REAL LIFE FAMILY MATTERS

Tips για να αντιμετωπίσετε τη κακή διάθεση του παιδιού σας


11 Μαρτίου 2015

Τα παιδιά είναι άγγελοι, αλλά μερικές φορές χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Και όταν συμβεί αυτό, μπορεί να μην είστε έτοιμοι να ασχοληθείτε με τα καπρίτσια και τις υστερίες τους. Το σίγουρο είναι ότι η ζωή με τα παιδιά δεν είναι εύκολη. Χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους και τους κανόνες της ζωής. Ψυχολόγοι δηλώνουν με βεβαιότητα, ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών, έχουν μια πολύ ευάλωτη και ασταθής ψυχή.

Οι στιγμές υστερίας είναι απρόβλεπτες, όπως ένας σεισμός. Τα παιδιά είναι μικρά, αλλά ήδη πολύ έξυπνες προσωπικότητες, που επωφελούνται την κάθε σας αδυναμία. Αλλά, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, αντ αυτού πρέπει να έχετε υπομονή, δύναμη της θέλησης, και τη συναισθηματική σταθερότητα, ώστε να μπορέσετε να έχετε υπό έλεγχο τα παιδιά σας. Διαβάστε παρακάτω και θα ανακαλύψετε πως θα αντιμετωπίσετε την κακή διάθεση τους.

Αποφύγετε τις συναισθηματικές εκρήξεις. Ως γονείς μπορείτε, να έχετε μια στενή συναισθηματική σχέση με το παιδί σας. Είστε οι μόνοι που μπορείτε, να καταλάβετε τα συναισθήματά του και τη συμπεριφορά του. Αν δείτε, ότι το παιδί σας είναι σε κακή διάθεση, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να λάβετε άμεσα μέτρα, για να εμποδίσετε την έκρηξη. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε την έκφραση και τη διάθεση  παιδιού σας και θα καταλάβετε, αν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Το σίγουρο είναι ότι η διαίσθηση και τα προαισθήματα σας θα σας βοηθήσουν, να αποτρέψετε συναισθηματικές εκρήξεις. Τι πρέπει να κάνετε; Θα πρέπει να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας, από οτιδήποτε του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και να την κατευθύνετε σε μια άλλη πιο ευχάριστη δραστηριότητα. Δείξτε του κάτι όμορφο και ελκυστικό.

Μην λυγίζετε. Τα παιδιά μερικές φορές μπορεί να σας χειραγωγούν, για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Μπορεί να είναι μικρά, αλλά η ψυχραιμία τους είναι ένα πολύ επικίνδυνο όπλο. Η επιλογή ανήκει σε εσάς. Εσείς θα επιλέξετε, αν θα ενδώσετε ή όχι σε όλες τους τις επιθυμίες. Αν δώσετε από την αρχή στο παιδί σας να καταλάβει, ότι δεν θα γίνεται πάντα το δικό του, θα γλιτώσετε από τις υστερίες και τη γκρίνια.

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τα συναισθήματά του. Κάθε γονέας είναι ένας δάσκαλος και ένα πρότυπο για τα παιδιά του. Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι τα κατάλληλα εργαλεία που βοηθούν τους γονείς να έχουν μια καλή σχέση με το παιδί τους. Πολύ συχνά το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι του συμβαίνει. Υπάρχουν τόσα πολλά θολά συναισθήματα και συναισθηματικές καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να χειριστεί ο ενήλικας γονιός με υπομονή και ηρεμία, ώστε να μην καταλήξουν σε εκρήξεις.

Χρησιμοποιήστε την ενέργεια τους με σωστό τρόπο. Τα παιδιά είναι σαν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας. Μπορούν να τρέξουν, να πηδήσουν, να ουρλιάζουν και να παίζουν όλη μέρα. Είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε διάφορες αναπτυξιακές δραστηριότητες και να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο, όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα παιδιά που έχουν πολλές δραστηριότητες, δεν έχουν συναισθηματικές εκρήξεις, γιατί κουράζονται γρήγορα. Αφήστε τα να παίξουν και να ασκηθούν όσο θέλουν, εξάλλου η σωματική δραστηριότητα είναι καλό για την υγεία τους.

Επικοινωνήστε με το παιδί σας. Κάθε παιδί χρειάζεται σταδιακή κοινωνικοποίηση και επικοινωνία με τους γονείς του. Θα πρέπει να μιλάτε στο παιδί σας κάθε μέρα και να χτίσετε μια σχέση, που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Αν βρείτε μια κοινή γλώσσα, θα μειώσετε τη συχνότητα των ενοχλητικών εκρήξεων. Η έλλειψη της επαφής και της επικοινωνίας κάνουν συνήθως τα παιδιά πολύ νευρικά και αντικοινωνικά. Ενώ, όταν μοιράζονται τις συναισθηματικές τους εμπειρίες μαζί σας, δεν έχουν τόσο πολύ στρες.

Οπλιστείτε με υπομονή. Η υπομονή είναι η κύρια προτεραιότητα για πολλούς γονείς, που έχουν λίγο πιο ζωηρά παιδιά. Κάθε γονιός γνωρίζει ότι, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει την ψυχραιμία και να παραμείνει αδιάφορος στις κραυγές και στα δάκρυα των παιδιών. Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, ώστε να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι η υστερία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, για να επιτευχθεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.