Όσοι έχετε παιδιά τα αγαπάτε τόσο πολύ, που μερικές φορές μπορεί να μεγαλώνετε μελλοντικούς νάρκισσους, και να μην το έχετε καταλάβει. Σίγουρα αυτό που θέλετε, είναι να επαινείτε το παιδί σας κάθε φορά που κάνει κάτι σωστό. Όμως, τα όρια είναι λεπτά και μπορεί αν τα ξεπεράσετε να «χαλάσετε» το μικρό σας, κάτι που δεν θέλετε. Αν σας ρωτήσουν και απαντήσετε, ότι το παιδί σας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, για τα υπόλοιπα, τότε αυτή η υπερτίμηση μπορεί να συνδεθεί με τον ναρκισσισμό. Μπορεί να αρχίσει να πιστεύει, ότι είναι ανώτερο από τους άλλους ή ότι πρέπει να χαίρει περισσότερων προνομίων. Επίσης, το ενδιαφέρον είναι ότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ενώ η υπερτίμηση συνδέθηκε με τον ναρκισσισμό, δεν συσχετίστηκε με περισσότερη αυτοεκτίμηση στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, οι γονείς που δείχνουν περισσότερο συναισθηματική ζεστασιά, έχουν παιδιά με υψηλότερη αυτοεκτίμηση και με περισσότερες πιθανότητες να είναι ευχαριστημένα με τον εαυτό τους, χωρίς να σκέφτονται ότι είναι ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.
Από την άλλη μεριά είναι απολύτως φυσικό, να θέλετε να πείτε στο παιδί σας πόσο περήφανοι είστε για τα επιτεύγματά του, ώστε να οικοδομήσετε την αυτοεκτίμησή του. Αλλά, είναι εύκολο να ξεφύγετε από τα όρια και να μετατρέψετε έναν εγωιστή. Πως μπορείτε όμως, να γνωρίζετε πότε χτίζετε την αυτοπεποίθηση και πότε πετυχαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα; Το κλειδί είναι να δώσετε σημασία σε αυτό που πέτυχε το παιδί και όχι στο ίδιο. Για παράδειγμα αν το μικρό σας έκανε κάτι αξιέπαινο, να συζητήσετε μαζί του τους τρόπους που το πέτυχε, αν είχε κάποια βοήθεια και αν δούλεψε σκληρά. Συζητήστε σχετικά με το πόσο περήφανοι είστε για το επίτευγμα του και πόσο εκτιμάτε τις προσπάθειές του, και τονίστε όλους τους παράγοντες που επέτρεψαν να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Ποτέ μην υποτιμάτε τους συμμαθητές του, ακόμα και αν το παιδί σας είναι όντως πιο έξυπνο και ταλαντούχο. Αν το παιδί σας αρχίσει να υποτιμάει έναν συμμαθητή του, λέγοντας για παράδειγμα ότι δεν είναι καλός στα μαθηματικά, εξηγήστε του ότι μπορεί να έχει ταλέντο σε κάποιο άλλον τομέα. Μάθετε στο παιδί σας να εντοπίζει τις ικανότητες των άλλων ανθρώπων και διδάξτε του να βρίσκει την αξία σε αυτό που κάνουν οι άλλοι.
Επιπλέον, καλό είναι να μην διογκώνετε τις προσπάθειες του, για να το κάνετε να νιώθω καλά. Ενώ αν αποτύχει, ενθαρρύνετέ το να μην παραιτηθεί, αλλά από την άλλη να μαθαίνει από τα λάθη. Εξάλλου πρέπει να γνωρίζει, ότι και η ήττα είναι ένα μέσα στη ζωή. Αν μάθει να εκτιμά τους άλλους, θα είναι πιο πιθανό να κάνει φίλους και να γίνει λιγότερο άπληστος σαν ενήλικας. Γιατί στο τέλος η απληστία και ο ναρκισσισμός οδηγούν μόνο στη δυστυχία.