στο ποια είναι τα όρια που πρέπει να τηρηθούν και στο σεβασμό του λόγου τους.

Πώς μπορούν να τεθούν λοιπόν όρια και ποια η σημασία τους; Είναι εύκολο;

Αν ο στόχος σας είναι να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να χειρίζονται τα ίδια τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό και τις αγωνίες τους και όχι να πρέπει να τους λέτε εσείς κάθε φορά τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, τότε η οριοθέτηση είναι πολύ σημαντική. Έρχεται για να λειτουργήσει προληπτικά, να προβλέψει δηλαδή δυσάρεστες ή ευχάριστες καταστάσεις με την παραβίαση ή την τήρηση των ορίων, αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονται οι συγκρούσεις και οι εντάσεις και προάγεται η ελευθερία της επιλογής, καθώς και η ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, "δεν είναι εύκολο να βάλεις τα όρια" λένε πολλοί γονείς κουρασμένοι και εξαντλημένοι πολλές φορές.  Σαφώς, και δεν είναι εύκολο. Αφού, όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο πιο πολύ αντιδρά σε κάθε μορφή εξουσίας.  Για να χτίσει κανείς το σεβασμό και το αμοιβαίο ενδιαφέρον σε μια σχέση, κατά γενική ομολογία δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Επομένως, γιατί να είναι ευκολότερο στη σχέση με ένα παιδί;  Απαιτεί αφ’ ενός να έχετε οι ίδιοι όρια, σεβασμό και υπευθυνότητα και αφ’ ετέρου να έχετε το χρόνο και την όρεξη να τα μάθετε στο παιδί σας. 

Παρ’ όλες τις δυσκολίες λοιπόν, αν εξακολουθείτε να θέλετε να είστε ένας δημοκρατικός γονιός και να μεγαλώσετε υπεύθυνα παιδιά με επιλογές και συναισθηματική ασφάλεια, επενδύστε λίγο κόπο και χρόνο στην οριοθέτησή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αγάπης, επιλογών και αποδοχής που θα κουβαλάτε πάντα εσείς ως γονείς, αλλά και τα παιδιά σας ως παιδιά, ενήλικες, επαγγελματίες, γονείς με τη σειρά τους, άνθρωποι. 

Πώς μπορείτε να το κάνετε; Ακούστε τις ανάγκες των παιδιών σας και μην προσπαθήσετε να τις υποτιμήσετε ή να τις παραλείψετε. Εκφράστε τους τις δικές σας. Όταν οι ανάγκες σας έρχονται σε σύγκρουση τότε προσπαθήστε να βρείτε λύσεις από κοινού που θα εξυπηρετούν και θα ικανοποιούν δίκαια και τις δυο πλευρές. Ενσυναίσθηση, σεβασμός, αληθινή αποδοχή και κατανόηση είναι μερικά κλειδιά για μια αρμονική οικογενειακή ζωή.